Kies je taal:
  • Nederlands
  • Engels

Bijzonder mooie natuur in Nederland en België, onze tips!

Lekker de natuur in, je kan mij niet blijer maken!! En het mooie is, we hebben er in Nederland heel veel van. Een dagje struinen door de mooiste bossen, een mooie fietstocht met in de fietstas een lekkere picknick: een dagje natuur is niet kostbaar en daardoor een heerlijke optie voor aan dagje weg. Om je op weg te helpen heb ik bijzondere en mooie natuur in Nederland en België voor je op een rijtje gezet. 

Bijzonder mooie natuur in Nederland en België  

Amsterdamse Waterleidingduinen, Nederland  

Laten we beginnen in mijn achtertuin de “Amsterdamse Wateleidingduinen”. Dit natuurgebied heeft deze naam niet voor niets, sinds 1853 wordt er al water gewonnen in dit gebied. Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam; er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit 3400 hectare grote gebied. Dit is natuurlijk super interessant, maar…. 

 

Ik kom hier toch met name omdat het een van de mooiste duingebieden is van ons land. Je kan er verschillede uitgestippelde routes lopen, Nederlands wild spotten zoals herten en vossen en bunkers uit de Tweede Wereld Oorlog ontdekken. Dit gebied heeft meerdere ingangen. De ingang aan de Zandvoorstelaan in Zandvoort heeft een pannenkoekenhuis dus dat is een mooi start en eindpunt. 

Hoge Venen, België

De Hoge Venen, in Natuurpark Hoge Venen-Eifel, is een bijzonder en bij Nederlanders minder bekend, natuurgebied in Wallonië. 

Het ligt voor het grootste deel in de Ardennen, maar ook voor een deel in de Duitse Eiffel. 

 

Dit natuurgebied wordt gekenmerkt door het hoogplateau met zijn bijzondere klimaat. Bovenop het plateau lijkt het klimaat bijna arctisch, alles groeit enorm traag, de winter duurt hier 8 maanden en de overige seizoenen moeten het samen met de overige 4 maanden doen. Dit bijzondere klimaat maakt Hoge Venen een bijzonder ruig gebied. 

 

Waddengebied, Nederland

Het Waddengebied strekt zich uit van Den Helder via Duitsland tot het Deense Esbjerg gebied, over ruim 500 kilometer. In 2009 heeft dit bijzondere gebied zelfs de Werelderfgoed status gekregen. 

 

De allergaafste manier om de Wadden te ontdekken is middels wadlopen onder leiding van een gids. Wadlopen is officieel “het betreden van het wad bij laag water”. Maar wat doe je dan precies? Zodra het eb is valt het wad deels droog en kan je dus over de bodem van de zee lopen. Tijdens het wadlopen passeer je kwelders, slikvelden, zandbanken en (diepe) geulen. Je zakt soms tot je knieën in het slik en af en toe moet je door een geul waden en komt het water tot je middel! Het is daarom niet mogelijk om kleine kinderen (<1.20 meter) mee te nemen tijdens de wadlooptocht.

Maar voor ouders met oudere kids is wadlopen echt een fantastische ervaring, met recht onmisbaar in dit lijstje met mooie natuur in Nederland en België!

Parc de Furfooz, België

Parc de Furfooz ligt in de vallei van de Lesse, dichtbij Dinant in de Belgische Ardennen. Je kan in dit park een wandeling maken van 4 km die je langs de geologische, archeologische en natuurlijke highlights leidt. 

Het massief van Furfooz werd permanent bewoond sinds de prehistorie (grotbewoners) tot in de Middeleeuwen (op het plateau). Door de stroming van rivier de Lesse zijn groten en spelonken ontstaan die voor onze prehistorische voorouders diende als schuilplaatsen. Het merendeel van deze grotten en spelonken zijn nog steeds bereikbaar en te bezoeken. 

Parc de Furfooz beslaat maar een heel klein deel van de Ardennen. Wil je wat langer de tijd hebben om de Ardennen verder te ontdekken? Dan kan je natuurlijk ook een weekendje weg in de Ardennen boeken.  

Hoge Veluwe, Nederland

Uiteraard mag de Veluwe niet missen op dit lijstje van bijzonder mooie natuur in Nederland en België. De beste manier om Nationaal Park de Hoge Veluwe te ontdekken is per fiets of te voet. 

 

De Veluwe biedt een grote diversiteit aan natuur van loof- naald- en gemengde bossen tot heidevelden (nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen. Met deze grote diversiteit aan natuur komt ook een grote diversiteit aan dieren. Zo kun kun tijdens een tochtje over de Veluwe veel bijzondere insecten tegenkomen, herten maar ook wilde zwijnen en als je heel veel geluk hebt zelfs een wolf. 

 

Vind je dit artikel "Bijzonder mooie natuur in Nederland en België" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: