Kies je taal:

Met een 4×4 door Namibië, alles wat je moet weten!

Niet te ver vliegen, fijne temperatuur, weinig kans op malaria, wel in Afrika, met veel wildlife en veilig zelf te bereizen. Het is besloten. Wij gaan met een 4X4 door Namibië!

 

Samen met mijn ouders, manlief, onze zoon van 9 jaar en dochter van 3 jaar. De reis regelen wij zelf. Zo bepaal je zelf wat je gaat zien en in welk tijdsbestek. We zijn van het snelle reizen en blijven maximaal 2 nachten op dezelfde locatie.

Op avontuur in een 4x4 door Namibië

Na een beetje inlezen wordt al snel duidelijk dat het reizen in een auto met daktent het meest ideaal is. Lekker flexibel en de kinderen hebben gedurende de reis een ‘vaste’ slaapplek. Je kunt een auto kiezen met 2 tenten voor 2 personen, dus totaal 4 personen. Of 1 tent voor 2 personen. Het opzetten leer je snel, de matrassen liggen heerlijk en de tent is verbazingwekkend ruim. Naast de tent is de auto voorzien van een koelkast met een klein vriesvak. Potten, pannen, ketel en 2 gasbranders behoren ook tot het interieur. En natuurlijk mogen stoeltjes en een tafel ook niet ontbreken. 


Het links rijden is wel even wennen. Gelukkig is er weinig verkeer, dus ga je een keertje aan de verkeerde kant rijden, dan is er geen man overboord.

Wel of niet in een 4x4 door Namibië?

Daar hebben wij over getwijfeld maar achteraf gezien is het een must. Je komt hoe dan ook op onverlaten wegen, met uitdagende gaten in de weg, dan rijdt een 4×4 veilig en comfortabel. Koop vooraf je eigen risico online af in Nederland, dat is voordeliger dan een extra verzekering bij de verhuurder. Het uitgegeven geld voordat je vertrekt tikt hard aan, maar achteraf een dikke rekening, nee dank je. 

Welke route, gaan we links om of rechts om?

En dan het leukste, de route! Ik kijk altijd welke route de grote touroperators nemen. De highlights wil je toch zien. Je ziet welke plaatsen zij aandoen en ook waar ze slapen. Wij boeken zelf dan altijd ergens anders. Namibië kent 2 gangbare routes, linksom of rechtsom met een eventueel uitstapje naar Fish River Canyon. Wij kozen voor Windhoek, naar het zuiden en via de westkust naar Etosha. Via Google plannen we de route, met daarbij het te rijden aantal kilometers en nog belangrijker de reisduur. Kilometers versus reisduur is absoluut anders daar dan in Nederland, neem dat ook mee in je planning. Via Tripadvisor kan je de mooiste campings vinden.

 

Even hebben wij gedacht aan wild kamperen, maar dat is illegaal en je kunt een boete krijgen. Is het stuk land waar je parkeert van een stam, dan moet je het stamhoofd om toestemming vragen. 

 

 

Onze route door in de 4x4 door Namibië

Windhoek – 2 nachten
Geslapen in African Kwela Guest House, een rustige overnachtingsplaats met zwembad en top ontbijt. Op loopafstand is een restaurant waar je kunt proosten op een goed verlopen vlucht en op de kriebels van de aanstaande route trip.

Bagatelle Kalahari – 1 nacht 
Ja, dan komen we aan op de eerste campingplaats. En wat voor een! Een ruimte kampeerplaats en ook het nabij gelegen hotel is heerlijk. Groot zwembad, gratis cakejes tijdens het thee uurtje. Luxe en ruimte, perfect. We boeken snel een safari voor het eerste Afrikaanse wild.

Garas – 1 nacht 
Iets zuidelijker ligt Garas, een kunstzinnige camping met de mysterieuze kokerbomen. Eerlijk is eerlijk, na een kwartier ben ik wel uitgekeken. In de avond gaat het stormachtig waaien, dat maak de overnachting in de daktent tot een belevenis. Vanaf deze camping bezoeken wij Fish River Canyon. Je leest overal dat je dit niet mag missen, wij zijn benieuwd. Morgen weten we meer.

Klein Aus – 2 nachten
Zo, Fish River Canyon bezocht, wat een tegenvaller. Natuurlijk is het indrukwekkend om de grote kloof te zien. En te bedenken dat het water hierdoor heen raasde. Maar nu is het droog, dor en niet geschikt voor de kinderen. Gelukkig zijn we aangekomen op een fijne campsite. Schoon, mooie spot en aan de voet van diverse wandelroutes.

Sesriem Camping Site – 1 nacht 
Voor een bezoek aan de Sossusvlei met haar rode duinen. Slaap je op deze camping dan mag je in de ochtend als eerste naar binnen. Het is er druk want iedereen wil voor zonsopkomst bovenop de duin zitten. De camping wordt gerund vanuit de regering. Groots opgezet en zoals alle campings schoon en er is een zwembad. We slapen in de woestijn en dat maakt toch weer indruk, wat een sterren en zo stil (als de laatsten gaan slapen).

Swakopmund – 2 nachten
Het is weer wennen om in de stad te zijn. We slapen hier in een luxe appartement, maar met koud water. Wel is het lekker om de auto schoon te maken en alle kleren te wassen. Er is een shopping mall in de buurt voor het inslaan van eten. Dat doen we bij elke winkel die je tegenkomt. We kopen water, houtskool en eten in blik. Je weet niet wanneer je weer een winkel tegenkomt. Dus ook overal tanken!

Twijfelfontein – 2 nachten
We kiezen voor Daureb Isib. Het mooie aan deze plaats is de openlucht douche. Wel privé in een hokje natuurlijk. Kijk naar boven en aanschouw de sterren. Daarvoor hoef ik niet laat te douchen, 19 uur is het aarde donker.

Kamanjab – 1 nacht 
Een ruime camping gerund door de Belgische Eva en haar man. Je kunt er prachtig wandelen en de ‘huis’ giraffen tegenkomen. Vanaf hier is het maar 2,5 uur rijden naar het nationale park.

Nationaal Park Etosha, Olifantrus – 1 nacht 
Ons hoogtepunt! Het zien van al de dieren, zoals leeuwen, is fantastisch. Voor de kinderen zo leuk. Bij de entree krijg je een plaat met alle dieren erop, en dan kan je aankruisen welke dieren gespot zijn. Onder luid gejuich uiteraard!

De overnachtingen vond ik lastig om te organiseren. Er zijn vijf campings en je wilt niet te laat bij je slaapplaats arriveren. Meerdere blogs schrijven dat de afstanden immens zijn van camping naar camping. Maar in onze ervaring valt het mee. Onze route was heel goed te doen.
Wij kozen voor 1 nacht Olifantrus. Er is een waterhole waar je via een spectaculaire trap komt. Het is een kleine camping dus reserveer zo snel mogelijk. De faciliteiten zoals het washok zijn netjes. De dieren maken je nacht kort, want zit je eenmaal bij de waterhole dan er gebeurt zoveel dat je niet wilt slapen. Een korte nacht dus en door naar Halali.

Nationaal Park Etosha – Halali – 1 nacht
Halali is groter en ook hier: de waterhole is spectaculair. Waar we de eerste nacht naar olifanten keken, kijken wij hier naar neushoorns, hyena’s en leeuwen. Hier geen grote trap maar een tribune op de rotsen om het wild te bewonderen.

Toshari Lodge – 1 nacht 
Met pijn in ons hart verlaten wij het park. Dan verdien je een luxe kampeerplaats om dit verdriet een plekje te geven en dan zit je goed bij Toshari Lodge. Het ligt nabij Etosha zodat je daar de hele dag kunt meepakken. Zet je daktent op, ga naar de lounge voor een frisse duik en geniet van het buffet. Echt, we hebben het er thuis nog over!

Waterberg Wilderness Lodge – 1 nacht
De laatste nacht in de tent Bij Waterberg hebben we mooie privé kampeerplaatsen. Hier kan je prachtige wandelingen maken, al dan niet met begeleiding. De wandelroute naar de berg is een aanrader. 

Windhoek
African Kwela, we meet again Namibie. Lekker ontspannen maken wij ons klaar voor de terugreis. De mannen gaan de auto schoonmaken en zit het erop. 

5 Praktische tips voor je gaat

1# Voor de kinderen heb je Engelse documentatie nodig, dit regel je vooraf bij de gemeente. Toen wij aankwamen in Namibie werden gezinnen geweigerd bij de douane. 

 

2# Op Maps.me kan je vooraf wegenkaarten downloaden. Doe dat in Nederland want het bereik daar in Nambie is minimaal.

 

3# Rijd je met meerdere auto’s, koop dan walkietalkies. Handig voor onderweg en in het wildpark. Zie je de leeuw oma? Of als reminder, jongens zo meteen een tankstation dus stoppen en volgooien.

 

4# Zet je creditcard in Nederland op werelddekking en zonder limiet. Met name de garantie voor de auto is bizar hoog.

 

5# Koop hoofdlampjes. De dagen in Namibië gaan snel voorbij. Om 19.00 uur is het donker. Gezellig hoor met kaarsjes en de barbecue aan, maar wil je nog even lezen of tandenpoetsen met licht dan is dit een must.

Wat kost een reis met de 4x4 door Namibië?

Houd rekening met ongeveer 7.000 euro voor 17 dagen per gezin wanneer je met een 4×4 door Namibië reist. De kostenspecificatie is:

* Autohuur inclusief verzekering: 1720 euro
* Vliegtickets 865 per volwassene
* Vliegticket 725 per kind
* Camping gemiddeld 70 euro per auto/per nacht 

* Overige kosten zijn voor boodschappen, af en toe een avondje uit eten, benzine, excursies en souvenirs.

Een reis als deze naar Namibië is niet goedkoop, maar absoluut uniek en een grote aanrader! Denk je aan een vergelijkbare reis en heb je vragen, ik beantwoord ze graag.

Dit artikel is gschreven door gastblogger Annemarije.

“Hallo! Ik ben Annemarije, 38 jaar en woonachtig in het mooie Utrecht. Al jaren gelukkig met manlief Rutger en moeder van de stoere breakdancer Xander (9 jaar) en naar school verlangende Elize (3 jaar). Onze hobby is varen, dat heeft waarschijnlijk te maken met onze Friese afkomst. Daarnaast houden we van samen passief netflixen of juist actief just dancen. O ja, en nadenken over de volgende bestemming natuurlijk!”

Vind je dit artikel "Met een 4x4 door Namibië, alles wat je moet weten" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: