Zoek
Sluit dit zoekvak.

Floris maakte zijn eerste reis toen hij 5 weken oud was, een weekend naar de kerstmarkt in Duitsland. Toen hij 7 maanden oud was, vlogen we in 16 uur, met een overstap van Amsterdam naar Los Angeles voor een camper vakantie aan de Amerikaanse westkust. Lotte vloog ook voor het eerst toen ze 7 maanden oud was. We vlogen toen naar Bangkok voor een vakantie in Thailand van 3 weken. Kortom, reizen met een baby of kleine kinderen is ons ding! Of je nu reist met een baby, peuter of kleuter, er zijn een aantal dingen die je, zoals wij zelf hebben ondervonden, niet moet doen! Wat die dingen zijn? Ik deel ze graag met je.

Wat je NIET moet doen tijdens het reizen met een baby of kleine kinderen

#1 Te snel willen

Een veelvoorkomende valkuil wanneer je gaat reizen met een baby. Tijdens onze reis naar Thailand met een baby en peuter kwamen we er al snel achter. Het reistempo dat we “vroeger” hadden, toen we samen backpackend de wereld over trokken, is niet meer haalbaar. Of beter gezegd, het is misschien nog wel haalbaar, maar allesbehalve ontspannen wanneer je met kleine kinderen reist. Wil je net weggaan, poept er weer een in zijn broek, denk je “die kleine slaapt ook wel aan het zwembad”, moet je toch terug naar je kamer omdat je kleintje daar net wat anders over denkt en zich ontpopt tot een draak. De mantra is dan ook “take it slow”. Plan je dagen niet back-to-back vol. Bedenk een paar dingen die je absoluut wilt zien en doen en neem de tijd om ze te doen.

#2 Veel wisselende slaapplaatsen

Aangezien Floris pas na 3 jaar meer dan 4 uur achter elkaar ging slapen, weet ik niet of wij een goede graadmeter zijn, maar bij ons blijken heel veel verschillende slaapplaatsen met kleine kinderen echt funest! Onze kinderen worden daar heel onrustig van. Dit was toen ze baby/peuter waren heftiger dan nu. Wij hebben dan ook onze reizen wat aangepast, meer vaste plekken en minder elke nacht een ander bed. Voor ons is reizen met de camper ook fantastisch, alsnog lekker rondreizen en heel veel zien en de kinderen hebben tijdens de vakantie elke avond hetzelfde bed. Een van de beste tips wanneer je wilt reizen met een baby.

#3 Meerdere tijdzones snel achter elkaar

Nog iets wat je niet moet doen als je gaat reizen met een baby… Je hebt vast wel eens van de vuistregel gehoord “elk uur tijdverschil kost een dag om te acclimatiseren”. Ik vond dat zelf altijd een beetje onzin. Totdat we kinderen kregen. In Amerika is het tijdverschil flink, zeker aan de westkust. De kinderen hebben letterlijk 7 dagen nodig gehad om te wennen aan de 7 uur tijdverschil. Elke ochtend waren ze bizar vroeg (eigenlijk nog ’s nachts) wakker, dat werd met de dag wat later, tot dat ze na 7 dagen in het ritme zaten. Als je op dat moment weer terug vliegt naar Nederland of weer doorvliegt naar een andere tijdzone, dan heb je weinig echte “vakantie” denk ik.

#4 Dagvluchten en Nachtvluchten: De Voor- en Nadelen

Deze is tricky. Onze ervaringen met kleine kinderen en dagvluchten zijn terror en met kleine kinderen en nachtvluchten zijn top. Zeker wanneer je reist met een baby zou ik altijd kiezen voor een nachtvlucht. Flo en Lotte bleven altijd netjes in hun ritme en sliepen de hele nacht in het vliegtuig. Tricky part is dat als ze ’s nachts niet slapen (wat thuis natuurlijk ook wel eens gebeurd), het dan helemaal terror is (zeker als andere mensen wel willen slapen…)

5# Te Veel Bagage: Hoe het te Vermijden

Dit deden wij tijdens onze eerste reizen met kinderen absoluut fout…. Ik denk dat we wel 4 tassen mee het vliegtuig in sleurden en dan nog 3 koffers ingecheckt. Dat kan anders! Heel veel van de spullen die je meeneemt kun je op bestemming ook kopen. Voor 3 weken schoonkleding mee is ook geen must, want je kan overal je kleding (laten) wassen. Kijk ook eens kritisch naar je handbagage. Heb je dit echt allemaal nodig of kan er ook wat verhuisd worden of uberhaupt niet meegenomen worden? Hoe meer bagage, hoe meer stress.

Enkele tips om te veel bagage te vermijden:

  • Overweeg om spullen op je bestemming te kopen in plaats van ze mee te nemen.
  • Neem niet te veel kleding mee; je kunt je kleding overal (laten) wassen.
  • Wees kritisch over je handbagage. Heb je echt alles nodig wat je van plan bent mee te nemen?

Onthoud: hoe meer bagage, hoe meer stress!

#6 Tijd voor Jezelf tijdens de Reis

Op onze eerste verre reizen met de kinderen was ik vooral bezig met de kinderen. Zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf neemt. Ga lekker met een boek in de zon zitten als de kleine een middagdutje doet of drink ’s avonds met zijn tweeën een wijntje bij een ondergaande zon. Zo rust je ook uit en ben je niet op “werkvakantie”.

#7 Overweeg Aparte Slaapkamers

Als je met je kinderen op dezelfde kamer slaapt, kan dit soms voor ongemakkelijke situaties zorgen. Overweeg daarom om een extra slaapkamer voor de kinderen te boeken. Dit kan zorgen voor een betere nachtrust voor iedereen.

#8 Let op Temperatuurverschillen

Reizen naar een warme bestemming kan heerlijk zijn, maar een groot temperatuurverschil kan voor kleine kinderen en baby’s soms tot klachten leiden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je bestemming.

#9 Bereid je voor op Vreemd Eten & Drinken

Sommige kinderen kunnen moeite hebben met het aanpassen aan lokaal eten. Neem daarom altijd wat vertrouwde snacks mee en check of “jouw” melkpoeder wordt verkocht op de bestemming. Zo voorkom je dat je kinderen in staking gaan en liever een paar dagen niet eten.

#10 Vermijd Stress

De laatste tip voor reizen met een baby of kleine kinderen is: relax! Kinderen pikken jouw gemoedstoestand makkelijk op. Als je gestresst bent, zal je kind dat ook zijn. Dus laat het los, geniet van het moment en van je gezin. Gaat iets even niet zoals gepland? Morgen weer een dag!

Met deze tips ben je klaar om te genieten van een stressvrije vakantie met je kinderen. Veel reisplezier!

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie