Zoek
Sluit dit zoekvak.

Na 3 heerlijke weken in Florida, vertrekken we vanaf Miami met de MSC Meraviglia voor een 8-daagse cruise door de Caribbean. Ons reisgezelschap bestaat uit mijn ouders, man, dochter Sophie (toen 2 jaar) en ik. We zijn benieuwd hoe cruisen met kinderen, in ons geval “met kind”, bevalt.

Er zijn veel verschillende cruisemaatschappijen die vanuit Miami vertrekken. Ze verschillen onderling aanzienlijk. Sommige maatschappijen richten zich meer op families, terwijl andere zich richten op feestgangers. Ook de routes variëren vaak.

Cruisen met kinderen: Onze ervaring

Het inchecken verloopt soepel. We worden bij onze hutten opgevangen door een steward. Hij zal de hele week ons aanspreekpunt blijven en we kunnen bij hem terecht met al onze vragen. We hebben 2 hutten naast elkaar, elk met een groot, rond raam met uitzicht op zee. Terwijl we nog bezig zijn met uitpakken, wordt via het omroepsysteem aangekondigd dat we worden verwacht voor de verplichte veiligheidsoefening op een ander dek. Het schip is enorm groot en heeft 19 dekken. Het kost ons even tijd om de juiste plek te vinden.

Trossen los: Onze cruise-ervaring begint

Een uur later vertrekt het schip echt uit de haven. Het is een fantastisch gezicht om vanaf het bovenste dek de kustlijn van Miami te zien verdwijnen. Inmiddels hebben we ook wat honger gekregen, dus we kleden ons om voor het restaurant. De dresscode is niet erg streng, maar voor de heren is een lange broek wel gewenst. Er zijn 9 restaurants aan boord, maar deze zijn niet allemaal inclusief. Elke gast krijgt, afhankelijk van de geboekte klasse, een vaste tafel in het à la carte-restaurant. Hier wordt elke avond een 3-gangen keuzemenu geserveerd. Zelfs onze dochter van 2 kan kiezen uit een kinderversie van dit menu.

Oh nee! Zeeziek: De uitdagingen van cruisen

We gaan nieuwsgierig aan tafel, het ziet er chic en erg lekker uit! We bespreken de bestemmingen voor de komende dagen en wat we allemaal willen doen aan excursies. Het eerste land dat we gaan bezoeken, is Jamaica. Daar zullen we over 2 dagen aankomen. We zijn inmiddels op open zee en dat is te merken aan de golven. Het schip lijkt steeds enkele meters op en neer te gaan en vooral mijn moeder en Jitze hebben hier veel last van. Zo veel zelfs dat ze eerder naar de hut teruggaan en besluiten vroeg te gaan slapen in de hoop dat de zee een dag later kalmer is.

Cruisen met kinderen: Een hele dag op zee

Deze hele dag blijven we op zee, een ervaring die zowel ontspannend als opwindend is. Ons schip is enorm groot en biedt tal van activiteiten, ideaal voor een dag van ontdekking. We kiezen voor een ontbijt in het buffetrestaurant, een handige optie voor gezinnen met jonge kinderen. Hoewel ons schip plaats biedt aan bijna 5.700 passagiers, is het nergens echt heel druk. Dit maakt cruisen met kinderen een aangename ervaring.

Cruisen met kinderen: Land in zicht

Na amper twee dagen op zee, is het een bijzondere ervaring om land te zien. We hebben gekozen voor een kleinschalige tour genaamd ‘The taste of Jamaica’, geboekt via Tripadvisor. Ondanks de zoektocht naar het busje, beginnen we onze tour op tijd met een klein reisgezelschap en twee enthousiaste Jamaicaanse gidsen.

Cruisen met kinderen: De wolken in

We rijden weg van de kust, via steile weggetjes omhoog. Ondanks het minder wordende weer, blijft de sfeer goed en de gidsen vertellen honderduit. We krijgen van alles te proeven, zoals koffie en lokaal fruit. De tour eindigt met een Jamaicaanse lunch aan zee, waar we een deel van de maaltijd zelf mogen bereiden. Deze ervaring geeft ons zeker het gevoel dat we een stukje van het echte Jamaica hebben gezien!

Op zoek naar zeesterren in George Town

De volgende ochtend zien we de volgende haven alweer opdoemen, George Town, de hoofdstad van de Kaaimaneilanden. Hier hebben we een excursie geboekt via MSC, waarbij we eerst gaan snorkelen en vervolgens naar Starfish Beach gaan. Dit is een strand waar, zoals de naam al doet vermoeden, veel zeesterren te vinden zijn. Helaas blijkt deze excursie erg massaal te zijn. Tijdens het snorkelen zien we voornamelijk andere toeristen en niet zozeer een interessante onderwaterwereld. Het bezoek aan het met zeesterren bezaaide strand is wel leuk, maar ook druk. Dit is eigenlijk wat we stiekem altijd dachten van een cruisevakantie: in file van het schip af, even rondkijken op een bestemming en in file het schip weer op, locatie afgevinkt en door.

Viva Mexico: Een dag in Cozumel

In Cozumel, een eiland voor de kust van Mexico, gaat het helaas niet heel anders. We verblijven hier een deel van de dag in een beachclub, maar het is erg massaal en het eten is slecht. We horen berichten over cruiseschepen die nergens meer aan mogen meren in verband met Covid, dus inmiddels tellen we een beetje af tot onze terugkeer in Miami.

Ontspannen in Ocean Cay Marine Reserve

De laatste dag brengen we door op een soort van privé eiland van de cruisemaatschappij in de Bahama’s. Het is een heerlijk eiland, maar heeft natuurlijk niks met de Bahama’s te maken. Al het personeel dat er werkt is in dienst bij MSC en het eten in de restaurants is hetzelfde als op de boot. We chillen een tijdje bij een baai en bezoeken wat toeristische winkeltjes. Eigenlijk zouden we hier tot 00:00 mogen blijven, maar ineens wordt er omgeroepen dat we uiterlijk 18:00 weer aan boord moeten zijn. Er wordt wat onduidelijk gedaan over de reden, maar we vermoeden dat ze in verband met de dreigende coronamaatregelen zo snel mogelijk terug willen zijn in Miami. Later blijkt dat onze cruise de laatste zal zijn voor lange tijd…

Cruisen met kinderen: Tips om alles uit je reis te halen

 • Boek de excursies niet via de cruisemaatschappij. De tijd die je daadwerkelijk op een bestemming bent is soms heel kort (bijvoorbeeld 11:00-17:00) en omdat het aantal passagiers op het schip zo groot is, duurt het soms wel 2 uur (door het uitschepen en alle controles), voordat je eindelijk aan je excursie kan beginnen.
 • Bedenk van tevoren of er activiteiten zijn op het schip die je écht wilt doen/meemaken. Op ons schip speelde bijvoorbeeld een show van Cirque du Soleil, deze was echter al helemaal volgeboekt, toen wij op dag 2 of 3 bedachten er wel heen te willen.

Optimaliseer uw cruise-ervaring: Tips voor cruisen met kinderen

 • Overweeg een hut met balkon

  Wij hadden alleen een raam en hoewel dit op zich prima is, bevinden deze hutten zich wel vrij laag in het schip. Ook moesten wij voor elk hapje of drankje weer een plekje zoeken. Hoe heerlijk is het om op je eigen balkon te ontbijten?

 • Boek vooraf en achteraf een nacht in een hotel dichtbij de haven

  Wij vonden het heel relaxed dat we hierdoor niet hoefden te stressen of we op tijd zouden zijn en of we ons vliegtuig wel zouden halen.

 • Vergelijk de verschillende cruisepakketten goed

  Bij MSC heb je per kamer bijpassende privileges. Onze kamer had niet het meest uitgebreide pakket en hierdoor mochten we op bepaalde delen van het schip niet eens komen, achteraf was het het misschien wel waard geweest om iets te upgraden.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door gastblogger Annemarie: “Ik ben Annemarie, en samen met man Jitze en dochter Sophie (4) ga ik het liefst zo vaak mogelijk op reis. Onze huwelijksreis was een wereldreis van 5 maanden en we dachten dat we daar jaren op konden teren en voorlopig genoeg zouden hebben aan vakantiebestemmingen dichterbij. Niets bleek minder waar, we voegden alleen maar meer bestemmingen toe aan onze wishlist. Het plannen van een reis vind ik bijna net zo leuk als het reizen zelf.”

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie