Kies je taal:

Reizen met een baby of kleine kinderen, wat moet je juist NIET doen?

Floris zijn eerste tripje was met 5 weken, een weekend naar de kerstmarkt in Duitsland. Toen hij 7 maanden was vlogen we in 16 uur, met een overstap van Amsterdam naar Los Angeles voor een camper vakantie aan de Amerikaanse westkust. Lotte ging ook met 7 maanden voor het eerst de lucht in. We vlogen toen naar Bangkok voor een vakantie in Thailand van 3 weken… Kortom reizen met een baby of kleine kinderen is ons ding! Of je nou reist met een baby, peuter of kleuter er zijn een aantal dingen die je, zo hebben wij zelf ondervonden, niet moet doen! Wat die dingen zijn? Ik deel ze graag met je. 

NIET DOEN, tijdens reizen met een baby of kleine kinderen


#1 Te snel willen

Een hele herkenbare valkuil wanneer je gaat reizen met een baby. Tijdens onze reis naar Thailand met een baby en peuter kwamen we er al snel achter. Het reistempo dat was “vroeger” hadden, toen we samen al backpackend de wereld over trokken is niet meer haalbaar. Nou ja, misschien nog wel haalbaar, maar alles behalve relaxed wanneer je met kleine kids reist. Wil je net weggaan, poept er weer een in zijn broek, denk je “die kleine slaapt ook wel aan het zwembad” moet je toch terug naar je kamer omdat je kleine daar net wat anders over denkt en zicht ontpopt tot een draak. Mantra is dan ook “take it slow”. Plan je dagen niet back to back helemaal vol. bedenk een paar dingen die je absoluut wilt zien en doen en neem de tijd om ze te doen. 

#2 Veel wisselende slaapplaatsen

Aangezien Floris pas na 3 jaar meer dan 4 uur achter elkaar ging slapen weet ik niet of wij een goede graadmeter zijn, maar bij ons blijken heel veel verschillende slaapplaatsen met kleine kinderen echt funest! Onze kinderen worden daar heel onrustig  van. Dit was toen ze baby/ peuter waren heftiger dan nu. Wij hebben dan ook onze reizen wat aangepast, meer vaste plekken en mindere elke nacht een ander bed. Voor ons is reizen met de camper ook fantastisch, alsnog lekker rondreizen en heel veel zien en de kinderen hebben tijdens de vakantie elke avond hetzelfde bed. Een van de beste tips wanneer je wilt reizen met een baby. 

#3 Meerdere tijdzones snel achter elkaar

Nog iets wat je niet moet doen al je gaat reizen met een baby…Je hebt vast wel eens van de vuistregel gehoord “elk uur tijdverschil kost een dag om te acclimatiseren”. Ik vond dat zelf altijd een beetje onzin. Totdat we  kinderen kregen. In Amerika is het tijdverschil flink, zeker aan de westkust. De kinderen hebben letterlijk 7 dagen nodig gehad om te wennen aan de 7 uur tijdverschil. Elke ochtend waren ze bizar vroeg (eigenlijk nog ’s nachts) wakker, dat werd met de dag wat later, tot dat ze na 7 dagen in het ritme zaten. Als je op dat moment weer terug vliegt naar Nederland of weer doorvliegt naar een ander tijdzone, dan heb je weinig echt “vakantie” denk ik ;).  

#4 Dagvluchten

Deze is tricky. Onze ervaringen met kleine kinderen en dagvluchten zijn terror en met kleine kinderen en nachtvluchten zijn top. Zeker wanneer je reist met een baby zou ik altijd kiezen voor een nachtvlucht. Flo en Lotte bleven altijd netjes in hun ritme en sliepen de hele nacht in het vliegtuig. Tricky part is dat als ze ’s nachts niet slapen (wat thuis natuurlijk ook wel eens gebeurd), het dan helemaal terror is (zeker als andere mensen wel willen slapen…)

#5 Te veel meenemen

Dit deden wij tijdens onze eerste reizen met kinderen absoluut fout…. Ik denk dat we wel 4 tassen mee het vliegtuig in sleurden en dan nog 3 koffers ingecheckt. Dat kan anders! Heel veel van de spullen die je meeneemt kun je op bestemming ook kopen. Voor 3 weken schoonkleding mee is ook geen must, want je kan overal je kleding (laten) wassen. Kijk ook eens kritisch naar je handbagage. Heb je dit echt allemaal nodig of kan er ook wat verhuisd worden of uberhaupt niet meegenomen worden? Hoe meer bagage, hoe meer stress. 

#6 Alleen maar aandacht voor de kinderen

Ik vond onze eerste verre reizen met de kinderen alleen maar bezig…met de kinderen. Gaat het goed, vind hij het leuk, heeft hij honger, dorst, is het misschien te warm…. en zo voort. Ik was zo druk met baby Floris dat ik weinig tijd had voor mijzelf en voor “ons”. Zorg ervoor dat je ook lekker met een boek in de zon gaat zitten als de kleine een middagdutje doet of ’s avonds met zijn tweeen een wijntje drinkt bij een ondergaande zon. Zo rust je ook uit en ben je niet op “werkvakantie”. 

#7 De kinderen op dezelfde kamer laten slapen..

…als je zelf! Dit was een van onze eerste nachten op Koh Samui: alles loopt gesmeerd. De kinderen eten goed en liggen rond 19:00 uur in bed. Floris in een kinderbedje van het hotel en Lotte in de Deryan tent. We doen het licht uit en bedenken ons tegelijkertijd, wat nu?! Daar zaten we om 19:00 uur in het donker op een hotelkamer omdat de kids anders niet in slaap zouden vallen. Met ons zo dichtbij bleek slapen ook lastig, dus we zaten na een half uur samen in de badkamer, in het donker. Mooi moment. En een moment waarop je denkt…. een extra slaapkamer voor de kids was nu handig geweest. Of eventueel nog een flink balkon. Maar goed, de reizen daarna hebben we veel gehad aan deze ervaring. 

#8 Te heet of te koud

In februari naar Thailand klinkt heerlijk! Zeker met een baby en een peuter, nog geen leerplicht en dus vaste schoolvakanties. We stapten in met 3 graden in Amsterdam en stapten uit met 33 graden in Bangkok, holadijee zou je denken. Dat dachten wij ook! Direct na aankomst in het hotel onze zomer kleding aan en met Flo in de draagzak en Lotte in de buggy op naar de Starbucks voor een kopje koffie om de jetlag het hoofd te bieden. Recht voor de Starbucks spuugde Floris zichzelf, de draagzak, Kev en de grond onder. Dat was het begin, het einde was pas 7 dagen later op Koh Samui. Floris is, aldus de arts op Samui, ziek geworden door de grote temperatuurwisseling. Het begon met spugen en eindigde met uitslag koorts en een infectie. Warme bestemmingen zijn heerlijk, maar 30+ graden temperatuurverschil kan, zeker voor kleine kinderen en babies, nog wel eens lijden tot wat klachten, zo blijkt. 

#9 Vreemd eten & drinken

Onze kinderen doen er niet aan, “vreemd” eten. Sommige kinderen zijn na een aantal dagen prima gewend en eten lekker mee, of eten sowieso goed mee. Floris en Lotte niet, die gaan in staking en eten liever een paar dagen niet, dan dat ze lokaal eten naar binnen werken. Ik neem vanaf nu dan ook altijd een pot pindakaas (om wat bij te voederen) en multivitamine (voor mijn eigen gemoedsrust) mee. Ook heb ik in Thailand ooit wat melkpoeder bij moeten kopen omdat Lotte haar Nutrilon op was, daar deed ze ook niet aan. Dus voor alle ouders die op reis gaat met een baby, check even of “jouw”  melkpoeder wordt verkocht op de bestemming, als niet, neem dan voldoende mee (en stop het in een goede zak, want bij ons was de bus met poedermelk geploft na de vlucht). 

#10 Stressen

De laatste tip wanneer je wilt gaan reizen met een baby of kleine kids…Makkelijker gezegd dan gedaan, maar absoluut de beste tip die ik mee kan geven: RELAX! Kleine kinderen en zeker ook babies zijn zo gevoelig dat ze jouw gemoedstoestand makkelijk oppikken. Als die gemoedstoestand “paniek” is, dan zal je kind ook gestresst raken. Het beste advies dat ik kan geven is, let it go! Geniet van het moment, van je kleine en van je partner. Gaat iets even niet zoals gepland? Morgen weer een dag! 

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights