Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze Roadtrip door Amerika: Het Prachtige Sanibel Island

Tijdens onze roadtrip door Amerika hebben we een aantal waanzinnig mooie plekjes bezocht. Met stip op 1 staat voor ons Sanibel Island. Een klein eilandje voor de kust van Fort Myers, de westkust van Florida. Sanibel Island staat bekend om de shelling, de wat?! Shelling, het zoeken van schelpen.

Shelling op Sanibel Island: Een Leuke Activiteit voor Kinderen

Wanneer je met kleine kids bent is het natuurlijk hartstikke leuk om het strand af te speuren naar mooie schelpen en te proberen de mooiste exemplaren met een schepnetje uit de branding te vissen. Dit hebben wij dan ook veelvuldig gedaan! En de vangst viel helemaal niet tegen. Na 4 dagen “shellen” hadden de kinderen allebei een emmertje vol mooie schelpen. Niet zomaar onze “Noordzee schelpen”, nee echt de tropische exemplaren met mooie kleuren en vormen. Een super leuk, zelf “gevangen” souvenirtje voor thuis.

Onze Schelpen Vangst

Mag je schelpen meenemen naar Nederland?

Tijdens onze reis naar Orlando verzamelde Floris een aantal prachtige schelpen. Bij het inpakken voor de terugreis vroeg hij: “Mam, mogen mijn schelpen in de koffer?” Ik was niet zeker. Zijn schelpen beschermd? Mag je ze wel meenemen in je koffer naar Nederland? Gelukkig vond ik het antwoord in de app van de Douane. Deze app bevat ook andere nuttige informatie, zoals wat je mag invoeren vanuit welk land, een omrekentool van US Dollars naar Euro’s en een bonnenboekje.

Wat mag je meenemen?

Volgens de app mag je reguliere, kleine schelpjes altijd meenemen. Als het om grote, bijzondere schelpen gaat, kunnen ze beschermd zijn en mag je ze niet meenemen naar Nederland. Als je twijfelt, zoek dan op internet om wat voor schelp het gaat, of stel je vraag via Facebook of Instagram aan de douane. Koraal mag nooit mee naar Nederland en je moet altijd even checken of de schelp wel echt leeg is. Schelpen met een “bewoner” mogen namelijk ook niet mee.

Kids Love Travel: souvenirs wat mag  Kids Love Travel: souvenirs wat mag

Souvenirs: wat mag je meenemen?

Hier zijn enkele andere belangrijke punten om te onthouden:

  • Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen, maar er zijn regels voor het meenemen van tabak en drank.
  • Buiten de EU gelden andere regels. We hebben flink geshopt, maar bleven onder de grens van € 430 pp die je gratis mag invoeren.
  • Het is verboden om melkproducten mee te nemen naar Nederland, maar voor poedermelk (babyvoeding) geldt een uitzondering. Je mag maximaal 2 kilo meenemen vanuit het buitenland naar Nederland.
  • Als je medicijnen op recept meeneemt voor jezelf of de kinderen, zorg er dan voor dat je een medicijnenpaspoort (bij voorkeur in het Engels) bij je hebt. Deze kun je krijgen bij je huisarts of apotheek.

De schelpen van Floris mogen mee naar huis

Floris’ schelpen mogen mee naar huis. Ze zijn niet groot of beschermd, en er zijn geen bewoners meer aanwezig. Floris is natuurlijk dolblij. Samen met Lotte worden alle schelpjes zorgvuldig gewassen, gedroogd en voorzichtig in keukenpapier gewikkeld voordat ze in een plastic zakje in de koffer verdwijnen.

De schelpen thuis

Eenmaal thuis mogen de schelpen eerst mee naar school, zodat alle klasgenootjes ze kunnen bewonderen. De kinderen vragen zich af waarom deze schelpen niet te vinden zijn op het Zandvoortse strand. Nadat ze door iedereen bewonderd zijn, verdwijnen ze onder een stolpje op de kast. Floris en Lotte vragen aan elke bezoeker (zelfs de meneer van DHL) of hij even binnen wil komen en hun schelpen uit Amerika wil bekijken.

Meer weten?

Wil je nog meer weten? Hier vind je alle regels netjes op een rijtje. Of download de app voor je iPhone of je Android toestel.

Gerelateerde artikelen

5 Tips voor een relaxte vlucht met je kids

Leuke dingen om te doen op Schiphol met kinderen

Dit artikel “Souvenirs: wat mag je nou meenemen en wat niet?” is mede mogelijk gemaakt door de Douane.

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie