Kies je taal:

Vliegen met kleine kinderen: 5 TIPS voor een relaxte vlucht

Over 5 weken zitten wij weer in het vliegtuig op weg naar een zonnige bestemming! Wat een heerlijk vooruitzicht! Toen wij met een 7 maanden oude Lotte en 2 jarige Floris naar Thailand op vakantie gingen heb ik meerdere keren gehoord: “Ga je zo ver vliegen met kleine kinderen? Wat doe jij jezelf aan, dat wordt vreselijk…”. Ik dacht: “Huh? Hoezo?”. Onze kids vinden vliegen eigenlijk altijd heel leuk. Ze hebben maken beide vanaf 7 maanden al lange vluchten, dus misschien zijn ze ook gewend aan vliegen. Maar dan nog denk ik dat iedereen zou moeten kunnen vliegen met kleine kinderen. Daarom deel ik mijn 5 beste tips voor een ontspannen vlucht voor jou en je kind. 

 

5 TIPS voor vliegen met kleine kinderen

 

1# Voorbereiding

Ja echt! En dan heb ik het niet over jouw voorbereiding, maar dat jij je kindje moet voorbereiden. Ok dat is bij kindjes onder de 1 jaar wat lastig. Maar vanaf 1 lees ik onze kids bij een lange vliegreis altijd voor uit een boekje“Ikke gaat op reis”. Dit boekje gaat over hoofdpersoon Ikke die op vakantie gaat met het vliegtuig. Het boekje legt op een leuke en voor kinderen toegankelijke manier uit wat ze kunnen verwachten van een vliegreis. Ook gaan wij vooraf vaak even naar Schiphol, vliegtuigen spotten en nemen we even een kijkje in het vliegtuig op het panoramaterras van Schiphol. Ik vertel de kids dat we heel hoog de lucht in gaan, dat het super leuk wordt en dat we heel lang stil gaan zitten. Als de kids wat ouder zijn kun je ook met hen bespreken wat ze leuk vinden om te doen aan boord.

#2 Entertainment

En dat brengt ons bij tip 2 voor vliegen met kleine kinderen: entertainment! Dit is natuurlijk ook wat anders per leeftijd. Voor babies neem ik altijd wat rammelaars mee en eventueel een boekje om voor te lezen. Voor wat oudere kids is de keuze reuze ;). Floris is nu 4 jaar, aan hem kan ik vragen wat hij mee wil nemen aan boord. Vorig jaar naar de USA heb ik voor Floris (3 jaar toen) en Lotte (2 jaar toen) allebei 10 hele kleine kadootjes gekocht. We moesten, met overstap 18 uur vliegen. Elke 1-1,5u mochten ze een kadootje uit hun rugzak halen en openmaken. Ze hebben ook nog een deel van de vlucht geslapen, dus het aantal kadootjes kwam mooi uit. Wat zat er in het rugzakje? Een rijstwafel, een koekje, een mini autootje, een blocnote met potloden, stukjes appel, een mini spiderman etc. Doordat alles ingepakt is, is het kiezen en uitpakken extra spannend. Er werd direct met het kadootje gespeeld en zo kwamen we de vlucht prima door! Ook werkt de Ipad voor onze kids erg goed. Er staan Nederlandse series op, films en heel veel spelletjes, van tekenen tot puzzels.

3# Eten

Floris en Lotte zijn vrij slechte eters. Ik durf het er dan ook niet op te gokken dat ze het eten aan boord lekker vinden. En niets erger dan hongerige kids is een afgesloten metalen buisje van 6 bij 70 meter. Wat ik meeneem aan boord? Boterhammen met iets dan niet vlekt en lang goed blijft, dus geen hagelslag of smeerworst, maar bijvoorbeeld pindakaas. Of ik koop droge bolletjes (vinden de kids lekker), krentenbollen, eierkoeken en ontbijtkoek. Ook neem ik altijd wat groenten en fruit mee: schijfjes komkommer, mini worteltjes en stukjes appels. Mochten ze de vliegtuigmaaltijd eten, dan is het mooi meegenomen, maar als niet, dan is er niets aan de hand en zijn de buikjes ook vol. Wist je dat je voor babies heel veel mee mag nemen aan boord? Groenten- en fruithapjes, melkpoeder en zelfs water? Wij namen dan vaak een Spa flesje koud water en een thermosflesje met warm water mee. Zo konden we anytime een flesje maken voor de kids en hoefden we met een huilende baby nooit te wachten tot de stewardess tijd had om een flesje op te warmen.

4# Nachtvlucht

Voor ons zelf was dit echt de gouden tip! Zo veel mogelijk ’s nachts vliegen. Ik mag wel zeggen dat wij hele, hele drukke kids hebben. Ze moeten bewegen en veel, anders is er geen land met hen te bezeilen. De nachtvluchten zijn dan ook een uitkomst! Als wij de keuze hebben dan vliegen we het liefst aan het begin van de avond of het eind van de middag. We eten dan op Schiphol onze avondmaaltijd, de kids kunnen nog even lekker rennen en klimmen bij een van de speelplaatsjes die Schiphol rijk is en eenmaal aan boord is het al snel tandjes poetsen en lekker slapen. Zeker als de kids nog klein zijn, kunnen ze heel makkelijk slapen in de stoel. Vanaf 2 jaar kun je ook allerlei handige gadgets kopen, waarmee je de vliegtuigstoel kan omtoveren in een bedje. Sweet dreams!

#5 Relax!

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal… ontspan! Vliegen met kleine kinderen voelt voor veel reislustige ouders als een uitdaging, maar als jij opgefokt en bang voor een helse vlucht het vliegtuig in stapt, dan hebben jouw kids (hoe klein ook) dat absoluut in de gaten en daar zullen ze niet bepaald rustiger van gaan worden. Ontspan, geef je eraan over.. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dat je kind 18 uur lang gilt? Los van het feit dat hij waarschijnlijk zo moe wordt van het gillen dat hij na 2 uur in slaap valt, is die kans echt heel heel klein. En als wel? Neem oordoppen en dropjes mee, deel ze uit aan de mensen om je heen, ga naar je “happy place” en zit het uit… ;). Zodra jij ontspant zullen je kids dat ook doen.

Vliegen met kids is echt goed te doen! Heb jij nog meesterlijke tips? Laat ze achter in de comments ik ben heel benieuwd!

Vind je dit een leuk artikel? Dan vind je deze artikelen misschien ook wel leuk:

“Schiphol met kinderen, things to do” 

“Top 10 Travel gadgets voor reizen met kinderen”

 

In dit artikel vind je affiliate links. Als je boekt via deze links dan ontvang ik een kleine commissie wat er voor zorgt dat ik deze handige artikelen kan blijven schrijven. Natuurlijk kost boeken/ bestellen via deze links jou niets extra’s. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: