Kies je taal:
  • nl
  • en

Souvenirs wat mag je nou meenemen en wat niet?

Tijdens onze roadtrip door Amerika hebben we een aantal waanzinnig mooie plekjes bezocht. Met stip op 1 staat voor ons Sanibel Island. Een klein eilandje voor de kust van Fort Myers, de westkust van Florida. Sanibel Island staat bekend om de shelling, de wat?! Shelling, het zoeken van schelpen.

Wanneer je met kleine kids bent is het natuurlijk hartstikke leuk om het strand af te speuren naar mooie schelpen en te proberen de mooiste exemplaren met een schepnetje uit de branding te vissen. Dit hebben wij dan ook veelvuldig gedaan! En de vangst viel helemaal niet tegen. Na 4 dagen “shellen” hadden de kinderen allebei een emmertje vol mooie schelpen. Niet zomaar onze “Noordzee schelpen”, nee echt de tropische exemplaren met mooie kleuren en vormen. Een super leuk, zelf “gevangen” souvenirtje voor thuis.

Kids Love Travel: souvenirs wat mag

Kids Love Travel: souvenirs wat mag

De schelpen reisden uiteraard met ons mee, tot we in Orlando op het punt kwamen dat we moesten inpakken voor de terugreis. Toen Floris de vraag stelde “Mam mogen mijn schelpen in de koffer?”. Dacht ik, uhmmmmm, dat weet ik eigenlijk niet. Zijn schelpen beschermd? Mag je ze wel meenemen in je koffer naar Nederland? Ik had eigenlijk geen idee. Tot ik de tip kreeg even de app van de Douane te checken. Hoe handig!! Naast antwoord op de vraag “souvenirs, wat mag mee?”, vind je ook er ook allerlei andere info, denk aan wat je mag invoeren vanuit welk land, een omrekentool van US Dollars naar Euro’s en een bonnenboekje waarin je alle bonnen kan bewaren van in het buitenland aangekochte goederen of goederen die je in Nederland hebt gekocht.

In de app lees ik dat je reguliere, kleine schelpjes eigenlijk altijd mee mag nemen. Als het om grote, hele bijzondere schelpen gaat, dan zou het kunnen dat ze beschermd zijn. Beschermde schelpen mag je niet meenemen naar Nederland. Twijfel je, zoek dan even verder op internet om wat voor schelp het gaat, of stel je vraag via Facebook of Instagram aan de douane. Ook koraal mag nooit mee naar Nederland en in de app lees ik ook dat je altijd even moet checken of de schelp wel echt leeg is. Schelpen met “bewoner” mogen namelijk ook niet mee. Ik kan mij voorstellen dat dit ook niet zo lekker ruikt in je koffer.

Kids Love Travel: souvenirs wat mag

Souvenirs wat mag? 

Wat is verder handig om te weten:

  1. Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, wel gelden er regels over het meenemen van tabak en drank.
  2. Buiten de EU niet. Wij hebben flink geshopt, maar gelukkig blijven we onder de grens van € 430 pp wat je gratis mag invoeren.
  3. Het is verboden melkproducten mee te nemen naar Nederland, maar voor poedermelk (babyvoeding) geldt een uitzondering. Je mag namelijk max 2 kilo meenemen vanuit het buitenland naar Nederland.
  4. Neem je medicijnen op recept mee voor jezelf of de kinderen? Zorg er dan voor dat je een medicijnen paspoort (liefst in het Engels) meeneemt. Deze kan je halen bij je huisarts of de apotheek.

Antwoord op Floris zijn vraag is dus: ja! Zijn schelpjes mogen mee naar huis. Het zijn geen hele grote, beschermde exemplaren en de bewoners zijn niet meer aanwezig. Floris is natuurlijk helemaal in zijn nopjes. Samen met Lotte worden alle schelpjes keurig gewassen, gedroogd en met grote voorzichtigheid in keukenpapier gewikkeld, voordat ze in een plastic zakje in de koffer verdwijnen.

Kids Love Travel: souvenirs wat mag

Eenmaal thuis mogen de schelpen eerst mee naar school, zodat alle klasgenootjes ze kunnen bewonderen. De kinderen vragen zich af waarom deze schelpen niet te vinden zijn op het Zandvoortse strand. Nadat ze door iedereen bewonderd zijn verdwijnen ze onder een stolpje op de kast.

Natuurlijk vragen Floris en Lotte aan iedere willekeurige bezoeker (zelfs de meneer van DHL) of hij even binnen wil komen en hun schelpen uit Amerika wil bekijken ;).

Wil je nog meer weten? Hier vind je alle regels netjes op een rijtje. Of download de app voor je iphone of je android toestel.

Vind je dit artikel “Souvenirs wat mag je nou meenemen en wat niet?” leuk? Dan vind je deze artikelen misschien ook wel leuk:

5 Tips voor een relaxte vlucht met je kids

Leuke dingen om te doen op Schiphol met kinderen

 

 

Dit artikel “Souvenirs wat mag je nou meenemen en wat niet? is mede mogelijk gemaakt door de Douane. 

Deel dit bericht

Reacties

Meer blog berichten

Kids Love Travel: Disney on Ice

*** WIN ACTIE DISNEY ON ICE ***

Santa comes early this year.....ik mag 4 kaarten weggeven voor Disney on Ice!! Vorig jaar hebben Kev, Floris, Lotte en ik voor het eerst een...

Kids Love Travel: review Loonsche Land

Review Loonsche Land Efteling

Wij hebben een heerlijk weekend mogen doorbrengen in het nieuwe vakantiepark van de Efteling: Loonsche Land. Lees hieronder snel de review Loonsche...

Kids Love Travel: Efteling with kids

Weekendje Efteling met de kinderen: Loonsche Land!

Als ik vrijdagochtend wakker word hoor ik uit Floris zijn kamer al de tune van Carnaval Festival... Ja, ja het is weer tijd voor een weekendje...