Kies je taal:

De mooiste natuurparken in Canada

Als “nature lover” staat Canada hoog op mijn bucketlist. Canada heeft een aantal van de mooiste natuurparken ter wereld! In totaal heeft Canada 39 nationale parken en 8 “National Park Reserves”. “National Reserves” zijn beschermde natuurgebieden die onder het beheer van “Parks Canada” vallen en bestemd zijn om als Nationaal Park erkend te worden. Maar waar de rechten van de “First People” nog geregeld moeten worden voor de voortzetting van traditioneel landgebruik in het park. Mijn must visit natuurparken in Canada vind je hieronder.

Mooiste natuurparken in Canada

Banff & Jasper

Met stip op 1 staan toch wel deze 2 parken, die ook beide zijn aangemerkt als werelderfgoed. Banff ligt in het zuidwesten van Alberta en behoort tot de Rocky Mountains. Hier vind je turquoise gletsjermeren, een beeldschoon bergstadje en een overvloed aan wildlife, van wilde beren en wolven tot verschillende bijzondere vogelsoorten.  

 

Een van de highlights is het Columbia-ijsveld. Dit ijsveld is 100 tot 365 meter diep en loopt helemaal van Banff naar Jasper. Om een groot deel van de highlights te bezoeken neem je Icefields Parkway (Highway 93) van Lake Louise in Banff National Park naar Jasper National Park.

 

Jasper ligt ook in Alberta (meer naar het westen) en is ook onderdeel van de Rocky Mountains. Maar wat maakt deze parken dan toch beide de moeite waard om te bezoeken? Banff is het drukstbezochte National Park van Canada (met meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar). Jasper het op een na drukstbezochte park van Canada. Het wordt alsnog bezocht door 2 miljoen mensen per jaar, maar aangezien Jasper National Park groter is dan Banff is het hier dan ook een stuk rustiger. Minder auto’s, minder bezoekers, dus meer rust, minder rijen en af en toe het gevoel dat je alleen op de wereld bent (als je de wat meer afgelegen plekjes bezoekt). Maar laten we eerlijk blijven, als je het westen van Canada bezoekt dan is beide nationale parken bezoeken absoluut een no brainer.

Ukkusiksalik National Park

Dit National Park ligt in het noorden van Canada, in Nunavut, en maakt deel uit van de Canadese Arctische Eilanden. Hoewel het park het op vijf na grootste van Canada is, is dit het kleinste van Nunavut. Het beslaat 20.885 km² toendra en kustwadden ten zuiden van de poolcirkel en het gehucht Naujaat. En loopt van Hudson Bay’s Roes Welcome Sound naar de westelijke Barrenlands en de Brown River.

 

Ukkusiksalik is ongerepte en heeft een overvloedige flora en fauna. Je kan hier met een boot op zoek naar ijsberen en kariboes, wandelen langs de Sila rivier, de indrukwekkende omgekeerde waterval bekijken en overblijfselen bezoeken van een oude Hudson’s Bay Company handelspost. Dit park is door de ligging en temperaturen iets minder makkelijk te bezoeken, maar als je van avontuur houdt dan is Ukkusiksalik absoluut een bezoek waard! Oh ja, in de winter kan je het park ook per sneeuwscooter ontdekken en vanaf je sneeuwscooter een ijsbeer spotten, gaver wordt het niet toch?

Gwaii Haanas National Park Reserve

Dit National Park Reserve is gelegen in het zuidelijkste Haida Gwaii (voorheen bekend als Queen Charlotte Islands), 130 kilometer voor de kust van British Columbia. Gwaii Haanas beschermt een archipel van 138 eilanden, waarvan het grootste Moresby Island is en het meest zuidelijke Kunghit Island. “Gwaii Haanas” betekent “Eilanden van Schoonheid” in X̱aayda kíl, de taal van het Haida volk.

En “schoon” is Gwaii Haanas! Je vindt hier met felgroen mos bedekte reusachtige Sitka sparren, vervallen huizen van het Haida volk, Amerikaanse zeearenden in de lucht en op zalm jagende beren in rivieren. Vanaf de wilde stranden (of met de boot kun je) walvissen, bruinvissen en zeeleeuwen aanschouwen. 

 

Doordat Gwaii Haanas afgelegen is en door de historie van het Haida volk is een bezoek aan dit Park Reserve een bijzondere (misschien zelf spirituele) ervaring.  

Mocht je binnenkort naar Canada gaan vergeet naast Banff en Jasper dan niet om deze minder bekende, maar zeker zo bijzondere National Parks (en National Reserve) te bezoeken, je zal er geen spijt van krijgen.

Vind je dit artikel "De mooiste natuurparken in Canada" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Travel Essence. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: