Kies je taal:

10 Dagen in Oman met kinderen, wat een aanrader!

Het is November 2018 en we hebben 2 weken vakantie. We hebben deze keer wel wat eisen aan onze bestemming: niet al te ver vliegen, zonzekerheid, veiligheid en we willen een mooie mix van cultuur, natuur en kunnen relaxen in de zon. Een extra eis deze keer is dat de bestemming ook vrij moet zijn van rondvliegende zika virussen en we willen een goede medische standaard, want ik ben zwanger van onze derde dochter. Tsja, wat blijft er dan over? Na een blik op de wereldkaart geworpen te hebben viel ons oog op een nog redelijk onontdekte parel: Oman. Yes! Dit land voldoet aan al onze eisen en niet lang daarna was dan ook onze rondreis door Oman geboekt. Graag neem ik jullie mee op onze rondreis door Oman met kinderen.

Oman met kinderen: dag 1 

s’ Morgens om 08:30 uur melden we ons bij de incheckbalie van KLM om in te checken voor de vlucht naar Muscat, via Dammam. We boffen, want er is nog super veel plek in het vliegtuig, dus onze jongste dochter (die nog geen 2 jaar is en in feite op schoot mee reist) krijgt een eigen stoel. Op naar Oman!
 
Na een fijne vlucht landen we om 22:00 uur in Muscat. Als we door de luchthaven lopen zien we al meteen dat we in een ontzettend welvarend land terecht zijn gekomen. Wat een luxe luchthaven.. Bij de douane gaat alles heel snel, we lopen het vliegveld uit en er staat iemand met het bordje met mijn naam op ons te wachten. De chauffeur brengt ons in 20 minuten naar onze accomodatie, het Coral Muscat Appartments en hotel. Wat een luxe weer…. maar snel te bed want het is al laat!

Oman met kinderen: dag 2

Vandaag blijven we in Muscat om daar de boel een beetje te verkennen. We zetten de wekker om bijtijds te ontbijten want om 9:00 uur wordt onze huurauto bij het hotel afgeleverd, maar pas tegen 10:00 uur is de auto er eindelijk. We zijn een beetje geïrriteerd, want we hadden nu al bij de Sultan-Qaboes moskee willen zijn, de grootste moskee van Oman.  Die gaat namelijk om 11:00 uur al dicht.
 
Als een malle rijden we naar de moskee, waar we iets na 10:30 uur arriveren. Gelukkig maakt de moskee al het gehaast weer goed. Het is er zo prachtig! Alles is van glimmend marmer met bladgoud, ieder blaadje aan de boom en ieder grassprietje in de tuin zijn perfect geknipt. Wat mooi!
Na het moskeebezoek willen we nog iets verzinnen om te doen, maar de kinders zijn kapot, dus we rijden terug naar het hotel. Daar is gelukkig een lekker zwembad. Vaders gaat met de oudste zwemmen en moeders gaat met de jongste een dutje doen. De kinderen moeten écht nog even acclimatiseren, dus de rest van de dag blijven we lekker bij het zwembad hangen.

Oman met kinderen: dag 3

Om 9:00 uur wordt onze 4 wheel drive bij het hotel afgeleverd (deze keer wél op tijd) en verlaten we Muscat. We zetten koers richting Nizwa. Onderweg bekijken we Birkat Al Mauz, lemen huisjes, die tegen de bergen zijn aangeplakt, met een mooie oase eronder. Daarna bereiken we Nizwa en gaan we op zoek naar een plek om te lunchen. We passeren een grote shopping mall en gaan daar even een kijkje nemen. Wat grappig, in die mall ligt een schaatsbaantje terwijl het buiten 35 graden is. Ook voor de kinderen is die mall een waar walhalla want er is een gigantisch speelparadijs. Na de lunch rijden we naar Jabrin en bezoeken het Jabrin Castle. Echt een prachtig kasteel! Oman barst van de kastelen maar dit schijnt toch wel een van de mooiere te zijn. Ook bezoeken we het Bahla fort, maar helaas is dat al dicht, maar ook van de buitenkant ziet het er erg mooi uit! Daarna weer richting Nizwa om ons hotel op te zoeken. We verblijven in het Al Diyar hotel, enigszins kitcherig, maar prima om 2 nachten te verblijven.

Oman met kinderen: dag 4

We blijven vandaag in de Nizwa regio en zetten in de ochtend koers naar Jebel Shams, de Grand Canyon van Oman. De weg erheen is prachtig. We moeten met de auto een flink stuk de bergen op slingeren om naar het eindpunt van onze tocht te komen, vanwaar je een mooie wandeling kunt maken. We zijn voornemens om een stuk van “the balcony trail” te lopen, maar op een gegeven ogenblik wordt de weg onverhard. En daar komen we er dus achter dat dochterlief van 10 maanden oud offroad rijden af-schu-we-lijk vindt. Het kind wordt helemaal hysterisch en aangezien we geen zin hebben om een baby helemaal over de rooie te helpen omdat wij een kloof willen zien, draaien we maar om. Maar hetgeen wát we hebben gezien is ook al mooi ;). 

We rijden terug naar Nizwa, gaan even lekker lunchen en rijden daarna het oude centrum in. Daar heb je onder andere het Nizwa Fort, daar gaan we een kijkje nemen. Prachtig! Ook voor kinderen enorm leuk, de oudste zag het als een soort middeleeuwse speeltuin.

Oman met kinderen: 5 dag

Vandaag verlaten we Nizwa en zetten koers richting Wahiba Sands. Het is een flink stuk rijden. Onderweg stoppen we in Ibra om te lunchen maar er is geen lunchplek te bekennen. Alleen oude, shabby winkeltjes. Het volgende dorpje dan maar proberen. We stoppen in Al Mudayrib, maar ook daar is geen eten te bekennen. Er zijn alleen geinige oude torentjes om te zien. Alle dorpen die we passeren zijn een soort spookdorpen, dus een soort van uitgehongerd arriveren we einde van de dag bij “de poort van de Wahiba Sands woestijn”.
 
Daar wachten we op onze gids en samen gaan we de woestijn door crossen, op weg naar het desert camp, waar we de nacht zullen doorbrengen. Gelukkig trekt onze jongste dochter dit offroad stuk wél goed. Door het mulle zand en de platte banden worden we een soort hoovercraft en dat vindt mevrouw prima! We rijden door de prachtige goudgele heuvels en na een half uur bereiken we in the middle of nowhere het kamp en krijgen een superleuke hut toegewezen. Helemaal in bedoeïenen stijl ingericht met een buitendouche en toilet. Gaaf! 
 
Daarna is het tijd voor een ritje op de kameel. We hobbelen de duinen in en zien vervolgens de meest machtig mooie sunset die we ooit hebben gezien. De woestijnduinen krijgen alle kleuren goud en geel en we beseffen ons dat dit zó bijzonder is om dit met je kinderen te kunnen delen! Na de zonsondergang hobbelen we weer terug naar het tentenkamp en gaan eten. Na het eten is er geen hysterische buikdansshow met discolampen en harde muziek, maar gewoon een simpel kampvuur. Héérlijk! Back to basic, géén tv, géén wifi, géén stroom, alleen een olielampje, een kampvuur en de stralende sterrenhemel.

Oman met kinderen: dag 6

Rond een 06:30 uur worden we gewekt door gezellig tjilpende woestijnvogeltjes. We kleden ons aan, stappen onze hut uit en staan middenin de woestijn. Even ontbijten, koffers weer inpakken, en met onze auto scheuren we weer naar de bewoonde wereld. Wat was dit gaaf zeg! 
 
Hierna gaan we een wadi bezoeken, een soort oase, Wadi Bani Khalid. Ook dit is weer te mooi. Iedere dag steelt Oman steeds ietsjes meer ons hart. We lopen richting de wadi. We gaan er even wat eten en pootje baden in het water. Genieten geblazen dus! Daarna zetten we koers richting de kust. Het is een flink stuk rijden en ook hier zijn alle dorpjes onderweg verlaten spookdorpen. De bewoonde wereld is ver te zoeken. Bij de kust aangekomen komen we nog een grote (roestige) speeltuin tegen waar onze oudste zich even uit kan leven, en daarna rijden we naar Ras al Jinz, het schildpaddenmekka van Oman. 
 
Het is alleen wel laagseizoen qua schildpadden dus we slaan de schildpad-zoek-wandeling over en gaan te bed.

Oman met kinderen: dag 7

Vandaag rijden we het laatste stuk, weer richting Muscat. We maken onderweg een stop bij havenstadje Sur. Na 2 dagen in niemandsland te hebben gereden is dit eindelijk weer wat levendigs. We stoppen bij een stukje strand en gaan even met de voetjes in het water. Heerlijk! 
 
De volgende stop is Wadi Shab, maar deze wadi vinden we een stuk minder mooi dan de wadi van gisteren. Er is daar een of ander lokaal feestje aan de gang, en zodra de locals onze blonde, spekkige, westerse baby zien stuiven ze er allemaal op af om haar vast te houden.

De volgende stop is bij blue pool sinkhole, een diep gat in het leem geslagen met helderblauw water erin. Het hol ligt in een leuk aangelegd park vol met speeltuintjes, dus een érg leuk bezoekje met kinderen. Na even pootje baden en schommelen rijden we verder naar Muscat. Even lunchen bij de Mac (door die zwangerschap heb ik een enorme quarter pounder craving, dus oh wat ben ik blij!!) en dan op naar het resort waar we nog even 3 dagen gaan niksen! Het is “maar” een 3 sterren resort dus we verwachten niet al te veel pracht en praal, maar eenmaal in het Muscat Hills Resort aangekomen…… holy moly!!!

Oman met kinderen: dag 8 & 9

Ja…. wauw….. gisteren aan het einde van de dag arriveerden we pas, dus het was eten en te bed, maar vandaag gaan we eens even uitgebreid bekijken waar we zijn beland! Wat een paradijselijke plek! We slapen óp het strand, in een supermooie idyllische strandhut met rieten dak en buitenbadkamer. Het (privé)strand ligt in een baai die volledig is afgesloten van open zee, dus geen golven en het wordt geeneens diep. Ideaal dus om met kleine kinderen te zwemmen en te spelen! Verder is het resort super deluxe, alles is superstrak, mooi zwembad, heerlijk zeetje, lekker eten, goed toeven dus!

Deze twee dagen bestaan dus uit zwemmen, chillen, eten&drinken en kanootje varen.

Oman met kinderen: dag 10

Helaas, het is alweer de dag van het vertrek. We vliegen pas in de avond, dus we hebben nog lekker de hele middag de tijd om te genieten in dit heerlijke resort. Ik zie altijd een beetje op tegen nachtvluchten, je weet gewoon niet of de kinderen voornemens zijn om dan te gaan slapen. Gelukkig krijgen we bij de check-in weer een extra stoel, zodat de oudste languit kan slapen, en voor de jongste krijgen we zelfs een baby bassinet, zodat ook zij lekker languit kan slapen. We hebben wederom een fijne terugvlucht en zodra we weer op Neerlandsche bodem staan kunnen we maar één ding zeggen: Oman, je bent geweldig!!!
Dit artikel is geschreven door onze vaste gastblogger Kim. Kim heeft 2 dochters (4 en 1) en is zwanger van dochter nummer 3. Samen met haar gezin maakt ze de mooiste reizen. Niet alleen omdat reizen alleen maar leuk is, maar ook enorm leerzaam. Hoe leuk is het om je kinderen woestijnen, bergen, tempels en kastelen in het echt te laten zien in plaats van uit een prentenboek? Kim en haar man Adri zien de wereld als één grote speeltuin en genieten er iedere keer weer van om met de kids op ontdekkingstocht te gaan.

Vind je dit artikel "10 dagen in Oman met kinderen, wat een aanrader!"leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: