Kies je taal:
  • Nederlands
  • Engels

Een dagje naar Amsterdam? Zet NEMO met kleine kinderen op je to do list!

Deze herfstvakantie gaan we helaas niet weg. Ik vind het dan extra leuk om met de kids wat leuke dagactiviteiten te doen. Aangezien we dichtbij Amsterdam wonen is een kindvriendelijk museum bezoeken dan een hele leuke optie. We kiezen ervoor om NEMO te bezoeken. Gek genoeg zijn we daar nog nooit geweest en heeft Floris in een soort gelijk museum in Londen de tijd van zijn leven gehad. Dus wij gaan eens ontdekken hoe leuk NEMO met kleine kinderen is!

NEMO met kleine kinderen, jee of nee?  

Locatie  

NEMO Science Museum is super goed bereikbaar! Je vindt NEMO in hartje Amsterdam op het Oosterdokeiland. Wanneer je met de trein komt, dan reis je naar Centraal Station en loop je in 15 minuten naar NEMO. Wij kiezen ervoor om met de auto te gaan en parkeren de auto in parkeergarage Oosterdok, vanaf hier loop je in 5 minuten naar NEMO. Wanneer je vooraf online reserveert, kun je al een dag parkeren in Oosterdok parking voor € 5 tot € 15, een koopje voor Amsterdamse begrippen.   

Wat is er te doen in NEMO met kleine kinderen?

Floris en Lotte zijn 6 en 7 jaar, NEMO is voor hen beide “een grote speeltuin”.  NEMO Science Museum heeft 4 etages waar verschillende onderwerpen aan bod komen. De verschillende etages hebben de namen: Fenomena, Technicum, Elementa en Humania. 

 

Fenomena

Op de eerste etage “Fenomena” ervaar je hoe wetenschap werkt. Floris en Lotte onderzoeken hoe natuurverschijnselen als licht, geluid en statische elektriciteit in elkaar zitten en  hoe je in een aantal stappen een gedegen wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Op deze etage kan je ook elk uur een “voorstelling” bijwonen, waarbij een professor in witte labjas allerlei interessante experimenten uitvoert, van het maken van bliksem tot het afschieten van lucht kogels! 

Technicum

De tweede etage “Technicum” is met name gefocust op techniek. De kids bouwen een stevig bouwwerk en houden rekening met de krachten die erop werken. Ze onderzoeken de kracht van  water, ontdekken alles over waterzuivering (met onze “achtertuin” de Amsterdamse Waterleidingduinen als voorbeeld).  En ze leren het  logistieke proces en komen alles te weten over de wereld achter een online bestelling.  

Elementa

In Elementa op de derde verdieping onderzoeken de kids bouwstenen van de kosmos.  Er wordt uitleg gegeven over de oerknal, het heelal en hoe het kan dat er leven op onze planeet is. En, absoluut een must do wanneer je NEMO met kleine kinderen bezoekt, je mag zelf aan de slag in het lab! Samen met de kids stap ik het laboratorium binnen en zoeken we uit waarom je het kouder krijgt en je lichaam afkoelt als je zweet. De proef is heel toegankelijk opgezet en zowel Floris als Lotte vinden het reuze interessant om te experimenteren met hun eigen thermometer, glaasjes en potjes. 

Humania

Op de 4de etage ontdekken we, wie we zelf zijn. De kinderen doen allerlei interactieve experimenten die hen meer zicht geeft op hoe hun lichaam in elkaar zit, hoe je brein werkt, wat er gebeurd met je lichaam als jij je inspant en, grote favoriet, hoe het voelt om geknuffeld te worden door een machine. 

Dit klinkt allemaal super educatief, maar wat doen de kinderen daar nu echt?

Voor kinderen in de leeftijd van 6-7 jaar is het met name een super leuk, leerzaam en interactief museumbezoek. Ondanks mijn educatieve uitleg vinden Lotte en Floris het met name fantastisch om levensgrote bellen te maken, om met een enorme ventilator een strandbal in de lucht te houden, om zelf schoonwater te maken in de “Waterleidingduinen”, om heel hard te fietsen op een hometrainer gekoppeld aan een groot scherm, om te bouwen met grote blokken, zelf wetenschapper te spelen in het laboratorium en om de spannende experimenten te zien tijdens de show. 

NEMO Science Museum en het coronavirus

Wanneer je naar NEMO wilt dan koop je online je tickets en reserveer je, in deze corona tijden, ook direct een tijdvak voor je bezoek. De kaartjes voor zowel de kinderen als voor mij zijn € 17,50, kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. Het tijdvak is 3 uur, dat is wat aan de korte kant. Je kan makkelijk 6 uur slijten is dit super leuke, kindvriendelijke museum. 

 

NEMO is vrij populair dus een weekje vooraf reserveren is aan te raden. Door de tijdvakken is het niet druk in het museum, waardoor je nergens hoeft te wachten en de kinderen alle proefjes en experimenten kunnen doen. 

 

Wanneer je NEMO Science Museum binnen wandelt dan word je bij de entree gevraagd of je klachten vrij bent, in het gehele gebouw is een mondkapje verplicht en op elke etage vind je meerdere desinfectie stations. Helaas is het restaurant gesloten. In NEMO is eten en drinken verboden dus een hapje en of drankje in je tas wat buiten meteen genuttigd kan worden is handig. Dat had mij een hongerig, chagrijnig meisje van 6 gescheeld. 

Dus doen of niet, NEMO met kleine kinderen?

Absoluut doen! Zowel Floris als Lotte hebben een hele leuke tijd gehad. Ik vraag mij af hoeveel van de educatieve informatie blijft hangen bij kleine kinderen, maar dat neemt niet weg dat het museum super leuk en interactief is. Wij gaan zeker snel terug! 

Vind je dit artikel "Een dagje naar Amsterdam? Zet NEMO met kleine kinderen op je to do list" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: