Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek de prachtige natuurparken van Canada

Als natuurliefhebber staat Canada hoog op mijn bucketlist. Dit land is de thuisbasis van enkele van de mooiste natuurparken ter wereld. Canada telt in totaal 39 nationale parken en 8 ‘National Park Reserves’. Deze reservaten zijn beschermde natuurgebieden die onder het beheer van Parks Canada vallen en bestemd zijn om erkend te worden als nationaal park. Echter, de rechten van de First People moeten nog geregeld worden voor de voortzetting van traditioneel landgebruik in het park. Hieronder vind je mijn must-visit natuurparken in Canada.

De mooiste natuurparken in Canada

Canada is een land met een overvloed aan natuurlijke schoonheid. Van de majestueuze Rocky Mountains tot de serene gletsjermeren, er is voor elk wat wils. In dit artikel belichten we twee van de meest indrukwekkende natuurparken van het land: Banff en Jasper.

Banff & Jasper: Werelderfgoed van ongeëvenaarde schoonheid

Deze twee parken, beide aangemerkt als werelderfgoed, staan met stip op nummer één. Banff, gelegen in het zuidwesten van Alberta, maakt deel uit van de Rocky Mountains. Hier vind je turquoise gletsjermeren, een pittoresk bergstadje en een overvloed aan wildlife, variërend van wilde beren en wolven tot verschillende unieke vogelsoorten.

Een van de hoogtepunten is het Columbia-ijsveld. Dit ijsveld, dat 100 tot 365 meter diep is, strekt zich uit van Banff naar Jasper. Om een groot deel van de hoogtepunten te bezoeken, neem je de Icefields Parkway (Highway 93) van Lake Louise in Banff National Park naar Jasper National Park.

Jasper: Rust en ruimte in de Rocky Mountains

Jasper, ook gelegen in Alberta maar meer naar het westen, is eveneens onderdeel van de Rocky Mountains. Wat maakt deze parken dan toch beide de moeite waard om te bezoeken? Banff is het drukstbezochte National Park van Canada, met meer dan 4 miljoen bezoekers per jaar. Jasper is het op een na drukstbezochte park van Canada, met jaarlijks 2 miljoen bezoekers. Maar aangezien Jasper National Park groter is dan Banff, is het hier een stuk rustiger. Minder auto’s, minder bezoekers, dus meer rust, minder rijen en af en toe het gevoel dat je alleen op de wereld bent (vooral als je de wat meer afgelegen plekjes bezoekt).

Maar laten we eerlijk zijn, als je het westen van Canada bezoekt, dan is het bezoeken van beide nationale parken absoluut een must.

Sorry, but the provided text doesn’t seem to be an article. It appears to be a part of HTML code related to an image gallery. Please provide a proper article for optimization.

Ontdek Ukkusiksalik National Park

Ukkusiksalik National Park is een verborgen juweel in het noorden van Canada, gelegen in Nunavut, een deel van de Canadese Arctische Eilanden. Ondanks dat het het op vijf na grootste park van Canada is, is het het kleinste in Nunavut. Het park strekt zich uit over 20.885 km² toendra en kustwadden ten zuiden van de poolcirkel en het gehucht Naujaat, en loopt van Hudson Bay’s Roes Welcome Sound naar de westelijke Barrenlands en de Brown River.

Ontdek het ongerepte Ukkusiksalik National Park

Ukkusiksalik is ongerept en rijk aan flora en fauna. Hier kun je met een boot op zoek gaan naar ijsberen en kariboes, wandelen langs de Sila rivier, de indrukwekkende omgekeerde waterval bekijken en overblijfselen bezoeken van een oude Hudson’s Bay Company handelspost. Hoewel dit park door zijn ligging en temperaturen iets minder gemakkelijk te bezoeken is, is het absoluut de moeite waard voor avonturiers. In de winter kun je het park ook per sneeuwscooter ontdekken en vanaf je sneeuwscooter een ijsbeer spotten. Het kan niet beter, toch?

Bezoek het betoverende Gwaii Haanas National Park Reserve

Gwaii Haanas National Park Reserve ligt in het zuidelijkste deel van Haida Gwaii (voorheen bekend als Queen Charlotte Islands), 130 kilometer voor de kust van British Columbia. Gwaii Haanas beschermt een archipel van 138 eilanden, waarvan het grootste Moresby Island is en het meest zuidelijke Kunghit Island. “Gwaii Haanas” betekent “Eilanden van Schoonheid” in X̱aayda kíl, de taal van het Haida volk.

En “schoon” is Gwaii Haanas zeker! Je vindt hier reusachtige Sitka sparren bedekt met felgroen mos, vervallen huizen van het Haida volk, Amerikaanse zeearenden in de lucht en op zalm jagende beren in rivieren. Vanaf de wilde stranden (of met de boot) kun je walvissen, bruinvissen en zeeleeuwen aanschouwen. Door de afgelegen ligging en de geschiedenis van het Haida volk is een bezoek aan dit Park Reserve een bijzondere, misschien zelfs spirituele ervaring.

Ontdek de minder bekende juweeltjes van Canada

Als je binnenkort naar Canada gaat, vergeet dan naast Banff en Jasper niet om deze minder bekende, maar zeker zo bijzondere National Parks (en National Reserve) te bezoeken. Je zult er geen spijt van krijgen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Travel Essence.

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie