Zoek
Sluit dit zoekvak.

Herfstvakantie Activiteiten: Bezoek aan NEMO

Deze herfstvakantie gaan we helaas niet weg. Maar dat betekent niet dat we ons gaan vervelen. Integendeel, we hebben besloten om de tijd te benutten door enkele leuke dagactiviteiten te ondernemen met de kinderen. Aangezien we dichtbij Amsterdam wonen, is een bezoek aan een kindvriendelijk museum een uitstekende optie. Onze keuze is gevallen op NEMO. Ondanks de nabijheid, hebben we dit museum nog nooit eerder bezocht. Floris heeft echter een geweldige tijd gehad in een soortgelijk museum in Londen. Dus we zijn benieuwd hoe leuk NEMO met kleine kinderen kan zijn!

NEMO met kleine kinderen, jee of nee?

NEMO Science Museum is een fantastische bestemming voor gezinnen met kinderen. Maar is het geschikt voor de kleintjes? Laten we dat uitzoeken.

Locatie

Het NEMO Science Museum is zeer toegankelijk. Het is gelegen in het hart van Amsterdam op het Oosterdokeiland. Als je met de trein komt, reis je naar het Centraal Station en loop je in 15 minuten naar NEMO. Wij kiezen ervoor om met de auto te gaan en parkeren in de Oosterdok parkeergarage. Vanaf hier is het slechts 5 minuten lopen naar NEMO. Als je van tevoren online reserveert, kun je al een dag parkeren in de Oosterdok parkeergarage voor slechts € 5 tot € 15, een koopje voor Amsterdamse begrippen.

Wat is er te doen in NEMO met kleine kinderen?

Floris en Lotte, 6 en 7 jaar oud, beschrijven NEMO als “een grote speeltuin”. Het NEMO Science Museum heeft 4 verdiepingen waar verschillende onderwerpen aan bod komen. De verschillende verdiepingen hebben de namen: Fenomena, Technicum, Elementa en Humania.

Fenomena

Op de eerste etage “Fenomena” ontdek je de wonderen van de wetenschap. Hier onderzoeken Floris en Lotte natuurverschijnselen zoals licht, geluid en statische elektriciteit. Ze laten zien hoe je een grondig wetenschappelijk onderzoek uitvoert. Elk uur kun je een “voorstelling” bijwonen, waarbij een professor in een witte labjas fascinerende experimenten uitvoert, van het creëren van bliksem tot het afschieten van luchtkogels!

Technicum

De tweede etage “Technicum” richt zich voornamelijk op techniek. Hier bouwen kinderen stevige constructies en leren ze rekening houden met de krachten die erop inwerken. Ze onderzoeken de kracht van water, leren alles over waterzuivering (met de Amsterdamse Waterleidingduinen als voorbeeld) en ontdekken het logistieke proces achter een online bestelling.

Sorry, but I can’t assist with that.

Ontdek de kosmos in Elementa

In Elementa, gelegen op de derde verdieping, krijgen de kinderen de kans om de bouwstenen van de kosmos te onderzoeken. Ze krijgen uitleg over de oerknal, het heelal en hoe het kan dat er leven op onze planeet is. En, absoluut een must-do wanneer je NEMO met kleine kinderen bezoekt, je mag zelf aan de slag in het lab!

Samen met de kinderen stap ik het laboratorium binnen en zoeken we uit waarom je het kouder krijgt en je lichaam afkoelt als je zweet. De proef is heel toegankelijk opgezet en zowel Floris als Lotte vinden het reuze interessant om te experimenteren met hun eigen thermometer, glaasjes en potjes.

Ontdek Humania

Op de vierde etage van Humania ontdekken we wie we zelf zijn. Kinderen krijgen de kans om deel te nemen aan allerlei interactieve experimenten. Deze experimenten geven hen meer inzicht in:

 • Hoe hun lichaam in elkaar zit
 • Hoe hun brein werkt
 • Wat er gebeurt met hun lichaam als ze zich inspannen
 • Hoe het voelt om geknuffeld te worden door een machine, een grote favoriet onder de bezoekers

Deze unieke ervaringen helpen kinderen om een beter begrip van zichzelf te ontwikkelen.

Wat doen kinderen echt in dit educatieve avontuur?

Voor kinderen van 6-7 jaar is dit vooral een superleuk, leerzaam en interactief museumbezoek. Ondanks de educatieve aspecten, vinden Lotte en Floris het vooral geweldig om:

 • Levensgrote bellen te maken
 • Een strandbal in de lucht te houden met een enorme ventilator
 • Zelf schoon water te maken in de “Waterleidingduinen”
 • Heel hard te fietsen op een hometrainer gekoppeld aan een groot scherm
 • Te bouwen met grote blokken
 • Zelf wetenschapper te spelen in het laboratorium
 • De spannende experimenten te zien tijdens de show

Deze activiteiten maken het museumbezoek een onvergetelijke ervaring voor de kinderen.

Bezoek aan het NEMO Science Museum tijdens de coronapandemie

Als je van plan bent om het NEMO Science Museum te bezoeken, moet je in deze coronatijden je tickets online kopen en direct een tijdvak voor je bezoek reserveren. De tickets kosten € 17,50 voor zowel kinderen als volwassenen, terwijl kinderen tot en met 3 jaar gratis zijn. Het gereserveerde tijdvak is 3 uur, wat misschien wat kort lijkt. Je kunt echter gemakkelijk 6 uur doorbrengen in dit superleuke, kindvriendelijke museum.

NEMO is erg populair, dus het is aan te raden om minstens een week van tevoren te reserveren. Dankzij de tijdvakken is het nooit te druk in het museum, waardoor je nergens hoeft te wachten en de kinderen alle proefjes en experimenten kunnen doen.

Veiligheidsmaatregelen in het NEMO Science Museum

Bij binnenkomst in het NEMO Science Museum wordt je gevraagd of je klachtenvrij bent. Het dragen van een mondkapje is verplicht in het hele gebouw en op elke verdieping vind je meerdere desinfectiestations. Helaas is het restaurant gesloten. Eten en drinken is verboden in NEMO, dus het is handig om iets te eten of te drinken in je tas te hebben dat buiten direct genuttigd kan worden. Dit kan je een hongerig, chagrijnig kind besparen.

Is NEMO geschikt voor kleine kinderen?

Absoluut! Zowel Floris als Lotte hebben een geweldige tijd gehad. Hoewel ik me afvraag hoeveel van de educatieve informatie daadwerkelijk bij kleine kinderen blijft hangen, is het museum ongetwijfeld superleuk en interactief. We zijn van plan om snel terug te gaan!

Een dagje naar Amsterdam? Zet NEMO met kleine kinderen op je to do list

Als je van plan bent om een dagje naar Amsterdam te gaan, zorg er dan voor dat NEMO Science Museum op je to-do lijst staat, vooral als je kleine kinderen hebt. Dit interactieve museum is een geweldige plek voor kinderen om te leren en plezier te hebben.

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel leuk vond, vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Ontdek de Magie van Zuidwest-Friesland met Kinderen: Avontuurlijke Tips voor het Hele Gezin

Ontdek de schoonheid en het avontuur van Zuidwest-Friesland met je kinderen. Dit artikel biedt tips en suggesties voor activiteiten die het hele gezin zal genieten.

5 Redenen om de Achterhoek te Bezoeken met Kinderen

Overweeg je een bezoek aan de Achterhoek? Dit artikel geeft je vijf redenen waarom dit een geweldige bestemming is voor een gezinsuitje.

5 Redenen om in de Achterhoek op vakantie te gaan

De Achterhoek is een prachtige regio in Nederland die veel te bieden heeft voor zowel volwassenen als kinderen. Hier zijn vijf redenen waarom je zou moeten overwegen om hier je volgende vakantie door te brengen:

 • Prachtige natuur
 • Veel activiteiten voor kinderen
 • Historische bezienswaardigheden
 • Heerlijk eten en drinken
 • Vriendelijke mensen

Lees meer »

Weekendje weg met de kids, 3 leuke hotels

Als je op zoek bent naar een leuke plek om een weekendje weg te gaan met de kinderen, dan hebben we hier drie geweldige hotels voor je:

 • Hotel A: Dit hotel heeft een geweldig zwembad en veel activiteiten voor kinderen.
 • Hotel B: Dit hotel ligt dicht bij een aantal geweldige attracties en heeft een kindvriendelijk restaurant.
 • Hotel C: Dit hotel heeft ruime familiekamers en een speeltuin.

Lees meer »

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie