Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Ultieme Gids voor een Stressvrije Gezinsvakantie

Reizen is fantastisch! De wereld verkennen in je eigen tempo en genieten van al het bijzonders dat op je pad komt. Reizen met kinderen en een gezinsvakantie is ook fantastisch! Maar laten we eerlijk zijn, het kan soms ook vreselijk zijn. Wij hebben ze allemaal beleefd, alle situaties waarvan je op vakantie met de kids, ECHT NIET blij van wordt. Om er voor te zorgen dat het jullie niet overkomt, of dat je in ieder geval weet hoe je er op de meest relaxte manier doorheen komt, mocht het je overkomen:

Onze Top 5 Nachtmerries tijdens een Gezinsvakantie

Open en bloot en heel eerlijk onze worst nightmare TOP 5 tijdens een gezinsvakantie:

1. Huilende kids in het vliegtuig, of erger nog een driftbui in het vliegtuig

OMG… bijna iedere ouder die (ver) gaat vliegen met de kids ziet enorm op tegen de vlucht: hoe entertaint ik mijn kind, hoe zorg ik ervoor dat hij geen last krijgt van zijn oren, wat neem ik mee, zal hij eten? You name it en de gemiddelde ouder heeft meerdere malen door zijn hoofd laten gaan voordat hij het vliegtuig in stapt met de kleine.

Reistips voor ouders: Hoe om te gaan met uitdagingen tijdens het reizen met kinderen

Reizen met kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste instelling en voorbereiding kan het een onvergetelijke ervaring worden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die ouders tegenkomen tijdens het reizen met kinderen en hoe je ze kunt aanpakken.

1. Kinderen die zich niet kunnen gedragen tijdens lange vluchten

Ons advies: ben wat losser met de regels. Als je ervoor kiest om een lange vlucht te maken, kun je niet verwachten dat je kind de hele tijd stil zal zitten. Onze kinderen vinden vliegen vooral leuk omdat ze onbeperkt op de iPad mogen kijken en veel koekjes en crackers mogen eten. Probeer zelf te ontspannen aan boord, wees iets minder streng en je zult zien dat de kinderen je gedrag kopiëren. Aangezien je waarschijnlijk niet wekelijks lange vluchten maakt met de kinderen, blijft verdere schade in de opvoeding beperkt.

2. Kinderen die weigeren te eten tijdens de vakantie

We hebben zelf enorm slechte eters. Ondanks het lezen van verschillende opvoedboeken en het toepassen van verschillende theorieën, blijft het avondeten een uitdaging. Hoe zou dat gaan in Thailand of in de VS? Het antwoord is: belabberd. Om ervoor te zorgen dat de kinderen alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgen, nemen we nu standaard een potje multivitaminen mee. In de VS werd de lokale keuken ook niet echt gewaardeerd, maar omdat we in een camper reisden met een goede keuken, kon ik meerdere keren per week een gezonde Nederlandse maaltijd op tafel zetten.

3. Kinderen met een jetlag die ’s nachts niet willen slapen, maar overdag wel

Heel ongemakkelijk! Wanneer we naar het oosten vliegen, gaat het meestal redelijk goed. De kinderen gaan iets later naar bed, maar slapen ook uit. Naar het westen is een ander verhaal. De kinderen gaan dan op de gebruikelijke tijd naar bed en zijn zeker een week lang rond 04:00 uur wakker. Hier is heel weinig aan te doen. Je kunt proberen het ritme van de kinderen thuis en in het vliegtuig al geleidelijk te verschuiven naar de tijdzone van de bestemming. Zorg er altijd voor dat je eenmaal op de bestemming zo snel mogelijk meegaat in het nieuwe ritme. Mochten je kinderen echt veel last hebben, probeer ze dan ’s nachts in ieder geval in bed te houden. Wij geven de kinderen even de iPad in de hoop dat ze al kijkend weer indommelen en laten we eerlijk zijn, ook in de hoop dat wijzelf dan nog een uurtje kunnen slapen.

4. Kinderen die weigeren te lopen tijdens vakantie

Het klinkt misschien vreemd, maar we hebben al meerdere keren meegemaakt dat onze kinderen tijdens vakantie, door een jetlag of een nieuwe omgeving, besluiten dat ze niet meer willen lopen, maar continu gedragen willen worden. Wat doe je dan?

  • Je geeft er uiteraard niet aan toe, want dan is het hek van de dam.
  • Je bent wel op vakantie, waar je ook wat wilt zien en kunt niet heel de tijd naast je morrende kind op de grond gaan zitten.

Wij kiezen altijd eerst voor optie A. Als het op momenten gebeurt waarop we echt haast hebben (bijvoorbeeld bij het halen van een boot of vliegtuig), zorgen we dat we zowel de inklapbare buggy als de draagzak bij ons hebben. Zo kunnen we een ruzie voorkomen en zijn we toch op tijd op onze bestemming. Onze ervaring is dat de kinderen de eerste dagen wat minder mobiel zijn, maar naarmate de vakantie vordert, willen ze weer niets liever dan zelf rondrennen.

5. Zieke kinderen, het ergste scenario

Op de een of andere vreemde, onverklaarbare manier zijn onze kinderen vaak ziek tijdens de gezinsvakantie. Ook hebben wij zelf, toen we nog zonder kinderen reisden, menig buitenlands ziekenhuis bezocht. Wij kunnen je uit eigen ervaring vertellen dat de (privé)ziekenhuizen in Bangkok, Las Vegas, Cairns en Koh Samui erg goed zijn, terwijl we in Vietnam minder tevreden waren.

Het is uiteraard te hopen dat je nooit medische assistentie nodig hebt in het buitenland, niet voor jezelf en zeker niet voor de kinderen. Toch is het goed om op de hoogte en voorbereid te zijn, mocht er iets gebeuren. Check altijd of je via je reisverzekering of zorgverzekering voldoende gedekt bent voor medische hulp in het buitenland.

Als je in het buitenland naar het ziekenhuis moet in een “niet-eerste-wereld-land”, probeer dan altijd te kiezen voor een privékliniek waar men Engels spreekt. Lukt dit niet, gebruik dan Google Translate om te vertalen. Als er medicatie nodig is, kun je ook altijd een arts in Nederland bellen en met hem doorspreken wat je toegediend krijgt (Latijnse namen zijn universeel).

Afgelopen zomer moesten we na een bezoek aan de spoedpost in Las Vegas € 1.500 betalen voor onze dochter Lotte. Het is dus zeker de moeite waard om voor dit soort ongevallen te zorgen dat je voor vertrek de limiet van je creditcard verhoogt.

Voorkom problemen tijdens je gezinsvakantie met deze TOP 5 tips

We hopen dat je de bovenstaande problemen tijdens je gezinsvakantie kunt voorkomen met deze TOP 5 tips. Mocht er toch iets misgaan, dan weet je nu wat je moet doen. Ondanks dat we alle punten uit deze TOP 5 hebben meegemaakt, was elke gezinsvakantie, ver weg of dichtbij, heerlijk en absoluut de moeite waard, zowel voor ons als voor de kinderen.

Deel jouw ervaringen

Herken je de bovenstaande “nachtmerries” tijdens de gezinsvakantie of heb je hele andere ervaringen? We horen ze heel graag!

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie