Op zoek naar een reisbestemming die niet te ver vliegen is, een aangename temperatuur heeft, weinig kans op malaria biedt, maar toch in Afrika ligt, rijk is aan wildlife en veilig zelf te bereizen is? Dan is een 4X4 reis door Namibië de perfecte keuze! Samen met mijn ouders, man, onze zoon van 9 jaar en dochter van 3 jaar hebben we deze reis zelf geregeld. Zo bepaal je zelf wat je gaat zien en in welk tijdsbestek. We zijn van het snelle reizen en blijven maximaal 2 nachten op dezelfde locatie.
Het avontuur van reizen in een 4×4 door Namibië
Na wat onderzoek werd al snel duidelijk dat reizen in een auto met daktent het meest ideaal is. Het biedt flexibiliteit en de kinderen hebben gedurende de reis een ‘vaste’ slaapplek. Je kunt een auto kiezen met 2 tenten voor 2 personen, dus totaal 4 personen. Of 1 tent voor 2 personen. Het opzetten van de tent leer je snel, de matrassen liggen comfortabel en de tent is verrassend ruim. Naast de tent is de auto voorzien van een koelkast met een klein vriesvak. Potten, pannen, een ketel en 2 gasbranders behoren ook tot het interieur. En natuurlijk mogen stoeltjes en een tafel ook niet ontbreken.
Het links rijden is wel even wennen. Gelukkig is er weinig verkeer, dus als je een keer aan de verkeerde kant rijdt, is er geen man overboord.
De keuze voor een 4×4 voor je reis door Namibië
We hebben getwijfeld over de keuze voor een 4×4, maar achteraf gezien is het een must. Je komt hoe dan ook op onverharde wegen, met uitdagende gaten in de weg, dan rijdt een 4×4 veilig en comfortabel. Koop vooraf je eigen risico online af in Nederland, dat is voordeliger dan een extra verzekering bij de verhuurder. Het uitgegeven geld voordat je vertrekt tikt hard aan, maar achteraf een dikke rekening, nee dank je.
De route door Namibië: linksom of rechtsom?
Het leukste deel van de voorbereiding is het uitstippelen van de route! Ik kijk altijd welke route de grote touroperators nemen. De highlights wil je toch zien. Je ziet welke plaatsen zij aandoen en ook waar ze slapen. Wij boeken zelf dan altijd ergens anders. Namibië kent 2 gangbare routes, linksom of rechtsom met een eventueel uitstapje naar Fish River Canyon. Wij kozen voor Windhoek, naar het zuiden en via de westkust naar Etosha. Via Google plannen we de route, met daarbij het te rijden aantal kilometers en nog belangrijker de reisduur. Kilometers versus reisduur is absoluut anders daar dan in Nederland, neem dat ook mee in je planning. Via Tripadvisor kan je de mooiste campings vinden.
We hebben even gedacht aan wild kamperen, maar dat is illegaal en je kunt een boete krijgen. Is het stuk land waar je parkeert van een stam, dan moet je het stamhoofd om toestemming vragen.
Onze route met de 4×4 door Namibië
Windhoek – 2 nachten
We hebben overnacht in African Kwela Guest House, een rustige overnachtingsplaats met zwembad en uitstekend ontbijt. Op loopafstand is een restaurant waar je kunt proosten op een goed verlopen vlucht en op de kriebels van de aanstaande route trip.
Bagatelle Kalahari – Een nacht in de wildernis
Onze reis begint bij de eerste campingplaats, Bagatelle Kalahari. Deze ruime kampeerplaats biedt luxe en ruimte, perfect voor onze eerste nacht. Het nabijgelegen hotel is ook heerlijk, met een groot zwembad en gratis cakejes tijdens het thee uurtje. We boeken snel een safari om ons eerste Afrikaanse wild te spotten.
Garas – Een nacht tussen de kunst en kokerbomen
Iets zuidelijker ligt Garas, een kunstzinnige camping met de mysterieuze kokerbomen. Hoewel de bomen na een kwartier hun mysterie verliezen, maakt de stormachtige wind in de avond onze overnachting in de daktent tot een belevenis. Vanaf deze camping bezoeken wij Fish River Canyon, een must-see volgens vele reisgidsen.
Klein Aus – Twee nachten bij de Fish River Canyon
Na ons bezoek aan de Fish River Canyon, een indrukwekkende maar droge en dorre kloof, komen we aan op onze volgende camping: Klein Aus. Deze schone campsite ligt aan de voet van diverse wandelroutes en biedt een mooie spot om te overnachten.
Sesriem Camping Site – Een nacht onder de sterren
Onze volgende stop is de Sesriem Camping Site, perfect gelegen voor een bezoek aan de Sossusvlei met haar rode duinen. Als gast van deze camping mag je in de ochtend als eerste het park betreden. De camping, gerund door de regering, is groots opgezet en biedt naast schone faciliteiten ook een zwembad. Het slapen in de woestijn onder een sterrenhemel is een onvergetelijke ervaring.
Swakopmund – Twee nachten in de stad
In Swakopmund ruilen we de tent in voor een luxe appartement. Hoewel het koude water even wennen is, is het fijn om de auto schoon te maken en alle kleren te wassen. De nabijgelegen shopping mall is ideaal voor het inslaan van eten, water, houtskool en andere benodigdheden voor de rest van onze reis.
Twijfelfontein – Twee nachten onder de sterren
Onze volgende stop is Twijfelfontein, waar we kiezen voor Daureb Isib. Het hoogtepunt van deze camping is de openlucht douche. Terwijl je doucht, kun je naar boven kijken en de sterren aanschouwen. Een unieke ervaring!
Kamanjab – Een nacht bij de giraffen
Onze laatste stop is Kamanjab, een ruime camping gerund door de Belgische Eva en haar man. Hier kun je prachtig wandelen en de ‘huis’ giraffen tegenkomen. Vanaf hier is het maar 2,5 uur rijden naar het nationale park, onze volgende bestemming.
Nationaal Park Etosha, Olifantrus – 1 nacht
Ons hoogtepunt! Het zien van al de dieren, zoals leeuwen, is fantastisch. Voor de kinderen zo leuk. Bij de entree krijg je een plaat met alle dieren erop, en dan kan je aankruisen welke dieren gespot zijn. Onder luid gejuich uiteraard!
De overnachtingen vond ik lastig om te organiseren. Er zijn vijf campings en je wilt niet te laat bij je slaapplaats arriveren. Meerdere blogs schrijven dat de afstanden immens zijn van camping naar camping. Maar in onze ervaring valt het mee. Onze route was heel goed te doen.
Wij kozen voor 1 nacht Olifantrus. Er is een waterhole waar je via een spectaculaire trap komt. Het is een kleine camping dus reserveer zo snel mogelijk. De faciliteiten zoals het washok zijn netjes. De dieren maken je nacht kort, want zit je eenmaal bij de waterhole dan er gebeurt zoveel dat je niet wilt slapen. Een korte nacht dus en door naar Halali.
Nationaal Park Etosha – Halali – 1 nacht
Halali is groter en ook hier: de waterhole is spectaculair. Waar we de eerste nacht naar olifanten keken, kijken wij hier naar neushoorns, hyena’s en leeuwen. Hier geen grote trap maar een tribune op de rotsen om het wild te bewonderen.
Toshari Lodge – 1 nacht
Met pijn in ons hart verlaten wij het park. Dan verdien je een luxe kampeerplaats om dit verdriet een plekje te geven en dan zit je goed bij Toshari Lodge. Het ligt nabij Etosha zodat je daar de hele dag kunt meepakken. Zet je daktent op, ga naar de lounge voor een frisse duik en geniet van het buffet. Echt, we hebben het er thuis nog over!
Waterberg Wilderness Lodge – 1 nacht
De laatste nacht in de tent Bij Waterberg hebben we mooie privé kampeerplaatsen. Hier kan je prachtige wandelingen maken, al dan niet met begeleiding. De wandelroute naar de berg is een aanrader.
Windhoek
African Kwela, we meet again Namibie. Lekker ontspannen maken wij ons klaar voor de terugreis. De mannen gaan de auto schoonmaken en zit het erop.
5 Praktische tips voor je gaat
- Voor de kinderen heb je Engelse documentatie nodig, dit regel je vooraf bij de gemeente. Toen wij aankwamen in Namibie werden gezinnen geweigerd bij de douane.
- Op Maps.me kan je vooraf wegenkaarten downloaden. Doe dat in Nederland want het bereik daar in Nambie is minimaal.
- Rijd je met meerdere auto’s, koop dan walkietalkies. Handig voor onderweg en in het wildpark. Zie je de leeuw oma? Of als reminder, jongens zo meteen een tankstation dus stoppen en volgooien.
- Zet je creditcard in Nederland op werelddekking en zonder limiet. Met name de garantie voor de auto is bizar hoog.
- Koop hoofdlampjes. De dagen in Namibië gaan snel voorbij. Om 19.00 uur is het donker. Gezellig hoor met kaarsjes en de barbecue aan, maar wil je nog even lezen of tandenpoetsen met licht dan is dit een must.
Wat kost een reis met de 4×4 door Namibië?
Houd rekening met ongeveer 7.000 euro voor 17 dagen per gezin wanneer je met een 4×4 door Namibië reist. De kostenspecificatie is:
Reiskosten naar Namibië: Wat te verwachten
Als je overweegt om een reis naar Namibië te maken, is het belangrijk om een idee te hebben van de kosten die je kunt verwachten. Hier zijn enkele gemiddelde kosten voor een reis naar dit prachtige land:
- Autohuur inclusief verzekering: 1720 euro
- Vliegtickets 865 per volwassene
- Vliegticket 725 per kind
- Camping gemiddeld 70 euro per auto/per nacht
Overige kosten zijn voor boodschappen, af en toe een avondje uit eten, benzine, excursies en souvenirs.
Een reis als deze naar Namibië is niet goedkoop, maar absoluut uniek en een grote aanrader! Denk je aan een vergelijkbare reis en heb je vragen, ik beantwoord ze graag.
Over de auteur: Annemarije
Dit artikel is geschreven door gastblogger Annemarije. “Hallo! Ik ben Annemarije, 38 jaar en woonachtig in het mooie Utrecht. Al jaren gelukkig met manlief Rutger en moeder van de stoere breakdancer Xander (9 jaar) en naar school verlangende Elize (3 jaar). Onze hobby is varen, dat heeft waarschijnlijk te maken met onze Friese afkomst. Daarnaast houden we van samen passief Netflixen of juist actief Just Dancen. O ja, en nadenken over de volgende bestemming natuurlijk!”