Kies je taal:
  • Nederlands
  • Engels

Verre reis met kinderen: tips & tricks!

Het leek een ware uitdaging, een verre reis met kinderen…. Jarenlang was het kiezen van een reisbestemming geen enkel probleem in ons huishouden. Een week van te voren kwamen de koffers tevoorschijn, gooiden we er af en toe een badhanddoek of slipper in en sprongen we met z’n tweetjes onbezorgd op het vliegtuig. Zo bezochten we elke bestemming die maar in ons hoofd opkwam, tot… Het moment kwam dat we een verre reis met onze dochter wilden maken.

Uh-oh… Een kindvriendelijke vakantie. Welke bestemmingen zouden veilig genoeg zijn voor een tweejarige? Hoe gaan we het doen met al die bagage? Wat mag en kan ik meenemen in het vliegtuig, hebben ze in het hotel wel een kinderstoeltje, en waar haal ik aan de andere kant van de wereld in hemelsnaam dat ene specifieke luiermerk vandaan?! Deze en tientallen andere vragen schoten door mijn vroeger zo onbezorgde hoofd, en voor even leek een simpel weekje Limburg toch ook wel erg aantrekkelijk. Maar gelukkig, het reizigers bloed kruipt waar het niet gaan kan, en de volgende dag zat ik vol goede moed achter mijn laptop voor een flinke dosis research over ‘reizen met kinderen’.

  1. Kies een bestemming

Punt één; een bestemming. Die moet niet te warm zijn, niet te koud, niet té ver en vooral malariavrij. Uit eerdere ervaringen wist ik dat de Indische Oceaan aan deze voorwaarden voldoet. Ik zag ons dochtertje al voor me, met glanzende ogen en gierend van de pret in de ondiepe branding. Besloten! Onze eerste verre reis ging naar Mauritius en Réunion. Ik wilde mezelf al een schouderklopje geven voor dit inzichtvolle stukje besluitvorming, toen ik me realiseerde dat ‘de bestemming’ waarschijnlijk het makkelijkste onderdeel van de research zou zijn. We gaan verder.

  1. Boek je vlucht

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die vluchten naar Mauritius aanbieden; Emirates, Air France, en Air Mauritius. Ik besloot dat een avondvlucht fijn zou zijn; met een beetje geluk zou ons dochtertje gewoon door de hele vlucht heen slapen. Notitie; dit bleek in retrospect wishful thinking. Maar, ik boekte een vlucht met Air Mauritius die ons binnen niet al te lange tijd van Amsterdam naar Mauritius zou brengen. Tip; tot twee jaar mogen kinderen bij jou op schoot reizen. Dit betekent dat hun ticket (vrijwel) gratis is, maar bedenk vóór je deze beslissing maakt even of je jouw kind acht uren achter elkaar bij je op schoot wilt hebben zitten. Als je je tickets eenmaal hebt geboekt, boek dan ook gelijk fijne stoelen en een gratis kindermaaltijd!

  1. Overleef je vlucht

Lange vluchten zijn de voornaamste reden dat mensen stoppen met het maken van verre reizen als ze eenmaal (jonge) kinderen hebben. Laat me je echter vertellen; het viel ons alles mee. Bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen kun je een babybedje reserveren, waar je bloedje heerlijk in kan slapen terwijl jij geniet van een glaasje champi en het in flight entertainment systeem. Lukt het reserveren van een bedje niet? Dan is de Flyebaby een fijn alternatief! De Flyebaby is een compact hangmatje met tuigje, dat je bevestigd aan de stoel vóór je. Je baby kan er een comfortabel dutje in doen. Is je kind ouder dan twee en hebben ze een eigen stoel? Dan is een CARES-gordel een goed idee. Deze gordel is bij veel luchtvaartmaatschappijen te leen, en het vijfpuntsysteem is vertrouwder en veiliger dan een heupgordel.

Het is toegestaan om aan boord eten en drinken mee te nemen voor je baby. Dit hoeft je niet te reserveren of aan te vragen, maar er wordt bij de douane wel uitvoerig gecheckt of je ook daadwerkelijk een baby bij je hebt – zelf een flesje cola mee sneaken op naam van je fictieve baby werkt dus niet. Vlak voor het opstijgen lieten wij een flesje melk warm maken, zodat ons dochtertje tijdens het stijgen en landen aan het drinken was. Erg prettig om last van haar oortjes en dus het welbekende Concert der Krijsende Kindjes te voorkomen. Ben je toch bang dat je kind niet stil blijft? Deel oordopjes en lekkers uit aan je medepassagiers. Na een chocolaatje of twee zal niemand er meer om malen. Meer tips over vliegen met kids? Check dit blog.

  1. Verblijf

Na alle research en de (onnodige) nervositeit over de vlucht was ons verblijf een absolute verademing – en een makkie. In ieder hotel stond een kinderbedje klaar, we wisselden elkaar af als het ging om activiteiten die ongeschikt waren voor ons dochtertje (we vonden haar nog nét iets te jong om met walvishaaien te duiken), en in de lokale supermarkt vonden we gewoon goede luiers en voeding. De inwoners van de eilanden van de Indische Oceaan zijn gek op kinderen, dus gebrek aan aandacht had ons dochtertje niet!

We waren wat gespannen tijdens de voorbereidingen van onze eerste verre reis als familie, maar wat was het geweldig om onze dochter al zo jong te introduceren tot onze (andere) grote liefde; reizen. Met enige voorbereiding – je leest deze blog, dus je bent al halverwege – is een verre reis met kinderen een ervaring om niet te missen.

Dit is een gastblog van Jennifer, expert Indische Oceaan bij Thika Travel, en moeder van Feline (3). Na hun eerste verre reis van vorig jaar, trekt Jennifer nu met haar gezin langs de nationale parken van Noord-Amerika. Vraag jij je af hoe je het beste je eerste verre reis met kinderen kunt regelen? Bel Jennifer dan even op! 

Dit artikel werd eerder geplaatst op Thika Travel

Kids Love Travel: verre reis met kinderen

Strand Mauritius

 

Kids Love Travel: Verre reizen met kinderen

Kinderclub in een van onze hotels op Mauritius

Kids Love Travel: Verre reizen met kinderen

Kinderclub Constance Belle Mate Plage

Kids Love Travel: Verre reizen met kinderen

Kinderclub Shangri-La

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: