Kies je taal:

7 weken rondreizen door Nieuw Zeeland met kinderen: Zuidereiland

7 Weken rondreizen door Nieuw Zeeland! Kim doet het het met haar man en kind. Vorige week kon je lezen over hun avonturen op het Noordereiland, nu gaan ze door naar het Zuidereiland. Lees maar mee!

7 Weken rondreizen door Nieuw Zeeland: tijd voor het Zuidereiland

Zodra we voet zetten op het Zuidereiland zien we al meteen hoe ontzettend anders dit deel van Nieuw Zeeland is. Het Noordereiland is ruig, robuust en kraterachtig. Het Zuidereiland daarentegen is veel groener en ziet er, om het zo maar te zeggen, “liever” uit. Aan de noordkant van het Zuidereiland ligt het Abel Tasman National park, een ontzettende leuke uitstap met kinderen. 
 
Het is een heel mooi natuurgebied dat langs de kust loopt. Je hebt 3 manieren om je in dit park te verplaatsen: je kan je met de watertaxi van baai naar baai laten brengen, je kan zelf gaan peddelen in een gehuurde kayak, of je neemt een heel mooi wandelpad dat je ook naar verschillende baaien brengt. Aangezien ik absoluut geen waterrat ben en ook niet van boot-achtige dingen houd kiezen we voor optie 3. We maken een prachtige wandeling, bouwen zandkastelen in een verlaten baai en spotten zelfs een kiwi! Een draagzak is wel een must tijdens deze wandeling!

Op ontdekkingsreis langs de Westkust

O jongens wat is er langs die westkust veel te zien en te doen. Onze drie highlights daar zijn de Pancake Rocks, de Franz Joseph Glacier en de Fox Glacier. Voordat we de westcoast bereiken maken we een stop bij de Buller Gorge Swingbridge, een hele lange wiebelbrug over een rivier. Super leuk en avontuurlijk voor kinderen.

Pancake Rocks

In het plaatsje Punakaiki kun je de Pancake Rocks bezoeken. Die rotsen zien er ook echt uit als een stapel pannenkoeken. Een heel apart gezicht, heel mooi ook. Ook met kinderen is dit een leuke pitstop, het is heel makkelijk begaanbaar, het is maar kort lopen en voor als je met de allerkleinsten reist, het is buggyproof. Verder zuidwaarts rij je het gletsjergebied in. 

 

In Nieuw-Zeeland kan je in een week tijd vier seizoenen tegenkomen. Een paar dagen terug stonden we nog met onze blote voeten in de zee in Abel Tasman, bij de Pancake Rocks stonden we met onze regenlaarzen in druilerig herfstweer, en nu rijden we een compleet wintersportgebied in. 

Tijd voor sneeuw EN adrenaline: Frans Joseph

Op naar de sneeuw! De eerste gletsjer die we tegenkomen is Franz Joseph. We neuzen wat rond in het infocenter maar eigenlijk weten we niet zo goed wat we moeten doen. Veel excursies zijn kind-onvriendelijk. Terwijl ik met mijn dochter een appelsapje drink zit mijn man te smoezen aan de balie. Met een grijns van oor tot oor komt hij vervolgens naar me toe en deelt me mede dat hij morgen een leuk verjaardagskadootje voor me heeft: een skydive boven de Franz Joseph gletsjer….. euhm…. u zei??? 

 

Maar ik durf dat helemaal niet! Ik vind niet alleen wiebelbootjes eng maar ik heb ook ontzettende hoogtevrees haha! Maarja, de skydive is geboekt, there’s no way back!! Dus de volgende ochtend ga ik met bibberende billen richting vliegveld. 

 

Maar ondanks de hoogtevrees, ondanks mijn schrik, dit is GAAAAAAF! Het is heeeeel eng om het vliegtuig uit te springen, maar als je vervolgens met flubberende wangzakken aan het freefallen bent krijg je zo’n enorme kick! Vervolgens gaat de sjuut uit en toen pas zag ik hoe super prachtig mooi het uitzicht is! Naar het schijnt is de sprong bij Franz Joseph de op één na mooiste sprong ter wereld. De Mount Everest staat op 1, maar die ligt niet echt op de route. 

FOX Glacier

Na bekomen te zijn van de sprong maken we nog een wandeling bij de gletsjer en gaan daarna op naar gletsjer nummero twee: de Fox Glacier. Daar vinden we toch een hele leuke kindvriendelijke excursie, met een helikopter de gletsjer op. We zoeven tussen de bergtoppen door en landen uiteindelijk hoog in de sneeuw. Voor kinderen fantastisch! Daar aangekomen stappen we de helikopter uit en kunnen we even genieten van het prachtige uitzicht en de sneeuw. Decadent hoor, met de helikopter afgezet worden in de sneeuw, even een sneeupop bouwen, en weer teruggevlogen worden. 

Wanaka & Queenstown

We verlaten de westkust en rijden inlands richting Wanaka. Wij vinden Wanaka erg vergelijkbaar met Taupo op het Noordereiland. Een klein gemoedelijk stadje aan een groot meer. Hier komen we even een paar dagen tot rust na mijn adrenaline rush, en rijden vervolgens naar Queenstown toe voor de volgende adrenaline rush. 
 
We nemen niet de standaard highway maar we pakken de Cardrona Road, een iets meer binnenlandse route met de mooiste vergezichten. In Queenstown is het de beurt aan manlief om iets engs te doen. 
 
Mijnheer wil graag de hoogste bungeejump van Nieuw Zeeland maken en springt als een volleerd hertje zonder een greintje angst een 134m diep ravijn in. Zo, pap & mam hebben hun ding gedaan, op naar weer wat kindvriendelijke activiteiten. 
 
Queenstown an sich is heel kindvriendelijk. Dit is eigenlijk de eerste stad van Nieuw Zeeland die we ook echt leuk vinden. Het barst er van de speeltuintjes, coffee (of ijsjes) to go barretjes, een mooi meer waar je steentjes in kunt gooien (dat doet het altijd goed bij onze dochter), en er heerst gewoon een heerlijke relaxte sfeer. Wij zijn fan. Je kan er ook de lekkerste hamburgers op aard eten bij Fergburger. Yum!

The Fjordlands

Nadat we onze buikjes rond hebben gegeten in Queenstown zetten we koers naar het plaatsje Te Anau, “de poort naar de fjorden”. Hier slaan we even proviand in want vanuit Te Anau gaan we naar de fjorden en daar heb je geen dorpjes of (de goedkopere) supermarkten meer. Bij de fjorden kan je een aantal prachtige boottochten maken (jaja, ik ga tóch op een boot) waarvan Milford Sound en Doubtful Sound de twee bekendsten zijn. Wij kiezen voor Milford Sound en rijden een druilerige camping op en maken ons klaar voor de nacht. 
 
Aangezien het hier 200 dagen per jaar regent vrezen we dat het morgen ook wel een natte bedoeling zal zijn tijdens onze bootexcursie. De volgende ochtend zien we warempel een waterig zonnetje, dus wie weet hebben we mazzel! Per toeval hebben we een heel leuk klein bootje geboekt in plaats van die massa toeristische schepen waar alle touringcars in geleegd worden. 
 
Voor kinderen is dit een te gekke ervaring. Niet alleen vanwege het varen zélf, maar onderweg kom je ook tal van watervallen tegen waar de schipper maar al te graag onder door vaart. De waterval klettert dan tegen de boeg van de boot. Verder hebben we dus écht heel veel mazzel, want de lucht breekt open en de zon begint te schijnen. Voor we het weten varen we onder een strakblauwe lucht door een prachtige fjord. Onderweg komen we een heleboel zeehonden tegen die op een rots lekker liggen te genieten van de zon. Dit is echt een niet de missen excursie als je met kinderen Nieuw Zeeland bezoekt.

Het uiterste zuiden

Een aantal weken geleden stonden we in Cape Reinga, een mystieke plek in het uiterste noorden van Nieuw Zeeland. Toen zeiden we nog tegen elkaar dat het bijna niet voor te stellen was dat we over een paar weken op het uiterste zuidelijke puntje van dit mooie land zouden staan. Maar toch is het nu zo ver, na 7 weken rondreizen door Nieuw Zeeland  staan we hier dan!
 
We kijken elkaar weer aan en verbazen ons over hoe snel de weken voorbij zijn gevlogen. Tsja, ze zeggen niet voor niets “time flies when you’re having fun!” Dit zuidelijke plaatsje heet Bluff en ook hier staat een wegwijsbord met de afstand naar allemaal grote wereldsteden, én naar Cape Reinga uiteraard.
 
Tóch komen we erachter dat er stiekem nog een ietsiepietsie zuidelijker puntje ligt, Slope Point geheten. Uiteraard willen we daarheen! Da’s nog best een klus, we moeten kilometers over een onverharde weg rijden en vervolgens moeten we te voet door een weiland, met voor ons gevoel wel tienduizend schapen, lopen. 
 
Leuk met kids, je kan er meteen een spannende speurtocht van maken. Uiteindelijk gevonden op een prachtige plek. Let wel op, het is op een hoge klif zonder hekjes of enige vorm van afrastering, dus hou de kleintjes goed in de gaten!

In het uiterste zuiden van Nieuw Zeeland heb je verder nog natuurgebied the Catlins, met prachtige watervallen, eindeloze groene heuvels met tig schapen erop en de meest mooie uitzichten. 

Bergen en meren

In het midden van het Zuidereiland ligt de hoogste berg van Nieuw Zeeland: Mount Cook. Hier kan je een prachtige wandeling maken, de Hooker Valley track. Het is een makkelijk te lopen wandeling met goed aangelegde paden en vele bruggen waar je overheen moet. Leuk en avontuurlijk voor kinderen. 
 
Voor de kleintjes is een draagzak weer een must. In de buurt van Mount Cook liggen een aantal prachtige meren. De mooiste vonden wij Lake Pukaki. Doordat dat meer voornamelijk uit gletsjerwater bestaat heeft het een hele helderblauwe, bijna fluoriserende kleur. Vlakbij Lake Pukaki ligt een ander meer, Lake Tekapo. Het is heerlijk om aan de rand van zo’n meer je campingstoeltjes uit te klappen en gewoon te gaan zitten en genieten van al deze prachtige uitzichten terwijl de kinderen steentjes in het meer gooien en eendjes kunnen voeren. 

Christchurch

Dit is het eindpunt van onze reis (snik). Ons reisschema hebben we ietwat aan moeten passen, want er was een flinke aardbeving geweest richting Kaikoura, een plek aan de kust waar je dolfijnen en walvissen kunt spotten. Na de aardbeving inclusief tsunami gevaar is het niet meer verantwoord om die kant op te gaan, dus we gaan direct door naar onze laatste stop, Christchurch. 
 
We leveren onze ouwe trouwe camper, onze “Bolle Berta” weer in en slapen de laatste twee nachten in Nieuw Zeeland in een luxe hotel. Dat is wel even lekker na 6 weken camping life zeg!! Zeepjes, flatscreen tv, een groot zacht bed, een balkon met ligstoel… wow. 
 
We gaan Christchurch eens verkennen. maar het is heel erg dubbel daar. Aan de ene kant is het een bruisende stad vol met winkeltjes en restaurantjes, aan de andere kant is heel goed te zien dat deze stad een aantal jaren geleden te grazen is genomen door een flinke aardbeving.
Veel gebouwen en hotels zijn nog afgebrokkeld en staan leeg. Zelfs de kerk in het centrum is nog helemaal kapot.
 
Gelukkig heeft Christchurch ook veel leuks en we vinden het een ontzettend kindvriendelijke stad. Er rijdt een heel leuk treintje door het centrum, een leuke trip met kinderen. Maar wat wij echt heel leuk vonden met kinderen dat zijn de botanische tuinen. Het is een gigantisch park wat barst van de speeltuintjes en met mooi weer leggen alle restaurants in dat park allemaal zitzakken in het gras. Ideaal voor een picknick in het zonnetje terwijl de kinderen lekken kunnen spelen. 

7 weken rondreizen door Nieuw Zeeland, een mega aanrader!

En toen zaten de 7 weken rondreizen door Nieuw Zeeland erop en vlogen we weer huiswaarts. We vinden Nieuw Zeeland een erg kindvriendelijk land. Op elke hoek van de straat is er wel een speeltuin te vinden, overal in restaurants zijn kinderstoelen en ook in de natuur zullen ze zich niet snel vervelen. Sneeuwpoppen maken, steentjes in meren gooien, zwemmen, zandkastelen maken, eendjes voeren, spannende wandelingen maken, pootje baden, het kan allemaal daar!

Het is wel even een flink stuk vliegen (zeg maar gerust een takke end weg, we hebben flink in de buidel getast, maar ik ben blij dat dat ons niet heeft weerhouden om deze reis te maken. Nieuw Zeeland heeft een plekje in ons hart veroverd en deze herinnering is onbetaalbaar. 

Vind je dit artikel "7 Weken rondreizen door Nieuw Zeeland met kinderen: Zuidereiland" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights