Kies je taal:

Montenegro met kinderen, onmisbare tips!

Als iemand mij vraagt “Hoe is Montenegro?” Dan is mijn antwoord ”Heel mooi, divers, erg betaalbaar en het voelt alsof je weer in de jaren 80 bent beland”. Wat ik daarmee bedoel: Montenegro doet mij denken aan de jaren 80 in Nederland. Grote, grijze, stalen containers op straat, zwerfkatten, iedereen rookt en met een drankje op achter het stuur kan best. Montenegro heeft wat minder structuur en regels wat zowel voor- als nadelen heeft. Een anekdote om het te illustreren:

Tijdens ons verblijf in Montenegro zijn wij getuigen van een fikse bosbrand op nog geen 500 meter van ons appartement, aan de andere kant van de baai. Ik sta samen met de eigenaar te kijken naar de grote zwarte rookpluimen, de vlammenzee en de neerdwarrelende stukjes as. Ik vraag hem “Moeten de mensen die aan de andere kant van de baai wonen niet geëvacueerd worden?”. Zijn antwoord “Dat mogen ze zelf bepalen, als ze dat willen doen ze dat, als niet dan niet”. In Nederland was er al lang een NL-alert uitgestuurd met de melding “sluit alle deuren en ramen” en waren hulpdiensten bezig geweest met evacueren van bewoners. Niet beter of slechter maar wel anders. Daarom is het extra handig om onderstaande tips even goed door te lezen voor je Montenegro met kinderen gaat bezoeken.

Onmisbare tips voor Montenegro met kinderen

1# Kentekenbewijs en groene kaart paraat

Het bijzondere is dat Montenegro enerzijds niet echt regels lijkt te hebben en anderzijds enorm streng kan zijn. Bij de grensovergang wordt zowel het kentekenbewijs als de groene kaart gecheckt (of je moet net een hele luie douane beambte treffen). Wanneer je beide documenten niet kunt overleggen blijft de grens voor jou gesloten. Leg beide dus in de auto en laat ze daar liggen. Mocht je namelijk een dagtripje naar Kroatië plannen vanuit Montenegro (Dubrovnik is een aanrader) dan moet je beide documenten uiteraard weer laten zien.

2# Cash is king

Op veel plaatsen in Montenegro kun je gewoon pinnen: zo kun je boodschappen bij grote supermarkten altijd met je pinpas betalen en ook bij veel tankstations en restaurants is het geen probleem. Maar er zijn ook veel winkels (bakker, groenteman), veelal de wat kleinere, horecazaken en tankstations, waar je alleen cash kunt betalen. Strandbedjes, ijsjes, souvenirs en dergelijke kun je eigenlijk nooit met een pinpas betalen. Geld pinnen kostte ons iedere keer €5,- dus het loont om of cash mee te nemen of grote bedragen te pinnen zodat je niet iedere keer hoge transactie fee’s betaalt.

3# Internet is kostbaar

Montenegro maakt nog geen onderdeel uit van de Europese Unie. Wanneer ze op alle vlakken voldoen mogen ze in 2025 toetreden. Dit betekent ook dat je meer betaald voor bellen en internet. Bij Vodafone waren de kosten € 5,- per dag. Het is dan veel voordeliger om een tijdelijke toeristen sim aan te schaffen. Good to know: het internet is erg instabiel in Montenegro. Is ons appartement is er soms wel wifi, soms niet en als het er is dan is het vrij traag.

4# Plan wanneer je de grens over gaat

In de zomervakantie, zeker wanneer de landen rondom Montenegro ook vakantie krijgen, kan het extreem druk zijn bij de grens. Het is niet helemaal te voorspellen en helaas pakt google maps file bij de grens ook niet op. Wij hebben een keer geluk gehad: de eerste keer Montenegro in stonden we maar 30 minuten stil voor de grens. Maar we hebben ook een keer flinke pech gehad: toen we na een dagtochtje naar Dubrovnik Montenegro weer in wilden hebben we 6,5 uur moeten wachter voor de grens. In de drukke zomervakantie periode heb je de minste kans op files in de vroege ochtend, tussen 05:00 en 06:00. Mocht je de grens oversteken zorg dan altijd voor genoeg benzine, snackjes en drinken. Zeker wanneer je Montenegro met kinderen bezoekt is uren voor de grens wachten geen pretje. Wat spelletjes en een opgeladen ipad doen wonderen.

5# Geen kindermenu’s

Wanneer je Montenegro met kinderen bezoekt is het handig te weten dat het fenomeen “kindermenu” in Montenegro niet lijkt te bestaan. Wij zijn elke avond uiteten geweest en geen enkel restaurant had speciale gerechten of kleinere porties voor kinderen. Wij losten dit op door van de reguliere menukaart een gerecht te bestellen en om een extra bord te vragen zodat de kids alsnog een wat minder grote hoeveelheid op hun bord hadden.

Met deze tips ben je helemaal “set” om van je vakantie in Montenegro met kinderen te genieten!

Vind je dit artikel "Montenegro met kinderen, onmisbare tip!" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights