Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een jaar geleden begon ons avontuur: een wereldreis met mijn man en onze drie kinderen. Na bijna vijf maanden keerden we terug, verrijkt met ervaringen en herinneringen die ons leven lang bij ons zullen blijven. Onze kinderen leerden lessen die geen enkel boek kan bieden. Nu krijg ik regelmatig vragen van mensen die ook een wereldreis met kinderen overwegen. Daarom deel ik graag de volgende tips:

10 Tips voor een wereldreis met kinderen

1. Doen!

Als je de droom en de mogelijkheden hebt, is mijn advies: doen! Het is een onvergetelijke ervaring voor het hele gezin. Laat je niet weerhouden door de meningen van anderen of eventuele problemen met school. Voor elk probleem is een oplossing.

2. Plannen

Een wereldreis maak je niet zomaar. Het vereist dromen, praten, denken en lezen voordat je de beslissing neemt. Neem ruim de tijd om je reis te plannen. Wij hebben alles zelf geboekt en geregeld, maar je kunt ook een reisbureau inschakelen. Ons plan ontstond meer dan een jaar voor we vertrokken en kostte ons zeker een half jaar aan voorbereiding.

3. Lezen, lezen, lezen

Lees veel over de landen waar je naartoe wilt, lees ervaringen van andere gezinnen die er al geweest zijn en kijk wat bij jullie past. Houd rekening met de leeftijden van de kinderen en de risico’s in verschillende landen. Zo wilden wij graag naar Peru, maar zagen we de kans op hoogteziekte met een 3-jarige niet zitten.

4. Bagage

Neem zo min mogelijk mee. Dit is een van de grootste lessen die ik geleerd heb tijdens onze reis. Ik denk dat wij twee derde van wat we hadden meegenomen, niet nodig hadden. Je kan namelijk over ter wereld alles kopen. Neem alleen de basis mee, de rest kan je onderweg kopen of juist niet, want in de praktijk heeft iedereen toch bijna elke dag hetzelfde aan. En in kringloopwinkels of Wallmarts koop je spullen die je nodig hebt, zoals bijvoorbeeld campingspullen en deze spullen kun je, als je het land verlaat, weer weggeven of verkopen.

5. Wissel af

Na een paar weken rondrijden met een camper is het ook fijn om weer even een paar weken op een vaste plek te zijn. Op een gegeven moment word je reismoe, ben je even verzadigd van alle indrukken en is een vaste plek heerlijk. Kijk per land wat de beste manier is voor jullie om er doorheen te reizen en zorg dat daar afwisseling in zit.

6. Ga niet “afvinken”

Wij gingen niet voor de hoogtepunten in de verschillende landen. Een land voelen en beleven was een van onze doelen. Wij wilden ervaren hoe het was om in zo’n land te wonen. Natuurlijk hebben we de Golden Gate Bridge gezien en andere hoogtepunten,  want sommige plekken sla je niet over. Maar een wandeling naar een afgelegen strandje aan Lake Tahoe waar we in ons ondergoed zwommen in een kraakhelder meer, was een ervaring die op geen enkele checklist staat, maar wel heel veel indruk achterlaat.

7. Bekijk de wereld door de ogen van een kind

Eigenlijk aansluitend op bovenstaand punt. Reis in het tempo van je kinderen. Die willen soms liever over de muurtjes lopen om een mooi gebouw heen dan perse naar binnen. Op je buik op het strand liggen kijkend naar baby schildpadjes, is veel belangrijker dan nog een dorpje bekijken. Laat je verbazen door de kleine dingen, dat maakt je wereldreis met kinderen nog bijzonderder.

8. Verwacht niets

Misschien een beetje een gekke tip, maar als je al je verwachtingen loslaat, dan kan ten eerste niets tegenvallen. En ten tweede zie je dan dingen die je normaal misschien niet zou zien, omdat je al een bepaald beeld in je hoofd hebt. Dus ook hier, kijk door de ogen van je kids.

9. Houd een dagboek bij

Op reis vliegen de dagen voorbij. Je maakt zoveel nieuwe dingen mee, dat je soms na een week al niet meer weet waar je een week geleden was. Een geweldige app voor reizigers is Polarsteps. Deze app volgt je overal waar je gaat, en bij elke stap die je maakt kun je foto’s toevoegen en tekst over wat je hebt meegemaakt. De thuisblijvers kunnen alle avonturen meteen volgen. En het mooiste is dat je aan het einde van je trip een mailtje krijgt dat je fotoboek klaarstaat. Jouw hele trip met foto’s en tekst kant en klaar in een prachtig boek.

10. Geniet!

Heel cliché, maar vergeet niet jezelf af en toe even te knijpen als je op een prachtig strand staat, je kinderen aan het spelen zijn en de wereld even stil lijkt te staan.

Dit artikel “10 Tips voor een wereldreis met kinderen”, is geschreven door Myrena: “Ik ben Myrena, 41 jaar, getrouwd met Jorrit en mama van Nick (12), Timo (10) en Indy (4). Ik ben leerkracht van beroep, maar de afgelopen 12 jaar ben ik met veel plezier de manager thuis. Ik ben gek op yoga, paardrijden en buiten zijn. Vorig jaar zijn wij 7 maanden op wereldreis geweest en schreef ik blogs over onze avonturen. Het schrijven vind ik zo leuk, dat ik nu mijn blogs aan het bundelen ben tot een boek.”

Gerelateerde artikelen

Als je dit artikel “10 Tips voor een wereldreis met kinderen” leuk vond, vind je deze artikelen misschien ook wel leuk:

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie