Kies je taal:

Guatemala met kinderen, de leukste dingen om te doen in Guatemala met kids!

 

Al jaren maken wij (Florian en Eveline) in de winter een verre reis. De laatste jaren doen we dat samen met onze 2 kids, Maas (6) en Vic (4). Het liefst gaan we ieder jaar naar een nieuwe toffe plek! Het wordt dit keer Guatemala, daar zijn niet teveel beperkende Covid regels zijn en toeristen zijn er welkom! Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar Guatemala, dus we vliegen naar Mexico Stad. Vanuit daar vliegen we in een 2 uur door naar Guatemala stad (na 1 nacht Mexico stad). Omdat een huurauto in Guatemala op honderden euro’s per dag uitkomt, hebben we besloten de reis met bussen, taxi’s, Ubers en shuttles te maken. Wij houden er niet van om vast te zitten aan een planning of route en hebben van ten voren niets geboekt. 100% Vrijheid tijdens onze reis door Guatemala met kinderen. 

Guatemala met kinderen

First stop: Antigua

In Antigua begint onze reis, dit blijkt echt 1 van de leukste plekken van het land met prachtige koloniale gebouwen en een levendig groot plein. De jongens krijgen geen genoeg van het plein, want het stikt er van de verkopers die speelgoed en lekkere dingen proberen te slijten. De bevolking is er heel erg vriendelijk en je merkt dat ze blij zijn dat het toerisme er weer wat op gang gekomen is. Wij verblijven in Villa Colonial, een prachtig koloniaal gebouw met grote kamers en een mooie tuin. Het hotel heeft een lekker zwembad en ligt buiten de drukte. Lopend of per TukTuk bereik je het centrum snel. En.. het ontbijt is er heerlijk! 

Tips voor Antigua met kinderen

 

 • Klim naar Cerro de la Cruz                                                                                              Met een hele lange trap klimmen wij in een half uurtje naar het uitkijkpunt op de top. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. De boys willen weer terug naar boven wanneer we beneden aankomen, want waren het nou 362 of 363 treden…euhhh
 • Eten bij Toko Baru                                                                                                                Dit lekkere restaurantje heeft een leuke binnenplaats waar ze een podium hebben met live optredens. De kids worden uitgeroepen tot “chefs kampvuur”, dus zijn lekker zoet met houtjes zoeken en op het vuur gooien!

Lake Atitlan

Vanuit Antigua rijden we met een Uber in ongeveer 2 uur naar Lake Atitlan. We kiezen voor het reizen met “Ubers” in plaats van bussen, want dit is toch wel heel makkelijk en in verhouding niet duur. Lake Atitlan is een heel groot meer met rondom dorpjes en vulkanen. We verblijven hier een aantal nachten in de verschillende dorpjes die allemaal weer helemaal anders zijn. Dat onze oudste zoon Maas in 1 van de dorpjes op straat een huls van een 9mm kogel vindt, vertellen we pas als we weer in Nederland zijn aan de oma’s. We verblijven hier hotel Nuestro Sueno. Wij hebben de kamer met het mooiste uitzicht op het meer! Je kunt er gratis kajaks lenen en daarmee het meer verkennen. 

Dit wil je doen bij Lake Atitlan met kinderen

 

 • Ga met een kayak het meer op!                                                                                          Wij kiezen voor een kayak waar we met z’n vieren in kunnen. Vanaf het water zie je veel bedrijvigheid. Zoals lokale bevolking die de was doet in het meer en locals die toeristen naar de bootjes “lokken”.
 • Verken de verschillende dorpjes per “public boat”                                                        Het is heel gemakkelijk om alle dorpjes per boot te verkennen, je hoeft niets te reserveren en er zijn geen vertrektijden. Vol is vol en daar ga je!
 • Doe het zipline parcours in het “Reserva Natural Atitlan” park                                      Het zipline parcours is te bezoeken vanuit het dorp Panajachel. Onze jongste zoon Vic mag ook meedoen aan het parcours (met een instructeur tot opluchting van mama maar tot teleurstelling van Vic). Dat hadden we niet gedacht, dus we kiezen meteen voor de “Extreme” variant. Je loopt ruim een half uur naar boven over loopbruggen en trappen tot je op 200 meter hoog bent, daar begint het parcours van 8 ziplines waarvan de langste 350 meter lang is! Echt prachtig om aan de kabels te hangen boven de watervallen en tussen de aapjes! Wanneer je Guatemala met kinderen bezoekt, en geen hoogtevrees hebt, is dit echt een must do!
 • Slaap in een hotel met uitzicht op het meer!

Quetzeltenango

Onze volgende stop is Quezaltenango, wij zagen deze stad een keer voorbijkomen in 3 op reis en onze nieuwsgierigheid was aangewakkerd, maar het valt ons een beetje tegen. Gelukkig is het vanaf Lake Atitlan maar 2 uur rijden en hebben we niet onze hele route op Quezaltenango aangepast. Onderweg naar Quezaltenango komen we  toeristen tegen die het advies geven naar een groot waterpark, Xocomil,  in Quezaltenango te gaan. Daar gaan we dan ook naar toe en het is inderdaad te gek!

Tips voor Quetzeltenango met kinderen

 

 • Wij zouden niet adviseren hierheen te gaan als je niet naar het waterpark gaat, mocht je toch gaan slaap dan in hotel Latam. Op het dak van dit hotel is een verwarmd zwembad, en dan echt warm warm! Heerlijk als het ’s avonds wat kouder wordt! Wij vieren hier oud & nieuw en hebben vanaf de “rooftop” een prachtig uitzicht op het vuurwerk!
 • Ga naar het waterpark “Xocomil”! Er zit ook een pretpark bij maar daar kwamen wij niet meer aan toe want Xocomil is een erg groot waterpark waar je de hele dag zoet bent!

Lanquin

Google je op Guatemala dan kom je al snel op terecht bij “Semuc Champey”, dit natuurlijke waterparadijs ligt midden in de jungle van Guatemala en staat bekend om z’n kristalheldere azuurblauwe wateren. In de loop van de jaren is er een soort trap ontstaan van 6 verschillende zwembaden met allemaal een andere turquoise blauwe kleur, het is er echt heel mooi en je hoort de brulapen op de achtergrond als je een duik neemt in het water! Je kunt Semuc het makkelijkst bezoeken vanuit Lanquin, een gezellig klein dorpje. In Lanquin verblijven wij in Hostal Vista Verde Lanquin. Op weg naar Semuc is  Vinas Hotel een aanrader met een zwembad en heerlijk eten.  

Dit wil je doen in Lanquin met kids

 

 • Uiteraard…bezoek Semuc Champey!                                                                               Er is nog een mooie beklimming die je kunt doen naar de top vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het water. Het is een beste klim, maar onderweg staan er een paar keer verkopers met fruit en water. Met wat pauzes tussendoor is het prima te doen met kids! Wel zijn de kinderen na deze klim echt helemaal zwart van de modder!
 • Ga naar de grotten van Lanquin die zich 1 km vanaf het dorpje bevinden                Na een bezoek aan de grot kun je hier ook  “tuben”! Wij doen dit met een gids (dat doen we niet vaak omdat we het leuk vinden om zelf dingen te ontdekken), Hier is een gids wel echt handig want, de rivier is niet overal even diep. Als je de verkeerde kanten opzoekt schuur je met je billen over de bodem! We gaat een half uurtje door de rivier, nog even naar een zwemband en dan gaan we met een tuktuk weer terug.
 • Slaap in Hostal Vista Verde                                                                                          Vanuit het zwembad heb je een prachtig uitzicht over de jungle. Je slaapt hier echt midden in de jungle, gaaf om gewekt te worden door alle jungle dieren geluiden!
 • Eet bij Comedor Shalom                                                                                                  Erg lekker eten en voor € 2,50 zit je helemaal vol. Het zit hier vol met politieagenten, militairen en ambulancebroeders die hier dagelijks hun lunchpauze blijken te hebben en dat vinden onze boys wel heel interessant!

Flores

We hebben in de planning om na Lanquin naar de kust van Guatemala te gaan (we wonen in Nederland aan de kust en beginnen dat altijd snel te missen). Dit zou weer een erg lange trip worden over de slechte en bochtige wegen waar we niet meer zoveel zin in hebben. We spreken wat andere toeristen en besluiten meteen door te gaan naar Flores (zodat we daarna langer de tijd hebben aan de kust van Mexico). Flores is een leuk, gezellig stadje met gekleurde huizen en kleine, sfeervolle straatjes. Veel toeristen gaan hierheen om de Maya Tempels van Tikal te bezoeken en dit is ook ons plan. De kids zijn alleen een beetje moe van de lange busrit vanuit Lanquin, dus we hebben de trip naar Tikal (ook weer 3 uur heen en 3 uur terug met de bus) overgeslagen. Wij hebben in een vorige vakantie in Mexico veel Maya Tempels bezocht, dus vinden het wel goed zo, hopelijk krijgen we geen spijt, want Tikal schijnt wel heel mooi te zijn. We overnachten in Flores in Hotel del Patio. Dit hotel heeft een lekker zwembadje en is gelegen net buiten de drukte! 

Must do in Flores met kinderen

 

 • Ga naar Jorge’s Rope Swing!                                                                                          Hier kun je met een bootje in 10 minuten heen varen. Je hebt er een hoge duikplank en 2 touwen waarmee je in het water kunt slingeren. De kids krijgen er geen genoeg van! Ook voor de kleinere kinderen is er een touw om in het water te slingeren! Er zijn hangmatten en het eten is er erg lekker!
 • Eet bij Los Amigos                                                                                                              Dit is een hostel met een heel leuk, lekker restaurant met een gezellige sfeer. Er is een schommel binnen in het restaurant dus de kids zijn ook wel even zoet! En… bitterballen op het menu!

Praktische tips voor Guatemala met kinderen

Wij hebben een fantastische tijd gehad in Guatemala, voor ons is Guatemala met kinderen dan ook echt een aanrader! Nog wat praktische tips ter afsluiting: 

 

 • Wij kopen in Nederland altijd een aantal kleine cadeautjes en pakken die in, als het reizen dan op het moment te lang duurt voor de kids zijn ze met een cadeautje weer even zoet!
 • De wegen zijn in Guatemala erg hobbelig en vaak vol bochten. Zorg voor een aantal plastic zakjes voor als de misselijkheid teveel wordt (wij hebben die nooit eerder nodig gehad maar was in Guatemala een vast item in de tas)!
 • Leer Spaans! Wij spreken haast geen Spaans, in Guatemala spreken ze zelden Engels…dat is soms lastig! Dus nemen wij ons voor, zoals na elke reis waar Spaans de voertaal is, om Spaans te leren!

Dit artikel is geschreven door gastblogger Eveline: “Ik ben Eveline, werk op Schiphol als HR Manager en zie dus zo vaak reizigers voorbij komen dat ik het liefst elke dag wel een mooie reis zou willen boeken! Doordat mijn partner, Florian, een eigen bedrijf heeft met activiteiten (sportkampen/bedrijfsuitjes/bootverhuur etc.) vooral in de schoolvakanties en in het voorjaar/zomer hebben wij de mogelijkheid om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan. We nemen onze 2 zoons, Maas (6) en Vic (4), al van jongs af mee op verre reizen en daardoor (denk ik ?!) gaat het lange reizen ze heel goed af! We wonen aan de kust in het mooie Bergen in NH en we kiezen het liefst ook altijd bestemmingen uit met mooie stranden! “

Vind je dit artikel "Guatemala met kinderen, de leukste dingen om te doen in Guatemala met kids"? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel bevat affiliate links. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: