Zoek
Sluit dit zoekvak.

Over 5 weken zitten wij weer in het vliegtuig op weg naar een zonnige bestemming! Wat een heerlijk vooruitzicht! Toen wij met een 7 maanden oude Lotte en 2 jarige Floris naar Thailand op vakantie gingen heb ik meerdere keren gehoord: “Ga je zo ver vliegen met kleine kinderen? Wat doe jij jezelf aan, dat wordt vreselijk…”. Ik dacht: “Huh? Hoezo?”. Onze kids vinden vliegen eigenlijk altijd heel leuk. Ze hebben maken beide vanaf 7 maanden al lange vluchten, dus misschien zijn ze ook gewend aan vliegen. Maar dan nog denk ik dat iedereen zou moeten kunnen vliegen met kleine kinderen. Daarom deel ik mijn 5 beste tips voor een ontspannen vlucht voor jou en je kind. 

5 TIPS voor vliegen met kleine kinderen

1# Voorbereiding

Ja echt! En dan heb ik het niet over jouw voorbereiding, maar dat jij je kindje moet voorbereiden. Ok dat is bij kindjes onder de 1 jaar wat lastig. Maar vanaf 1 lees ik onze kids bij een lange vliegreis altijd voor uit een boekje“Ikke gaat op reis”. Dit boekje gaat over hoofdpersoon Ikke die op vakantie gaat met het vliegtuig. Het boekje legt op een leuke en voor kinderen toegankelijke manier uit wat ze kunnen verwachten van een vliegreis. Ook gaan wij vooraf vaak even naar Schiphol, vliegtuigen spotten en nemen we even een kijkje in het vliegtuig op het panoramaterras van Schiphol. Ik vertel de kids dat we heel hoog de lucht in gaan, dat het super leuk wordt en dat we heel lang stil gaan zitten. Als de kids wat ouder zijn kun je ook met hen bespreken wat ze leuk vinden om te doen aan boord.

2. Entertainment voor kinderen tijdens de vlucht

Onze tweede tip voor vliegen met kleine kinderen is entertainment. De keuze hiervoor varieert natuurlijk per leeftijd. Voor baby’s neem ik altijd wat rammelaars mee en eventueel een boekje om voor te lezen. Voor wat oudere kinderen is er een breed scala aan opties. Mijn zoon Floris, nu 4 jaar oud, kan ik vragen wat hij aan boord wil meenemen. Tijdens onze vlucht naar de VS vorig jaar, kocht ik voor Floris (toen 3 jaar oud) en Lotte (toen 2 jaar oud) elk 10 kleine cadeautjes. We moesten 18 uur vliegen, met een overstap. Elke 1-1,5 uur mochten ze een cadeautje uit hun rugzak halen en openmaken. Ze hebben ook een deel van de vlucht geslapen, dus het aantal cadeautjes was precies goed. De rugzak bevatte onder andere een rijstwafel, een koekje, een mini-autootje, een notitieblok met potloden, stukjes appel, en een mini Spiderman. Het uitpakken van de cadeautjes was een spannende activiteit en hielp ons de vlucht door te komen. De iPad is ook een geweldig hulpmiddel voor onze kinderen. Het bevat Nederlandse series, films en veel spelletjes, van tekenen tot puzzels.

3. Eten voor kinderen tijdens de vlucht

Mijn kinderen, Floris en Lotte, zijn geen grote eters. Ik neem daarom altijd zelf eten mee aan boord, omdat ik niet wil gokken op het feit dat ze het vliegtuigmaaltijd lekker vinden. In een afgesloten metalen buis van 6 bij 70 meter is niets erger dan hongerige kinderen. Wat neem ik mee aan boord? Boterhammen met beleg dat niet vlekt en lang goed blijft, zoals pindakaas. Of ik koop droge broodjes, krentenbollen, eierkoeken en ontbijtkoek. Ik neem ook altijd wat groenten en fruit mee: schijfjes komkommer, mini worteltjes en stukjes appel. Als ze de vliegtuigmaaltijd eten, is dat mooi meegenomen. Zo niet, dan is er niets aan de hand en zijn de buikjes ook vol. Wist je dat je voor baby’s heel veel mee mag nemen aan boord? Groenten- en fruithapjes, melkpoeder en zelfs water. Wij nemen vaak een flesje koud water en een thermosflesje met warm water mee. Zo kunnen we op elk moment een flesje maken voor de kinderen en hoeven we nooit te wachten tot de stewardess tijd heeft om een flesje op te warmen.

4# Nachtvlucht: De Gouden Tip voor Reizen met Kinderen

Voor ons was dit echt de gouden tip! Zo veel mogelijk ’s nachts vliegen. Onze kinderen zijn erg actief en moeten veel bewegen. Nachtvluchten zijn dan ook een uitkomst! We vliegen het liefst aan het begin van de avond of het eind van de middag. We eten dan op Schiphol onze avondmaaltijd, de kinderen kunnen nog even lekker rennen en klimmen bij een van de speelplaatsjes die Schiphol rijk is. Eenmaal aan boord is het al snel tandjes poetsen en lekker slapen. Vanaf 2 jaar kun je ook handige gadgets kopen, waarmee je de vliegtuigstoel kan omtoveren in een bedje. Sweet dreams!

#5 Relax: De Belangrijkste Tip voor Vliegen met Kinderen

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal… ontspan! Vliegen met kleine kinderen voelt voor veel ouders als een uitdaging, maar als jij gestrest en bang voor een helse vlucht het vliegtuig in stapt, dan hebben jouw kinderen dat absoluut in de gaten. Ontspan, geef je eraan over. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je kind 18 uur lang gilt? De kans is echt heel klein. En als het wel gebeurt? Neem oordoppen en dropjes mee, deel ze uit aan de mensen om je heen, ga naar je “happy place” en zit het uit. Zodra jij ontspant zullen je kinderen dat ook doen.

Vliegen met kinderen is echt goed te doen! Heb jij nog meesterlijke tips? Laat ze achter in de comments, ik ben heel benieuwd!

Vind je dit een leuk artikel? Dan vind je deze artikelen misschien ook wel leuk:

In dit artikel vind je affiliate links. Als je boekt via deze links dan ontvang ik een kleine commissie wat er voor zorgt dat ik deze handige artikelen kan blijven schrijven. Natuurlijk kost boeken/ bestellen via deze links jou niets extra’s.

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie