Kies je taal:

5 Redenen om in de Achterhoek op vakantie te gaan

De Achterhoek is een prachtig stukje Nederland. Ken je het nog niet? Dan mis je echt wat! Met een uniek landschap, gezellige steden en pittoreske dorpen, veel natuur en cultuur, is het een fantastische, veelzijdige vakantiebestemming. In dit artikel geven we je 5 redenen om voor een vakantie in de Achterhoek te kiezen.

Dit is waarom je op vakantie wilt in de Achterhoek

Natuur

De Achterhoek is de perfecte plek voor natuurliefhebbers. Het is een streek vol bossen, heidevelden en weilanden. Een uniek coulisselandschap vol heuvels en natuurgebieden. Kies een fijne accommodatie midden in de natuur, zoals een huisje van Hofparken. Zo heb je een fantastische uitvalsbasis om alles te ontdekken. In dit gebied zijn enkele van de mooiste wandel- en fietsroutes van Nederland te vinden. Verder zijn er verschillende natuurgebieden en nationale parken, zoals Nationaal Park De Weerribben-Wieden en De Sallandse Heuvelrug met het museum Natuurdiorama Holterberg. In de Achterhoek kun je zeldzame vogelsoorten, planten en dieren in hun natuurlijke omgeving spotten. 

Wandel of fiets je graag door de ongerepte natuur? Kijk dan ook eens bij de wandelroutes van Natuurmonumenten. De Achterhoek omvat drie deelgebieden: de Graafschap met landhuizen en parktuinen, het heuvelachtige Montferland met uitgestrekte bossen en Winterswijk met de unieke hoogveengebieden en beekbegeleidende bossen. 

Hanzesteden

Vanaf je plekje op een vakantiepark in de Achterhoek kun je ook de Hanzesteden bezoeken. Denk aan het knusse Doesburg en het bruisende Winterswijk. Het zijn leuke stadjes waar van alles te doen en te zien is en waar je meer leert over het verleden van Nederland! De Hanzesteden hebben namelijk een interessante geschiedenis en waren destijds belangrijke handelsposten die Europa via handelsroutes over de rivieren met elkaar verbonden. 

 

Winterswijk is vandaag de dag nog steeds een belangrijk handelscentrum (vooral voor textiel). Deze levendige marktstad heeft veel winkels om rond te snuffelen en lekkere restaurants waar je regionale specialiteiten, zoals gerookte paling of mosterdsoep kunt proeven. Tijdens de zomermaanden worden er festivals georganiseerd zoals ‘Het Zomerfeest Winterswijk’. Bezoek er ook het Museum Hof van Busleyden, het Textielmuseum Winterswijk, Dendron Arboretum met een grote collectie bomen uit de hele wereld of het Stadspark Jansmanpark met een prachtig uitzicht over het centrum van Winterswijk en nog veel meer!

Ook Zutphen is een fraaie Hanzestad; een levendige stad vol geplaveide straatjes, pittoreske bruggetjes en historische gebouwen die in de loop der tijd goed bewaard zijn gebleven. Naast het bewonderen van de oude architectuur zijn hier tal van activiteiten mogelijk, zoals winkelen, boottochten over de IJssel of het ontdekken van lokale ambachtelijke producten op een van de vele wekelijkse markten die het hele jaar door worden gehouden!

Kastelen

De Achterhoek staat vol met oude kastelen die zeker een bezoek waard zijn als je in de buurt bent! Ze zijn vaak eeuwenoud: veel ervan dateren oorspronkelijk de 13e eeuw! Zo werd het kasteel en landgoed Twickel in Ambt Delden in 1242 werd gebouwd. Maar in de 18e eeuw grondig werd het gerenoveerd door Hendrik van Twickel, die het wilde laten lijken op een romantisch kasteel uit sprookjes. Andere opmerkelijke kastelen zijn Slot Loevestein bij Zaltbommel, Kasteel Doornenburg, Kasteel Lochem, Kasteel Huis Bergh bij Megchelen, Kasteel Rosendael bij Rozendaal en Kasteel de Haar bij Haarzuilens. Deze historische monumenten zijn niet alleen op zichzelf al interessant om te bezoeken, ze worden omringd door prachtige tuinen die een leuk uitstapje in de buitenlucht mogelijk maken! In sommige van deze kastelen kun je zelfs overnachten.

Actief bezig zijn

Als je houdt van lekker actief bezig zijn en nieuwe avonturen beleven, dan zit je helemaal goed in de Achterhoek. Overal is water en dus is er veel gelegenheid om te zeilen, roeien, zwemmen kanoën, suppen of een waterfiets te huren. Vaar op open plassen, of roei naar afgelegen stroompjes middenin de natuur. Daarnaast kun je natuurlijk ook fietsen, wandelen, klimmen en meer. Ga de greens op bij een van de twee 9-holes golfbanen, Winterswijk Golf Club en Nijes Golf Club. Ook beginners kunnen er leren om een hole in one te slaan. Van hele andere aard, maar ook heel leuk, is Klimbos Achterhoek. Het ligt midden in de bossen bij Ruurlo en de kinderen zullen het er fantastisch vinden. Beleef er je eigen klimavontuur over de tokkelroute, langs moeilijke overgangen, grote netten en een vrije val! Je kiest zelf hoe hoog je wilt gaan en welke route je neemt. 

Geniet nu vast vakantievoorpret en bedenk wat je allemaal gaat doen. Of je nu lekker wilt relaxen of juist actief bezig wilt zijn; genieten van de natuur of juist van cultuur en historie, de Achterhoek heeft gewoon alles. Ga het zelf ontdekken tijdens je volgende vakantie!

Vind je dit artikel "5 Redenen om in de Achterhoek op vakantie te gaan" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een adverteerder. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights