Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kosten van een Campervakantie in Frankrijk en Spanje

Wij hebben een waanzinnig mooie roadtrip gemaakt door Frankrijk en Spanje met de camper. Via een aantal mooie natuurparken in Frankrijk zijn we in anderhalve week naar Spanje gereden. Daar hebben we een week genoten van de mooiste authentieke Spaanse dorpjes, de heerlijke Spaanse keuken en de mooie Spaanse kustlijn. Maar wat zijn de kosten van een campervakantie in Frankrijk en Spanje? Ik heb onze kosten duidelijk onder elkaar gezet zodat je een mooie indicatie krijgt van de te verwachten kosten en hier rekening mee kan houden wanneer je gaat budgetteren van jouw volgende camperreis naar het zonnige zuiden. 

Wanneer wij budgetteren delen wij het totale budget op in drieën:

  1. Kosten om er te komen
  2. Kosten om er te leven
  3. Kosten voor leuke dingen

Voor we beginnen met punt 1, eerst nog even de uitgangspunten van deze heerlijke reis door Frankrijk en Spanje: 

Bestemmingen  Frankrijk  & Spanje
Aantal weken 3
Periode zomervakantie
Aantal personen 2 volwassenen, 2 kinderen
Aantal KM 4.000

Kosten om er te komen

Deze kosten zijn natuurlijk van heel veel facetten afhankelijk: heb je een camper of huur je een camper, hoeveel kilometer ga je rijden, rijd je over tolwegen etc. Wij hebben een eigen camper, rijden ongeveer 4.000 kilometer en maken graag gebruik van de tolwegen. 

Onderstaand de kosten: 

Tanken € 513
Tol  € 239
Totaal  € 752
Indicatie kosten camper huur  2.500

Je ziet dat huren van de camper een flinke kostenpost is. In dit geval heb ik voor de prijsindicatie gekeken op Camptoo. Op dit platform kan je campers huren van particulieren, het bouwjaar van de camper en het comfort heeft een grote invloed op de prijs per nacht. De hierboven genoemde €2.500 kan zowel hoger als lager zijn afhankelijk van je wensen ten aanzien van de camper. 

Kosten om er te leven

Bij deze kosten kun je denken aan de kosten van campings, je boodschappen, een hapje en een drankje etc. Wij hebben deze vakantie nergens op gelet…. We zijn meerdere malen uiteten geweest, kochten alles wat we lekker vonden in de supermarkt, dus ook die overheerlijke Franse wijntjes en smakelijke worstjes, en de kids hebben geen dag overgeslagen zonder ijsje… I know, niet helemaal hoe het hoort, maar he, we hebben vakantie! 

Ook deze kostenpost kun je dus flink ten positieve en ten negatieve beinvloeden. Meer zelf koken, of lekker bbqen, zal de totale som wat lager maken, meer uiteten zal uiteraard de kosten wat hoger laten uitvallen. Nog wat extremer, als je geen vlees eet en weinig alcohol drink, dan zullen de kosten uiteraard ook wat lager worden. 

Wij hebben een kleine koelkast en kunnen daardoor weinig meenemen uit Nederland. Mocht je wel een grote koelkast hebben dan kan je door wat meer voorraad uit Nederland mee te nemen zeker ook besparen op je kampeervakantie. 

Campings € 867
Eten & drinken  € 1.266
Totaal  € 2.133

Kosten voor leuke dingen

“Leuke dingen” een lekker breed begrip en misschien vind jij wat wij doen helemaal niet leuk. In deze kostenpost heb ik dingen opgenomen als het ontdekken van Barcelona met de hop on hop off bus, op avontuur door grotten in de Ardeche, een kanotocht over de Ardeche etc. Deze kostenpost staat dus voor alle kosten die je op bestemming uitgeeft aan activiteiten die je wilt ondernemen. De ene zit het liefst heel de dag voor zijn camper met een heerlijk boek en de ander wil er elke dag op uit. Afhankelijk van het type reiziger dat je zelf bent, kun je de kosten weer verhogen of verlagen. 

Activiteiten € 735
Autohuur € 180
Totaal  € 915

 Voor sommigen is de huurauto misschien een bijzondere kostenpost, want je bent toch met de camper?! En dat klopt natuurlijk helemaal. Onze ervaring is dat de camper ideaal is wanneer je rondreist, maar soms een blok aan je been kan zijn wanneer je wat langer op 1 plaats blijft. Wij willen 1 week op dezelfde plaats aan de Costa Brava blijven. Die mooie Spaanse kust met al die kleine, pittoreske dorpjes. Maar onze 7 meter lange camper is nou niet echt geschikt voor de smalle straatjes in deze pittoreske dorpjes. Een huurauto is voor ons dan ook de uitkomst. We hebben de hele week aan de Costa Brava de beschikking over onze huurauto en dat was ideaal! Voor ons wegen de kosten (€180 huur en €15 tanken) absoluut op tegen de baten. 

The grand total voor een campervakantie in Frankrijk en Spanje

Het totale bedrag voor een campervakantie in Frankrijk en Spanje valt mij eerlijk gezegd wat tegen… 

Grand totaal excl camperhuur € 3.800
Grand totaal incl camperhuur € 6.300

 Wanneer je over een eigen camper beschikt vind ik de kosten wel ok, maar wanneer je een camper zou moeten huren vind ik deze manier van op vakantie gaan met de kinderen opeens erg aan de prijs. De kosten voor een campervakantie in Frankrijk en Spanje met de kinderen inclusief een huurcamper scheelt maar €100,- met de kosten van een vakantie naar Thailand met het gezin. 

Bespaar mogelijkheden op de kosten van een campervakantie in Frankrijk en Spanje

Gelukkig kun je op een reis als deze, waarbij je met de camper kampeert, op veel manieren besparen. Dit zijn enkele tips om de “eindafrekening” wat te verlagen: 

  • Geen tolwegen rijden
  • Rijd rustig
  • Kies goedkope campings of ga eens wild kamperen
  • Neem wat voorraad (boodschappen van huis) mee.
  • Kook meer zelf en ga minder uiteten.

Wij hebben met name altijd verre reizen gemaakt. Deze campervakantie in Europa is onze eerste echte Europa vakantie met de kinderen. Ik ben verrast over de kosten van een vakantie in Europa, zeker in vergelijking met de kosten voor een vakantie in Azie. 

Onze 3 weekse roadtrip door Frankrijk en Spanje met de kids was fantastisch, we hebben heerlijk genoten! En ja, volgend jaar gaan we weer! Wel houd ik dan iets meer rekening met de kosten, want ik had toch gedacht dat een vakantie in Europa iets goedkoper zou zijn. 

Vind je dit artikel “Kosten van een campervakantie in Frankrijk en Spanje met de kinderen, meer of minder dan €5.000?” leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie