Kies je taal:

Reisinspiratie voor een weekendje naar Apeldoorn met kinderen

Apeldoorn ligt centraal in Nederland en in het hart van een van de mooiste natuurgebieden van Nederland: de Veluwe. En in deze omgeving vind je ook nog eens veel kindvriendelijke activiteiten. Dit maakt Apeldoorn een uitstekende plek voor een weekendje weg. Op naar Apeldoorn met kinderen dus!

Apeldoorn met kinderen

Deze regio heeft families met (jonge) kinderen enorm veel te bieden. Onderstaande tips zijn absolute must do’s wanneer je Apeldoorn met kinderen bezoekt.

Pak een witte fiets en ontdek Nationaal Park de Hoge Veluwe

Op 20 minuten rijden van Apeldoorn vind je ingang “Hoenderloo” van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Deze ingang is vaak wat minder druk dan de ingang bij Otterlo, dus ook meer kans op beschikbare fietsen. Je betaalt € 6,15 voor kinderen van 6-13 jaar en € 12,30 vanaf 13 jaar wanneer je het Nationale Park wilt bezoeken. In de entreegelden zit ook het gebruik van de bekende “witte fietsen”.  Bij elke ingang en op centrale plekken op de Hoge Veluwe vind je een grote fietsenstallingen waar je een fiets kunt pakken. Vrijwel alle fietsen hebben een kinderzitje (sommige zelfs 2) en er staan ook kinderfietsen. In het park vind je meerdere fietsroutes die duidelijk aangegeven staan op “paddenstoelen” naast de weg. 

 

Het landschap is erg divers: van wat drogere heide naar groene velden en imposante loof- en naaldbomen. Wij maken onderweg meerdere stopjes en picknicken heerlijk in de zon. Als je geen zelfgesmeerde broodjes en een thermoskan koffie mee wilt nemen, dan kan je ook neerploffen op het terras bij het Park Paviljoen terwijl de kinderen spelen in de naast gelegen speeltuin.

 

Aapjes kijken in de Apenheul

In Apeldoorn vind je ook de Apenheul. In dit groene park vind je meer dan 35 soorten apen, waarvan het overgrote deel los rondloopt. Zo kun je van dichtbij kennis maken met doodshoofdaapjes en ringstaart maki’s. Zorg wel dat je alle tassen goed dicht hebt en geen eten in de kinderwagen hebt liggen, want de aapjes zijn erg nieuwsgierig. Ook kun je er voederpresentaties bijwonen waarbij de verzorgers de apen voeren en veel informatie delen over het leven van de apen in de dierentuin. 

 

Wij hebben het geluk om net op tijd te zijn voor de voederpresentatie van de gorilla’s. Deze apensoort blijf ik enorm indrukwekkend vinden. De gelijkenis in gedrag met de mens vind ik zo treffend. Zo is er op het moment dat wij de Apenheul bezoeken een kinder gorilla die heel de tijd zijn vader loopt te irriteren (duwen, trekken), precies zoals het bij ons thuis gaat! Wij hebben ons 6 uur vermaakt in de Apenheul. Wanneer je rustig wandelt, af en toe een pauze inlast voor eten, drinken en spelen (er zijn meerdere speeltuinen) en presentaties bijwoont, dan is het een dagvullend programma. Eigenlijk is de Apenheul wel een must do wanneer je Apeldoorn met kinderen bezoekt.

Zwieren, gillen, springen en griezelingen bij Julianatoren

Dit stond hoog op de wishlist bij de kinderen, maar helaas is een bezoekje aan de Julianatoren erbij ingeschoten. Natuurlijk is dit wel een mooie reden om snel weer terug te gaan richting Apeldoorn. Dit kinderpretpark heeft een verscheidenheid aan attracties en shows en is met name geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar. Wanneer je Apeldoorn met jonge kinderen bezoekt lijkt de Julianatoren een enorm leuk uitje!

Voel je koninklijk in Paleis het Loo

Wauw! Dit is mijn eerste gedachte wanneer ik de paleistuin van Paleis het Loo in loop. Ik wist helemaal niet dat we deze “grandeur” nog hadden in Nederland. De paleistuinen zijn groot, perfect onderhouden en staan vol met fonteinen en indrukwekkende beelden. Wij lopen eerst een rondje buiten voor we naar binnen gaan. 

 

Eenmaal binnen download ik de Paleis het Loo app op mijn telefoon en met mijn oortjes aangesloten kan ik zo een audiotour lopen. Je kan de devices voor de audiotour ook huren, dat kost € 2,50. Voor de kids huren we een device en starten we met de “familie audiotour” over het leven van Koningin Wilhelmina. De tour neemt je mee van kamer tot kamer en op een aansprekende manier voor kinderen wordt er enorm veel informatie gedeeld over Koningin Wilhelmina en haar leven in het paleis. Na 35 minuten is de tour klaar, maar Lotte wil ook de tweede tour over het leven van William en Mary doen. Deze audiotour is niet specifiek voor kinderen, maar blijkt ook erg goed te volgen. Beide kids vinden het erg indrukwekkend om door alle kamers van het paleis te dwalen en veel te weten te komen over de voormalige bewoners.

Met je voetjes in het zand bij Soap

Midden in Apeldoorn vind je strandtent Soap. Niet aan het water, maar wel aan het zand. Aan de ene kant van Soap vind je een groot grasveld en een “strandje” en aan de andere kant liggen beachvolleybal velden. Er hangt een ontspannen vibe, zoals je van een strandtent mag verwachten, en er is genoeg ruimte voor de kids om lekker te spelen. Vergeet niet een bal mee te nemen zodat er ook beachvolley- of voetbal gespeeld kan worden. De kaart biedt zowel, lunch, als borrel en diner en is (naar Randstadse maatstaven) prima geprijsd. De service was slecht, maar ik ga ervan uit dat de bediende in kwestie een slechte dag had en dat dit niet de standaard is. Doordat de kids lekker kunnen spelen en de ouders lekker kunnen chillen bij Soap is dit een heerlijke plek om je dag in Apeldoorn ontspannen af te sluiten.

Hoteltip: koninklijk overnachten in de Keizerskroon

Wij verblijven tijdens ons weekend Apeldoorn met kinderen in Dit hotel ligt direct naast Paleis het Loo. En diende vroeger zelfs als “gastenverblijf” van Koningin Wilhelmina, die haar gasten hier liet overnachten. Het hotel is recentelijk helemaal gerenoveerd en dat is te zien! Het interieur oogt modern, luxe maar zeker ook gezellig. De service is uitmuntend (werkelijk iedereen is vriendelijk) en het hotel is erg kindvriendelijk. Zo slapen wij in een fijne, ruim, familiekamer, heeft het hotel een heerlijk overdekt zwembad en is er een kwalitatief kindermenu. Het kindermenu staat op een placemat met daarop allerlei spelletjes, dus wanneer wij aan tafel gaan zijn de kids direct aan de slag met het oplossen van een rebus en inkleuren van een afbeelding. Ook voor volwassenen is er een kwalitatieve en verrassende menukaart en lijkt er met elk dieet (ik eet strikt melkvrij) goed rekening gehouden te kunnen worden. Daarnaast ligt de Keizerskroon enorm centraal: 2 minuten lopen van Paleis het Loo, 20 minuten rijden vanaf ingang “Hoenderloo” van Nationaal Park de Hoge Veluwe en 10 minuten rijden van de Apenheul. 

 

Wij zijn enorm positief verrast door ons veelzijdige en kindvriendelijke weekendje Apeldoorn met kinderen, overnachten in family friendly Bilderberg Hotel de Keizerskroon is de kers op de taart.

 

Vind je dit artikel "Reisinspiratie voor een weekendje naar Apeldoorn met kinderen" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bilderberg Hotels. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights