Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alleen reizen met een peuter: Een uitdagende maar lonende ervaring

Het idee van alleen reizen met een peuter kan in eerste instantie ontmoedigend zijn. Hoe zal je kindje reageren op de reis? Hoe ga je om met alle bagage, gezien je maar twee handen hebt? Ik heb deze uitdaging aangegaan en ben alleen met mijn dochter Lotte naar Genua gevlogen voor een “girls only” citytrip. Het was een fantastische ervaring!

Voorbereiding op het alleen reizen met een peuter

De voorbereiding op het alleen reizen met een peuter kan variëren afhankelijk van hoe vaak je al met je kindje hebt gereisd. In het geval van Lotte, die al veel van de wereld heeft gezien, was de enige verandering dat haar vader en broer er niet bij waren. Hier zijn enkele tips voor de voorbereiding:

  • Leg duidelijk uit wat jullie gaan doen en welk gedrag van haar wenselijk is.
  • Als je peuter nog niet of weinig heeft gereisd, zijn er leuke boekjes die je kunt lezen ter voorbereiding, zoals “Ikke gaat vliegen” en afhankelijk van je bestemming een boekje als “Ikke in Thailand”.

Omgaan met bagage tijdens het alleen reizen met een peuter

Het is belangrijk om niet te veel bagage mee te nemen. Probeer voor een lang weekend alleen handbagage mee te nemen. Als je langer weggaat, check dan je koffers in, maar houd er rekening mee dat je alles zelf moet sjouwen. Een tip: als je een draagzak gebruikt, kun je nog een rugzak op je rug of een schoudertas aan je schouder hangen en een koffer op wielen (of zelfs twee) meetrekken.

Wat neem je mee tijdens het alleen reizen met een peuter?

Naast de gebruikelijke spullen, zijn er enkele items die ik altijd meeneem wanneer ik alleen reis met een van de kinderen:

  • Buggy: Een buggy is onmisbaar op de luchthaven en op de bestemming. Het biedt je kindje een plek om uit te rusten of een dutje te doen.
  • Draagzak voor peuters: Een draagzak is handig als je naar een land gaat waar een buggy niet praktisch is. Het geeft je ook beide handen vrij om koffers mee te trekken.
  • Trunki kinderkoffer: Deze speciaal voor kinderen gemaakte koffer is een hit bij onze kinderen. Je kind kan erop zitten en zichzelf voortbewegen, of je kunt ze achter je aan trekken.

Alleen reizen met een peuter kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en uitrusting kan het een lonende ervaring zijn voor zowel jou als je kind.

Entertainment tijdens de vlucht

Voor een rustige vlucht is het handig om wat entertainment voor de kleintjes bij de hand te hebben. Voor lange vluchten maak ik een rugzakje met voor elk uur een klein cadeautje. De cadeautjes variëren van kleine potloodjes tot kleine rijstwafels, allemaal ingepakt zodat het uitpakken ook een feest is. En natuurlijk de onmisbare iPad met koptelefoon. Je kan allerlei leuke apps op de iPad zetten voor (educatief) entertainment. De iPad is 100 spelletjes en filmpjes in een en neemt weinig plaats in. Vergeet niet een koptelefoon mee te nemen, iedereen in het vliegtuig zal je dankbaar zijn.

Snacks voor onderweg

Een hongerig kind is een chagrijnig kind. Dat wil je niet, al helemaal niet in het vliegtuig. Neem daarom altijd wat te eten en wat te drinken mee. Vaak zijn dat voor ons gewoon stukjes appel, komkommer, paprika en natuurlijk ook een koekje. Water is ook heel handig om bij de hand te hebben. Ik neem altijd een lege Dopper fles mee die ik vul met kraan- of bronwater.

Potje pindakaas en vitaminepillen

Heb je een moeilijke eter (zoals wij) dan kan het heel handig zijn om 2 dingen in je bagage te doen: een potje pindakaas en multivitamine voor kids. Met het potje pindakaas kun je hongerige peuter mondjes vullen die weigeren de lokale keuken te proberen en de vitaminepillen, ik denk dat die met name mijn “schuldgevoel” afkopen en zorgen voor de nodige kunstmatige vitamine en mineralen.

Tripod en bluetooth afstandsbediening

Om alle mooie reismomenten vast te leggen! Natuurlijk kun je ook iemand die toevallig voorbij loopt vragen een foto te maken van jou en je kind op reis. Als je dat minder fijn vindt, of de vrijheid wilt hebben om overal een foto van jezelf te kunnen maken, dan zijn deze gadgets onmisbaar. De tripod kun je neerzetten en zelfs aan bijvoorbeeld een brug of paal vast maken. Met de bluetooth speaker kun je op afstand je smartphone in de tripod bedienen, zodat je foto’s kan maken op afstand. Handig!

Alleen reizen met een peuter: En verder?

Relax! Kinderen zijn vaak erg gevoelig, een gestresste ouder zal vaak leiden tot een gestresst kind. Pas ook je programma en je reistempo aan, aan je jonge reisgenoot. Ga bijvoorbeeld in de ochtend iets doen waar je zelf erg blij van wordt en doe in de middag iets waar je kind erg blij van wordt. Zorg voor genoeg slaap. Een nieuw land of een nieuwe stad maakt extra indruk, lekker lang slapen zorgt ervoor dat je alle dagen een blij en uitgeslapen kind hebt.

Is je kindje wat ouder? Betrek je peuter dan bij de planning. Zo weet je peuter wat jullie gaan doen en kan hij/zij genoeg dingen toevoegen die hij/zij leuk vindt.

Ik vond alleen reizen met een van de kids heel bijzonder. Je hebt 100% aandacht voor elkaar, bent 24/7 bij elkaar en beleeft samen een mooi avontuur. Dit schept een hele bijzondere band en creëert fantastische herinneringen!

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie