Zoek
Sluit dit zoekvak.

Opa en oma zijn 45 jaar getrouwd, een mooie reden om hen een weekendjeweg kado te doen. Als extra kadootje hebben onze meiden (6 & 4 jaar oud) juist dat jubileumweekend op maandag een studiedag, waardoor we ook echt 3 nachten weg kunnen. We boeken een huisje bij Roompot Ferienresort Cochem en wanneer we ons gaan inlezen begint de voorpret al; er is zoveel te zien en te doen in de omgeving dat een lang weekend nog wel eens te kort kan zijn. Wat we uiteindelijk allemaal in de Moezel met kinderen gaan doen en waarom je de Moezelstreek aan je bucketlist kunt toevoegen, lees je hier!

Ontdek de Moezel met kinderen

Onze accommodatie bij Roompot Ferienresort Cochem

Roompot Ferienresort Cochem is een ruim en groen park met vrijstaande huisjes in de vakwerkstijl. De kinderen giechelen iedere keer bij het woord “vakwerkhuis”, want zij horen het bij ons thuis verboden “F-woord”. Het park is van alle gemakken voorzien; een overdekt zwembad, supermarkt, verschillende eetgelegenheden, binnen, – en buitenspeeltuin,  bowling, golfbaan en Koos Kids Club.

Wij verblijven in een nette 6-persoonsbungalow met voldoende ruimte. De slaapkamer op de begane grond met eigen badkamer is ideaal voor opa en oma. Wij slapen op de bovenverdieping waar zich twee slaapkamers, een badkamer met douche en een apart toilet bevinden. De bungalow heeft openslaande deuren naar het terras met tuinmeubilair.

Activiteiten voor kinderen in Cochem

Vanaf ons vakantieverlijf rijden we in een klein kwartier naar Cochem. De rit gaat over bergjes naar beneden met wat verrassende haarspeldbochten. We parkeren de auto bij de Cochemer Sesselbahn, een stoeltjeslift van 360 meter lang die je naar een uitzichtpunt brengt op 255 meter hoogte. De kinderen vinden het het einde, ik zit met dichtgeknepen billen in het zwierende schuitje.

Boven aangekomen blijkt dat het de spanning meer dan waard was; het uitzicht is prachtig. Je kijkt uit over Cochem, de rivier de Moezel en de berghellingen met wijnranken. We zijn er in het vroege voorjaar, alles is nog kaal en ik kan me alleen maar voorstellen hoe kleurrijk het zal zijn als alles in bloei staat of een herfstgloed heeft. We nemen het uitzicht in ons op onder het genot van een drankje op het terras van het hier gelegen restaurant. Op de berg bevindt zich ook attractie,-en dierenpark Klotten wat erg leuk schijnt te zijn met kinderen. Wij slaan dit over, omdat we meer van Cochem willen zien en we de Reichsburg willen bezoeken

Bezoek aan de Reichsburg in Cochem

Het kasteel lonkt de kinderen vanaf de berg. We nemen de lift weer naar beneden (je kunt overigens ook naar beneden lopen) en wandelen verder door de kronkelende straatjes van Cochem met vakwerkhuizen, typische Duitse winkels en kleine pleintjes met leuke terrasjes. We flaneren over de moezelpromenade langs de rivier.

Ontdek de Reichsburg in Cochem

De route naar de Reichsburg is nog best een klim, maar de kinderen stappen goed door met de burcht in het vizier. De toegangsweg en poort van de burcht zijn vrij toegankelijk, maar wanneer je de burcht van binnen wilt zien kan dit alleen onder leiding van een gids. De tour is in het Duits en voor de anderstaligen zijn er informatiesheets in 12 talen. De rondleiding neemt je mee door de vele grote kasteelkamers met imposante meubels, muurschilderingen en uitzichten over de stad. Het verhaal van de gids brengt het geheel tot leven. De meiden kijken hun ogen uit, de ridderharnassen maken grote indruk en aan het einde van de tour mogen ze een gouden munt uit een schatkist pakken. De meiden zijn in de zevende hemel! Zo krijgt deze mooie dag een echt gouden randje.

Een bezoekje aan de Geierlay

Op een half uur rijden van Cochem in de Hünsruck regio ligt de Geierlay, de tweede langste hangbrug van Duitsland. De plaatjes op internet hebben ons enthousiast en nieuwsgierig gemaakt en we willen dit dan ook met eigen ogen zien. De brug is niet per auto bereikbaar en we rijden naar Mörsdorf waar we (betaald) parkeren bij het bezoekerscentrum. Vanuit daar is de brug zo’n 2 km lopen. Er zijn twee routes naar de brug, één via een bospad met heuvels en één via een rechte verharde weg.

We volgen een groep mensen en nemen zo, per toeval, de route door het bos. Onze meiden beginnen net te piepen dat ze geen zin hebben om te lopen als ze het bospad zien met heuveltjes, kleine stroompjes en boomstronken. Ze rennen blij over het pad en klimmen en springen overal op en over. Dit pad is niet geschikt voor kinderwagens, maar perfect voor kleine én grote avonturiers.

Adem in, adem uit…een wandeling over de hangbrug is niet voor iedereen

Wanneer we bij de brug aan komen moeten we twee keer met onze ogen knipperen. Holy moly, wat is die groot! Met zijn 360 meter lang hangt de Geierlay 100 meter boven het Mörsdorfer Bachtal. Het is echt spectaculair! Op veel internetplaatjes zag het eruit alsof je alleen op de wereld zou zijn, maar dat is vandaag niet het geval. Dat het zondag is en één van de eerste lentedagen zorgt ervoor dat er best wat volk is. We wachten even tot het wat rustiger is. Dit is zeker geen straf, want het uitzicht op de brug en het dal is fascinerend en mensen kijken verveelt überhaupt nooit.

De Spannende Oversteek: Een Avontuur op de Brug

Wanneer we besluiten de gok te wagen, huppelen de kinderen zonder blikken of blozen de brug op. Ik moet toch echt even diep ademhalen, zet er eerst één teen op alsof ik het water van een zwembad test en schuifel dan voetje voor voetje verder, mezelf stevig vasthoudend aan de staalkabels. Er is “verkeer” van twee kanten op de brug, wie er over gaat moet immers ook weer terug. Er zijn ook mensen met kinderwagens, hond of fiets die de oversteek maken en met een loopplank van slechts 85 cm breed is het af en toe passen en meten om elkaar te kunnen passeren op grote hoogte.

Genieten van het Uitzicht en IJs

Daarnaast sta je geregeld stil, omdat er iemand een foto wilt maken (oh je camera zal hier naar beneden vallen!) en eigenlijk vind ik dat stil staan enger dan het lopen. Desalnietemin is het mega tof! Het uitzicht over en in het dal, naar beide kanten van de brug; welke richting je ook op kijkt het uitzicht is oogverblindend. Aan de andere kant van de brug staat een ijscowagen (heel slim) en we gaan even zitten om bij te komen.

Terug naar de Auto: De Rustige Route

Wanneer we weer de brug over gaan is het minder druk, waardoor het met minder “obstakels” verloopt en je sneller aan de overkant bent. Hoe spannend ik het ook vond, zo jammer vind ik het nu dat het voorbij is. We lopen terug naar de auto via de verharde rechte weg die langs boerenakkers loopt. Ook deze route blijkt perfect voor het moment. De kleine beentjes van de meiden worden moe en een klim over een bospad hadden ze nu niet meer getrokken. Terug bij het bezoekerscentrum doen we nog een drankje op het terras en zijn we het er allemaal over eens; dit was fenomenaal!

Een Bezoekje aan Koblenz op de Terug Weg

Op onze laatste dag moeten we om 11.00 uur het huisje verlaten. De meisjes hebben een studiedag en het is zonde om een extra vrije dag niet volledig te benutten. Opa en oma stellen voor om naar Koblenz te gaan. Deze stad ligt op een klein uur rijden van Cochem en is op de route naar huis. In plaats van over de snelweg rijden we binnendoor van Cochem naar Koblenz met de Moezel aan de rechterkant en de wijnranken aan de linkerkant. Net voor Koblenz zien we de Moseltalbrücke.

De Moseltalbrücke: Een Brug vol Herinneringen

Over deze brug van bijna 1 km lang hoog reden we vroeger altijd als ik met mijn ouders op vakantie ging naar Oostenrijk en Italië. De brug is zo hoog (136 meter) dat ik nooit vanuit de auto omlaag kon kijken en dat maakte me enorm nieuwsgierig naar wat er beneden was. En nu dik 25 jaar later rijd ik er gewoon onder door en zie ik de brug én de omgeving in volle glorie! Ik ben helemaal hieperdepieper. Michael en de kinderen voelen het sentiment niet, maar vinden het wel een mooie grote brug.

Met de Gondel naar Fort Ehrenbreitstein

We parkeren onze auto in Tiefgarage Görresplatz en staan zo in hartje Koblenz op de Josef Görresplatz met een indrukwekkende fontein die de geschiedenis van de stad uitbeeldt. We lopen over de brede boulevard naar de kabelbaan. Deze neemt je in een gondel over de Rijn naar het aan de overzijde gelegen Fort Ehrenbreitstein. De gondel is volledig van glas en één van de cabines heeft zelfs een panoramavloer.

Genieten van het Uitzicht in Fort Ehrenbreitstein

Er is plek voor meerdere personen en je kunt er ook een kinderwagen of fiets in kwijt. De kinderen komen ogen te kort en genieten zichtbaar. Boven komen we terecht in een gigantisch park. Vanaf een uitzichtplatform heb je een geweldig uitzicht over de oude stad en het bekende Deutsches Eck (Duitse hoek) waar de Rijn en de Moezel samen komen en je de twee kleuren van de rivieren ziet mengen.

De Kindvriendelijke Stad Koblenz

Koblenz heeft ons echt positief verrast en is zeker een kindvriendelijke stad. Er zijn verschillende speeltuinen, de kabelbaan is een must do, de boulevard en het park rondom Fort Ehrenbreitstein zijn autovrij en ook in de Altstadt hebben we weinig verkeer gezien, waardoor de kinderen niet continue aan de hand hoeven te lopen.

Een Bezoek aan Cochem met Kinderen: Een Unieke Ervaring

De Moezelstreek is absoluut een bezoek waard. Op slechts een paar uur rijden van Nederland bevind je je in een compleet andere wereld. De omgeving is zo divers; van romantische dorpjes tot prachtige natuur en een oude stad met een modern jasje. En waar je ook komt, overal is er een adembenemend uitzicht. Je moet het zelf ervaren om het te kunnen begrijpen! Een dikke vette yay dus!

Over de Auteur

Dit artikel is geschreven door gastblogger Jessica. Jessica ontmoette haar Amerikaans-Italiaanse man tijdens een studie in Rome. Ze wonen samen in Limburg met hun dochters Olivia (2012) en Isla (2014). Hun leven is een mix van culturen en talen. Ze maken graag verre reizen en genieten net zo veel dichtbij.

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie