Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze Roadtrip door Frankrijk en Spanje: Wat Ging er NIET Goed?

Drie weken roadtrip door Frankrijk en Spanje, 4.000km met onze mooie, rooie, nieuwe aanwinst uit 1992. Niet echt een modern exemplaar maar absoluut een camper met uitstraling. We vertrekken rond het middaguur uit Zandvoort, de kids (4 en 5 jaar) zitten heerlijk achterin te spelen en wij genieten van het feit dat een vakantie met de camper letterlijk voor je deur al begint. Als we de vakantie even doorspoelen, dan moeten we zeker concluderen dat de vakantie heerlijk was! Maar… laten we wel wezen, elke vakantie kent ook wat downsides en die heb ik nu eens op een rijtje gezet. Waarom? Omdat die ook bij je vakantie horen en omdat het op social media en internet zo hip is om alleen maar alle mooie verhalen te delen.

Wat ging er NIET goed tijdens onze roadtrip door Frankrijk en Spanje?

Degene die ons een beetje kennen, weten dat ons trackrecord van vakantie in combinatie met gezondheid niet heel goed is. Zo hebben we al meerdere ziekenhuizen op deze aardbol gezien. Kev heeft in het ziekenhuis gelegen in Bangkok, ik in Cairns (Australië), Hong Kong en Mui Ne (Vietnam), Floris op Koh Samui (Thailand) en Lotte heeft in haar korte leven al ziekenhuizen bezocht in Winterberg, Koh Samui, Sal, Hong Kong en Las Vegas (USA). Niets gelogen dus over ons slechte trackrecord. Deze vakantie konden we de ziekenhuis bezoeken gelukkig overslaan, maar was er uiteraard wel een lichamelijk ongemak en wel bij Kev.

Kev en zijn knie

Zoals gezegd hebben we een oude camper gekocht, zo eentje waarin naast stuurbekrachtiging weinig rijcomfort te vinden is. Dit betekent ook manueel geschakeld en er is redelijk wat kracht nodig om te koppelen. Nu is de chauffeursstoel voor mij te hoog om bij de pedalen te kunnen (of ik ben te klein) waardoor Kev onze designated driver is, voor de hele trip. Maar laat Kev nu net wat last hebben van zijn knie voor we gaan…. Na 3 dagen is zijn knie zo dik dat hij er niet meer goed op kan lopen. Van zakjes water in de vriezer maken we icepacks. Zijn been gaat elke avond met ijs omhoog om er voor te zorgen dat hij niet nog meer last krijgt. Gelukkig is het te doen en rijdt Kev ons netjes 4.000km op en neer. Thuis wordt er wel direct een afspraak bij de orthopeed gemaakt voor aanvullend onderzoek.

Bange tijden in de bergen

Wanneer we tijdens onze roadtrip door Frankrijk en Spanje van Parc des volcans d’Auvergne naar gorges de l’Ardeche rijden, gebruiken we een app die ons om de files heen leidt. Super handig zou je denken, maar dat blijkt in mindere mate zo te zijn…. Voor een oude camper van 3.500 kg is een vlakke weg namelijk heel prettig. Maar goed, daar staat waarschijnlijk ook de file. Dus wat gebeurt er? We worden de bergen in gestuurd. Vrij onwetend genieten we van het waanzinnige uitzicht: diepe, groene valleien, met kabbelende riviertjes en massieve rotswanden. Het feit dat we de 10% steile hellingen met 35km per uur opgaan en met 40km per uur afgaan irriteert ons niet. Zo kunnen we extra genieten van het uitzicht. Maar dan… ruik ik opeens een flinke brandlucht. Kev ook en we zetten de camper, just to be sure, even aan de kant. Zodra de camper stilstaat zien we grote rookpluimen onder onze bus vandaan komen… Dat lijkt toch niet helemaal zo te horen. Kev gaat op inspectie uit en denkt dat de remmen, de geur en rook veroorzaken. Een kort belletje naar de campergarage in Nederland bevestigt zijn vermoeden. Door de lange en steile afdalingen zijn de remblokken te heet geworden. Dat veroorzaakt de geur en de rook. Wat nu?

De garage adviseert om de remmen 30 minuten af te laten koelen, daarna kunnen we door. Om de remmen te ontzien moeten we in de eerste versnelling de berg af en “pompend” remmen. Daar staan we dan boven op een berg met nog 150km bergpas te gaan. We maken van de gelegenheid gebruik en eten een broodje. De kids genieten van het uitzicht en wij maken ons allebei wat zorgen. Is het wel veilig om nu weer naar beneden te rijden..zo steil, geen vangrail, kan het niet zo zijn dat de remmen door zijn gebrand? Na een half uur stappen we weer in de bus. Kev rijdt eerst 10 meter en remt dan flink, ok de remmen lijken het nog te doen. De berg op gaat prima, met 35km per uur. De berg af in de eerste versnelling blijkt 16km per uur te zijn. Maar harder kan ook eigenlijk niet, want dan moeten we te veel remmen met al deze haarspeldbochten.

Onze rit van 250km, blijkt uiteindelijk geen 3, maar 8 uur te duren. Met samen geknepen billetjes komen we aan op de camping in de Ardeche. De camper doet het nog, maar lijkt wel iets minder te remmen. Dat wordt een bezoekje aan een Franse garage.

Budgetteren kan je leren

Na onze verre reizen van afgelopen jaren vind ik het inschatten van de kosten van een 3-weekse roadtrip door Frankrijk en Spanje best lastig. De kosten van 3 weken met de camper door de USA zijn natuurlijk veel hoger dan 3 weken door Europa touren. Vooral de tolkosten, boodschappen en de kosten voor activiteiten kan ik toch moeilijk inschatten. Mijn kosten inschatting blijkt er aan het einde van de reis ook flink naast te zitten wel € 1.000 tot € 1.500. Dat is niet zo handig. Maar to be honest ben ik ook echt verbaasd over de hoge kosten van een camperreis in Frankrijk en Spanje, zelfs met je eigen camper.

Note to self….

De volgende vakantie met de camper door Europa gaan we een paar dingen anders doen…. We gaan smalle bergpassen met steile hellingen mijden. Blijkbaar is onze camper daar niet voor gemaakt. Even wat beter op google maps kijken voor we gaan rijden. Dat budgetteren… Na deze vakantie is het ons duidelijk geworden dat Europa niet heel goedkoop is. En dat een budget van €180 – €200 per dag wanneer je met de eigen camper reist, helemaal niet overbodig is. En die knie van Kev? Daar is weinig aan te doen. Hopen dat de klachten met de juiste behandeling snel weg zijn.

Oh ja, de kids hebben zich (ook tijdens het rijden) super goed gedragen. Maar eerlijk is eerlijk ook wij hebben DIE momenten gehad: gillende kids achter in de camper wanneer je na een lange dag net nog een uurtje moet rijden, een nachtelijk ongelukje en geen wasmachine in de buurt, Lotte die in de hitte weigert te lopen wanneer je net de draagzak vergeten bent. Allemaal part of the game. Maar toch, wij hebben van onze reis genoten!

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie