Kies je taal:

Jetlag bij kinderen? Onze tips!

Daar zit ik dan…. om 04:00 uur ’s nachts voor de TV naar “Casper en Emma” te kijken. Waarom? De kinderen hebben allebei een jetlag. We zijn vandaag terug gekomen uit Amerika. Om 03:00 uur stond de eerste naast mijn bed “Ik heb honger”. “Nog even slapen Lotte het is midden in de nacht.” Maar de honger gaat niet weg en Lotte kan niet meer slapen. En Floris ook niet, die meldt zich om 04:00 uur. Een jetlag bij kinderen, wat kan je daar aan doen? 

Tips voor (of eigenlijk tegen) een jetlag bij kinderen

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een jetlag kun je niet voorkomen. Als je reist door tijdzones met een groot tijdverschil dat zal jij en dus ook je kinderen een jetlag hebben. De enige optie om dit te voorkomen is dit soort reizen niet te maken. Maar dat is voor mij in ieder geval geen optie. 

 

Maar wat is een jetleg nou  precies? Een jetlag is eigenlijk een verstoring van het slaap- waakritme. Wat in dit geval veroorzaakt wordt door het reizen van punt A naar punt B waarbij vertrek- en aankomstpunt in tijdzones liggen met een substantieel tijdverschil. Het kost je biologische klok ongeveer 1 dag per uur tijdverschil om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone. 

 

Aangezien je een jetlag niet kan voorkomen, geef ik je tips die bij ons door de jaren heen goed geholpen hebben. De jetlag gaat er niet mee weg, maar je kan de impact van een jetlag bij kinderen zo wel wat verminderen. 

Vlieg lekker 's nachts

We starten meteen met een “gevaarlijke” tip. Voor ons werkt dit altijd perfect. Zelfs toen de kids pas een paar maanden waren, was dit een life saver. Maar ik heb ook horror verhalen gehoord over kleine kids die weigeren te slapen en het zichzelf, de ouders en in sommige gevallen ook de rest van het vliegtuig, erg moeilijk maken ’s nachts.  

 

Wij stappen vaak einde van de middag in het vliegtuig en vliegen dan tot (Nederlandse tijd) vroeg in de ochtend. Je kind gaat dan lekker slapen (geen garanties) en komt uitgerust aan op de plek van bestemming. Waardoor wennen aan een nieuwe ritme ook makkelijker gaat. Dit zal de jetlag bij kinderen niet wegnemen, maar wel het herstel wat versnellen. 

 

Pas je direct aan

Wanneer je eenmaal op je bestemming aangekomen bent, ga dan direct mee in “het nieuwe ritme”. Kom je in het begin van de middag aan? Ga dan lekker even naar buiten en maak een wandeling. Dit zorgt ervoor dat je blootgesteld wordt aan zonlicht. Hierdoor maak je cortisol wat er weer voor zorgt dat je makkelijker wakker kan blijven. 

Je kan natuurlijk ietsje eerder naar bed gaan dan normaal, maar leg jezelf en je kinderen niet extreem vroeg in bed. 

Kom je juist laat aan, dan geldt hetzelfde. Neem direct het lokale ritme aan (eigenlijk al in het vliegtuig). Ga dus naar bed als je ’s avonds laat aankomt en probeer wat te slapen. Zet wel de wekker voor de volgende dag, zodat je op een schappelijke tijd weer opstaat. 

Wij hebben in het oosten ervaren dat de kids heel gemakkelijk meegingen in het nieuwe ritme, in het westen waren de kids wel een week lang heel vroeg wakker (wel elke dag een uurtje later). Positieve punt hiervan was dat we om 05:00 uur ’s nacht al onze boodschappen konden doen bij de Walmart. 

Voor hele kleine kinderen is het ook aan te raden om de dagen voor je reis al wat kleine aanpassingen te doen aan tijden van slaapjes en hapjes, zodat de overgang eenmaal op bestemming minder groot is. 

Ik heb de jetlags van de kinderen altijd maar “uitgezeten” en geaccepteerd dat het een aantal dagen duurt voor je op bestemming of thuis weer in het ritme bent. Wil je dat niet doen, dan is melatonine een overweging. 

 

Zoals gezegd is je biologische klok van slag wanneer je in een korte periode meerdere tijdzones passeert. Je pijnappelklier maakt melatonine aan wanneer je biologische klok aangeeft dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Je voelt het al aan: bij een jetlag werkt dit proces dus niet vlekkeloos. Het innemen van melatonine kan hierbij helpen. 

Het Amerikaanse National Institute of Health geeft het volgende inname advies van melatonine bij jetlag. Reis je naar het oosten dan neem je melatonine voor het eerst in op de dag voor vertrek. Dit doe je op de lokale bedtijd van het land waarin je bent. Passeer je meer dan 7 tijdzones dan is het aan te raden om 2 tot 3 dagen voor vertrek al te starten met de inname van melatonine. Ter plaatse gebruik je nog 3 tot 4 dagen melatonine om de ervaring van jetlag gevoelens te verminderen. Als je naar het westen reist is het gebruik van melatonine niet nodig.

 

Er zijn melatonine pillen voor kinderen te verkrijgen. Zorg altijd dat je het gebruik van melatonine bij kinderen van te voren overlegd met een apotheker of de huisarts.  

 

Nog wat praktische tips om een jetlag bij kinderen te verminderen

  1. Vlieg je naar het oosten leg je kinderen dan een aantal dagen voor vertrek al wat eerder in bed. 
  2. Vlieg je naar het westen, leg ze dan juist net wat later in bed. 
  3. Heb je nog een hele dag te gaan op bestemming, ga dan bijvoorbeeld naar een speeltuin, zodat de kids lekker actief zijn in de buitenlucht. 
  4. Laat je kinderen tijdens het vliegen voldoende drinken. 
  5. Heeft je kleine een enorme jetlag? Zorg dan dat je elkaar afwisselt zodat je allebei wat slaap pakt en ook jullie biologische klokjes kunnen wennen aan het nieuwe ritme. 
  6. Ga je ver op reis, zorg dan voor een rustige start van jullie vakantie. Dan is het ook niet zo erg als de kinderen en jullie de eerste dagen wat moeier zijn door de  jetlag. 
  7. Dit geldt ook voor de terugweg. Het is heerlijk als de kinderen de eerste dagen na de vakantie, met een flinke jetlag, niet direct naar de opvang of naar school moeten. Maar letterlijk en figuurlijk even rustig kunnen landen. 

Vind je dit artikel "Jetlag bij kinderen? Onze tips!"leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights