Kies je taal:

51 dagen in Nieuw-Zeeland met kinderen

Nieuw-Zeeland, het land van de maories en de kiwi’s. Al een tijdje staat deze bestemming op onze bucketlist. Het is ons gelukt om lang aaneengesloten verlof te krijgen, dus op naar Nieuw-Zeeland! Vaak krijgen we de vraag hoe je je tijd daar het beste in kan delen. Hoeveel tijd voor het Noordereiland? Heb je meer tijd nodig voor het Zuidereiland? In hoeveel tijd kan je beide eilanden überhaupt goed zien? Hoe plan je eigenlijk zo’n reis? Wij weten het eigenlijk ook niet zo goed. We willen niet alles van dag tot dag vastleggen, want juist omdat we met een camper gaan reizen wil je juist de spontaniteit van “we zien wel waar de dag eindigt” erin houden. Maar je moet natuurlijk wel een globaal plan klaar hebben liggen, dus gewapend met allerlei reisgidsen, reisblogs en een overuren draaiende Google hebben we een fantastische route in elkaar gedraaid. 51 dagen van “voordeur uit” naar “voordeur weer in”. 51 dagen maximaal genieten. Daar gaan we!

Onze route door Nieuw-Zeeland

Dag 1 - 2: de reis

Het moge geen geheim zijn dat Nieuw-Zeeland niet echt naast de deur ligt. Wij hebben een redelijk snelle verbinding. We vliegen met China Southern Airlines van Amsterdam via Bejing en Guangzhou naar Auckland met korte overstaptijden. We hebben 24 uur in het vliegtuig gezeten en als je daarbij het inchecken op de luchthaven, de overstappen, het reizen naar je accommodatie en het tijdsverschil erbij pakt ben je zo 2 dagen verder.

Dag 3 - 5 acclimatiseren

Mijn eerste gouden tip, ga niet meteen na zo’n lange reis de camper ophalen. Helemaal als je in ons geval met een dreumes op pad bent, neem even minstens twee dagen de tijd om te acclimatiseren in een lekker hotel of appartement. Wij verblijven deze eerste dagen in een appartement in Auckland zodat we de tijd hebben om aan het tijdsverschil te wennen en de stad te bekijken.

Dag 6 - 10 the Northland

En nu gaat het avontuur dan echt beginnen! Op dag 5 halen we de camper op en gaan op pad. Boven Auckland ligt het noordelijkste stukje Nieuw Zeeland, ook wel the Northland genoemd. We besteden hier een dag of 5 en bezoeken de Kauri’s, de grootste bomen van Nieuw-Zeeland. Ook zien we Cape Reinga, het noordelijkste punt van Nieuw Zeeland en we maken een boottocht bij de Bay of Islands en zien tal van dolfijnen. Ook spotten we hier prachtige watervallen. Allemaal leuke, kindvriendelijke activiteiten.

Dag 11 - 12 Coromandel

Een leuk schiereiland aan de noordkant van het Noordereiland. In deze 2 dagen rijden we met de trein over de Driving Creek Railway, logeren we op het strand van Hahei en bezoeken we Cathedral Cove.

Dag 12 - 14 Waitomo en Lord of the Rings

Met de camper zakken we steeds iets verder zuidwaarts en maken een stop bij de Waitomo glowworm caves. En wat natuurlijk niet mag ontbreken in een Nieuw-Zeeland trip met kinderen is een bezoekje aan de filmset Hobbitton uit the Lord of the Rings. Ge-wel-dig!

Dag 15 - 16 kennismaken met de maorie’s

Nadat we Hobbitton hebben bezocht gaan we naar het volgende dorp. We rijden richting Rotorua en maken daar een stop bij Whakerewarawa (en dat 10x foutloos uitspreken en je krijgt een sticker). Een heus maoriedorp waarbij je kennis maakt met hun levensstijl en gebruiken. Bezoek in die regio ook zeker het park Wai-O-Tapu waar je wordt getrakteerd op prachtig natuurschoon. Het Noordereiland is vulkanisch, dus het hele park borrelt, sist, en ruikt naar eieren.

Dag 17 - 21 Tongariro

We zijn in Tongariro aanbeland met één doel: de Tongariro Alpine crossing lopen. Die wandeling is alleen dusdanig heftig dat je die alleen kunt lopen met goed weer. En laat het dat nu net níet zijn deze dagen. Het is grijs, grauw en het regent dus we zijn blij dat we voor weersafhankelijke activiteiten wat extra tijd hebben ingecalculeerd. We cirkelen dus een aantal dagen een beetje in de buurt rond, in de hoop op beter weer. In die dagen bezoeken we onder andere Taupo, Orewa en Wanganui, leuke plekjes om ook met kinderen te verblijven: hoog speeltuintjesgehalte. Uiteindelijk wordt het mooi weer en loop ik de hike, en gaan mijn man en onze dochter met de stoeltjeslift een andere berg op en spelen in de sneeuw (de hike is ongeschikt voor kinderen).

Dag 22 - 23 Wellington en de oversteek naar het Zuidereiland

3 weken nadat we de voordeur van ons huis in Nederland achter ons dicht trokken verlaten we het Noordereiland en pakken de ferry naar het Zuidereiland. Eerst verblijven we nog een nachtje in Wellington en bezoeken daar het Te Papa Museum, daarna wordt het echt tijd om afscheid te nemen van het Noordereiland. Ondanks het feit dat je volgens mij nooit echt uitgekeken raakt in dit prachtige land hebben we wel het idee dat we de highlights van het Noordereiland voor een groot deel hebben gezien.

Dag 23 - 25 hallo Zuidereiland!

Het ruige, vulkanische Noordereiland ruilen we in voor het groene, lieflijke Zuidereiland. De eerste twee dagen op het Zuidereiland besteden we in het Abel Tasman National Park. Een prachtig natuurgebied wat aan de kust ligt. Je kan de boel daar verkennen per watertaxi, per kajak, of wandelend.

Dag 25 - 29 op naar de Westcoast

Van Abel Tasman zakken we verder zuidwaarts naar de Westcoast. Voordat we de Westcoast bereiken maken we twee leuke stops. In Punakaiki vind je de pancakerocks en je vindt er ook de Buller Gorge swingbridge, twee leuke stops om met kinderen te maken. Onderweg zijn er ook tal van mooie watervallen te vinden langs de weg. Eenmaal bij de Westcoast kom je twee gletsjers tegen: de Franz Josef en de Fox gletsjer. Je kan daar tal van activiteiten ondernemen. Ik maak een skidive bij de Franz Josef gletsjer en we maken een wandeling en helikoptervlucht bij de Fox gletsjer. Wat een bijzondere ervaring!

Dag 30 - 34 op weg naar Queenstown

Next stop: Queenstown. We rijden het stuk niet in één keer maar maken twee stops. Eentje in Haast en de volgende in Wanaka. Nabij Haast ligt een prachtige wandeling, de Monro beach walk. Vervolgens kom je onderweg naar Wanaka ook weer prachtige watervallen tegen. Wanaka zélf is een heel easy going stadje aan een groot meer, lekker om even bij de komen van al het gereis zodat je je daarna weer in het levendige gedruis van Queentown kunt storten. Mocht je van bungeejumpen houden, dan is Queenstown the place to be. Houd je van hamburgers: de lekkerste hamburgers van Nieuw Zeeland eet in je Queenstown, bij Fergburger.

Dag 35 - 36 the Fjordlands

Een niet te missen uitstap met kinderen in dit prachtige land is een boottocht door een van de prachtige fjorden. De twee bekendste zijn Milford Sound en Doubtful Sound. Wij kiezen voor een boottocht in Milford Sound en de weergoden zijn ons supergoed gezind! Daar waar het zo ongeveer 200 dagen per jaar regent worden we vandaag getrakteerd op een blauwe zonnige lucht! Genieten!

Dag 37 - 38 het uiterste zuiden

Voor ons gevoel stonden we eergisteren nog in Cape Reinga, het uiterste noorden. Maar dat is in werkelijkheid alweer een dikke maand geleden. Time flies when you’re having fun! Deze dagen staat dus het zuidelijkste puntje van Nieuw-Zeeland op het menu. We bezoeken in deze dagen Bluff, Invercargill, Slope Point, en the Catlins, een prachtig natuurgebied.

Dag 39 - 40 even wat steden

Inmiddels bevinden we ons alweer in het oosten van het Zuidereiland en bezoeken we twee steden. Dunedin en Oamaru. Dunedin is een ontzettend gezellig stadje en staat vooral bekend om het prachtige station. Het schijnt het mooiste station ter wereld te zijn. Oamaru staat bekend om zijn pinguïn kolonies. ‘s Avonds komen ze allemaal aan land en kun je ze bekijken. Helaas hadden de pinguïns in de nacht ook onze camping gevonden waardoor we geen oog dicht deden van al het gesnater.

Dag 41 - 43 Mount Cook en zijn meren

Na het bezoek aan de steden staat er weer een portie natuur op de planning. We rijden naar Mount Cook en maken daar een hele mooie hike, de Hooker Valley Track. Een makkelijke wandeling die kinderen ook kunnen lopen, met veel hangbruggen en makkelijk begaanbare paden. In de Mount Cook regio heb je ook een aantal prachtige meren, lake Pukaki en lake Tekapo. Hier zie je die typische idyllische Nieuw Zeelandse tafereeltjes met helderblauw water, de bergen op de achtergrond en mooie bloemen langs de oever. Heerlijk om daar je camper te parkeren, campingstoeltjes uitladen en relaxen maar!

Dag 44 - 46 even de tijd zien te doden

Ja, je leest het goed. De tijd doden. Het plan was om naar Kaikoura te rijden maar er is daar een zware aardbeving geweest en Kaikoura is redelijk onbegaanbaar. We rijden dus al cirkelend maar vast een beetje naar het eindstation van onze reis: Christchurch.

Dag 47 - 49 Christchurch

Met een beetje pijn in het hart leveren we onze camper weer in en nemen ook de laatste paar dagen in Nieuw-Zeeland een hotel. De laatste 3 dagen genieten we dus nog eventjes van de luxe van een hotel en vermaken ons nog prima in Christchurch, totdat het tijd is om Nieuw-Zeeland weer gedag te zeggen.

Dag 50 - 51 de terugreis

En wederom zijn we weer twee dagen zoet met reizen. Ditmaal hebben we een vrij lange overstap in Guangzhou dus we nemen even een kamer in het Pullman Hotel op de airport. Even lekker in de zen-stand voordat we het tweede lange stuk gaan vliegen.

 

En dan sta je na 51 dagen weer op Neerlandsche bodem. Je hebt deze tijd ook écht nodig om het beste van beide eilanden te ervaren. Als je 3 tot 4 weken de tijd hebt zou ik me beperken tot één eiland, niks is zo zonde dan een reisbestemming afraffelen vanwege tijdgebrek.

 

Kosten van onze reis van 51 dagen in Nieuw Zeeland

Nu zijn velen ook erg benieuwd naar het kostenplaatje, dus ook dat heb ik op een rijtje gezet. Wij reisden in het laagseizoen, in de maanden oktober en november, dus wellicht vallen de kosten een stuk hoger uit als je tijdens andere maanden reist.

Verder hebben wij alle kosten berekend in Nieuw Zeelandse dollars. Onze reis was in 2016 dus er zal qua koersen nu ook wel een en ander veranderd zijn, maar dit is in ieder geval het kostenoverzicht van hoe het toen was.

Vliegtickets: NZD 3695

Vervoer (taxi’s, de ferry etc): NZD 630

Hotels: NZD 1040

Eten/drinken/boodschappen: NZD 2575

Excursies: NZD 1660

Camperhuur: NZD 6855

Campings: NZD 1855

Tanken + gas: NZD 1015

Shoppen: NZD 870

Wassen: NZD 130

Wifi: NZD 15

 

Totaalplaatje: NZD 20340

Toendertijd kwam dat neer op €13.221,-

Een flinke rib uit het lijf maar dat geeft niet, want deze reis was ONBETAALBAAR!

Nieuw-Zeeland met kinderen? Zodra je de kans hebt, doen!

Dit artikel is geschreven door onze vaste blogger Kim. Kim heeft 3 dochters. Samen met haar gezin maakt ze de mooiste reizen. Niet alleen omdat reizen alleen maar leuk is, maar ook enorm leerzaam. Hoe leuk is het om je kinderen woestijnen, bergen, tempels en kastelen in het echt te laten zien in plaats van uit een prentenboek? Kim en haar man Adri zien de wereld als één grote speeltuin en genieten er iedere keer weer van om met de kids op ontdekkingstocht te gaan.

Vind je dit artikel "51 Dagen in Nieuw-Zeeland met kinderen" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights