Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kostenoverzicht voor een vakantie naar de Azoren en Portugal met kinderen

Voor de zomervakantie hebben we een bijzondere reis gemaakt: we zijn van Amsterdam naar Lissabon gevlogen, hebben daar 2 dagen de stad verkend, zijn doorgevlogen van Lissabon naar Sao Miguel (het grootste eiland van de Azoren). We hebben daar een week ultiem genoten van dit overweldigend mooie eiland. Daarna zijn we weer terug gevlogen naar Lissabon en zijn we na 5 dagen Cascais nog voor een weekje afgezakt naar de Algarve: een heerlijke reis! Alle kosten voor een vakantie naar de Azoren en Portugal (mainland) heb ik weer voor jullie op een rijtje gezet!

Ik deel de kosten altijd op in 3 categorieën:

 • Kosten om er te komen
 • Kosten om er te leven
 • Kosten voor leuke dingen

Hier is alle informatie met betrekking tot onze reis naar de Azoren en Portugal:

 • Bestemming: Azoren (Sao Miguel) en mainland Portugal (Lissabon, Cascais en de Algarve).
 • Periode: 3 weken in de zomervakantie
 • Aantal personen: 4, 2 volwassenen en 2 kinderen (7 en 8 jaar)

Laten we beginnen met de eerste kostenpost:

1. Reiskosten naar de Azoren en Portugal

Ik boek 2 retour tickets voor ons gezin: van Amsterdam naar Lissabon met KLM en van Lissabon naar Ponta Delgada (hoofdstad van het grootste eiland van de Azoren Sao Miguel) met Ryanair. Het KLM ticket boek ik 2 weken van te voren en is volledig refundable. Het Ryanair ticket boek ik 5 dagen van te voren, want de data zijn gratis aan te passen maar een refund is niet mogelijk.

Heen pakken we een taxi naar Schiphol en terug worden we opgehaald door een vriend.

Een overzicht van de kosten:

Tickets
Lissabon retour € 820
Azoren retour € 1.014
€ 1.834
Taxi heen € 50
Totaal reiskosten  € 1.884

Belangrijk om te weten: wij reizen alleen met handbagage (alle 4 een trolley en een rugzak op onze rug) en ik heb bij de KLM tickets geen stoelen gereserveerd van te voren, bij Ryanair wel.

Laten we doorgaan naar de tweede kostenpost “Kosten om er te leven”.

2. Levenskosten in de Azoren en Portugal

Deze kostenpost omvat alle “noodzakelijke” kosten op de bestemming, van eten & drinken tot een huurauto, tol en benzine. Laten we beginnen:

Huurauto en Levenskosten in Lissabon en Azoren

Huurauto Lissabon € 586
Huurauto Azoren € 832
Benzine € 174
Tol € 148
Eten & drinken € 1.847
Hotels € 3.113
Totale kosten om er te leven € 6.700

Uitleg over de Kosten

Dit is de grootste kostenpost. Met name de autohuur, het eten & drinken en de hotels zijn hogere bedragen. Door covid zijn huurauto’s op dit moment erg aan de prijs en duidelijk duurder dan pre-covid. Wat betreft het eten en drinken ontbijten wij in het hotel (als de kamer incl ontbijt is) of kopen we ontbijt in de supermarkt en eten we op de kamer. Lunch kopen we meestal ook in de supermarkt en het diner eten we in de meeste gevallen in een restaurant. Dineren is in Portugal niet zo duur. Met zijn vieren zijn wij gemiddeld €65,- per avond kwijt.

De kosten voor een hotelovernachting vallen ons wat tegen. Wij dachten voor € 150,- per nacht in een leuke accommodatie (redelijk nieuw, schoon en met zwembad) te kunnen slapen met zijn vieren, maar dat was niet het geval. In de Algarve lagen de prijzen per nacht zelfs tussen de € 300,- en € 500,- per nacht.

Kosten voor een vakantie naar de Azoren en Portugal; kosten voor leuke dingen

En dan de leukste kosten voor een vakantie naar de Azoren en Portugal: de kosten voor leuke dingen. “Leuke dingen” zijn natuurlijk vrij subjectief. Maar dit zijn in ieder geval kosten die je niet hoeft te maken, maar kan maken als je budget dat toe laat. Ik heb deze kostenpost opgedeeld in excursies en souvenirs en het ziet er bij ons zo uit:

Kosten van Excursies en Souvenirs

Tijdens onze reis hebben we een aantal bijzondere excursies gemaakt. We zijn op zoek gegaan naar walvissen en dolfijnen op de Azoren, hebben gesurft in Cascais en hebben meerdere indrukwekkende paleizen bezocht in Sintra. Daarnaast hebben we ook wat kleinere uitstapjes gemaakt, bijvoorbeeld naar Terra Nostra park op de Azoren. Onze souvenirs waren dit jaar klein, want in je handbagage past nu eenmaal niet zoveel. Maar een paar flessen goede port en Portugese likeur mochten op de terugweg taxfree toch niet ontbreken.

Totale Kosten van een Vakantie naar de Azoren en Portugal met Kinderen

En dan zijn we toe aan “the grand total” van de kosten van een vakantie naar de Azoren en Portugal. Tromgeroffel….

– Om er te komen: € 1.884
– Om er te leven: € 6.700
– Leuke dingen: € 987
– Totale kosten vakantie naar de Azoren en Portugal: € 9.571

In alle eerlijkheid vind ik dit een flink bedrag voor een vakantie in Europa, ook al gaat het om een vakantie van 3 weken. Wij hebben deze vakantie voor het eerst ervaren dat de kinderen meer gaan kosten: ze kunnen niet meer samen in een extra bedje op een tweepersoonskamer en ze eten ook als een “volwassene” mee wanneer we uit eten gaan. Daarnaast hebben wij gekozen voor relatief grote auto’s (een Nissan Qashqai en een Peugeot 2008). En hebben we in relatief goede 3 en 4**** hotels en guesthouses geslapen.

Maar als je minder uit wilt geven dan kan dat absoluut ook! Hieronder wat tips om te besparen.

Bespaartips voor je Reis naar de Azoren en Portugal

Deze handige tips zorgen ervoor dat je kunt besparen op je reis naar de Azoren en Portugal mainland:

Handige tips voor je vakantie naar de Azoren en Portugal

 1. Boek je tickets ruim van tevoren
 2. Huur je auto via AutoEurope. Wij boeken al jaren onze auto’s via hen en hebben altijd scherpe deals en, zeker nu heel belangrijk, veel flexibiliteit
 3. Sintra biedt combinatietickets waarmee je meerdere paleizen kunt bezoeken met korting. Ook kun je bij het bezoeken van één paleis vaak een familieticket boeken met korting
 4. Als je nog kleine kinderen hebt, boek dan een tweepersoonskamer en vraag om een extra bed
 5. Boek accommodaties met een keuken zodat je vaker kunt koken en minder uit eten hoeft te gaan
 6. Wanneer je langer dan een week op één locatie verblijft, kun je vaak zowel via Booking als Airbnb korting krijgen op je verblijf
 7. Een huurauto is naar onze mening onmisbaar, maar als je geen probleem hebt met het openbaar vervoer, kun je ervoor kiezen geen auto te huren en gebruik te maken van het OV.

Onze ervaringen in de Azoren en Portugal

We hebben een fantastische tijd gehad op de Azoren en het vasteland van Portugal! Wil je alles over onze tijd op de Azoren lezen, dat kan hier.

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie