Zoek
Sluit dit zoekvak.

Begin 2020 zocht ik nog op Google naar “mooiste route Costa Rica” en “rondreis 4 weken Australië”. Nu is het “leukste overnachtingen in Nederland”. Herkenbaar? Tijdens mijn urenlange zoektochten op het internet naar de leukste plekjes in Nederland, kom ik steeds vaker terecht bij het blijkbaar super hippe “logeren bij de boer“. Als je met kinderen op pad gaat, is dit voor het hele gezin een geweldige ervaring. Dus ik ben er even helemaal ingedoken.

De voordelen van logeren bij de boer

1. De dieren

Ik ken geen kind dat dieren niet leuk vindt. Stel je het enthousiasme van je kind voor als ze ontdekken dat ze bij de dieren overnachten! En je mag niet alleen naar de dieren kijken, je mag ze ook aaien en helpen verzorgen. Zo kan het gebeuren dat er net een kalfje is geboren dat je de fles mag geven. Dat is nog eens een bijzondere ervaring.

2. Leerzaam

Voor kinderen is overnachten bij de boer niet alleen heel leuk, maar ook nog eens heel leerzaam. Ze kunnen meelopen met de boer of boerin en leren zo wat er allemaal voor werkzaamheden gedaan worden op de boerderij, welke verzorging de dieren nodig hebben en hoe er gezorgd moet worden voor het land en de gewassen. Extra leuk: je mag op veel boerderijen de lammetjes of kalfjes de fles geven.

3. Buitenleven

Boeren en boerinnen zijn veel buiten, dus jij en je gezin ook! Bij veel “logeren bij de boer” accommodaties is ook buiten genoeg te doen; spelen in een speeltuintje, hutten bouwen met takken en sommige boeren hebben zelfs skelters en mini-tractors op hun erf. Na een lange actieve dag buiten in de frisse lucht zullen de kinderen vast en zeker heerlijk slapen. Leuk in de zomer, maar ook in de herfst: regenlaarzen aan en stamp door de plassen, hier mogen de kids lekker vies worden! Op de koudere dagen warm je lekker op rond de houtkachel en onder de wollen dekbedden.

4. Ook in het buitenland

En…ik zag ook dat je zelfs over de grens bij de boer kunt overnachten. Wat denk je van logeren bij een paardenboerderij op het Franse plattenland of op een schapenboerderij in de Zwitserse Alpen? Je kan zelfs een roadtripje maken: Nederland > Duitsland > Zwitserland > Frankrijk > België > Nederland en in al deze landen een aantal nachten logeren bij de boer!

Van eenvoudig tot luxe: Logeren bij de boer

“Logeren bij de boer” klinkt misschien niet als een luxe ervaring, maar niets is minder waar! Je kunt ervoor kiezen om je tentje neer te zetten op een boerencamping, maar je kunt ook gaan voor een echte back-to-basic ervaring. Zonder elektriciteit, maar met stromend water, een warme douche (met uitzicht over de weilanden) en comfortabele bedden. Koken doe je op houtvuur en verlichting komt van olielampen en kaarsen, helemaal Instagram-waardig. Voor de echte luxe kies je voor een tent met een hottub.

De beste logeeradressen bij de boer

Het aanbod voor logeren bij de boer groeit gestaag. Om je op weg te helpen, deel ik deze pareltjes die ik tijdens mijn online zoektocht tegenkwam.

Slapen op een eiland blijft bijzonder en slapen op een eiland bij de boer is nog bijzonderder! En niet zomaar een boerderij, maar een paardenboerderij die ook nog eens ganzen opvangt. Op Boerderij Ameland kun je schapen voeren en tijdens het broedseizoen leren over de vogels en de lokale natuur. Ook mag je kippen voeren en gezellig meehelpen op deze boerderij. De tenten staan op een prachtige plek met een panoramisch uitzicht over het weiland, de dijk en de duinen. Op hetzelfde weiland staan vaak de paarden of schapen te grazen. Voor de kinderen is er volop ruimte om veilig te spelen. Aangezien er geen doorgaand verkeer is, kunnen ze zich naar hartenlust uitleven op de boerderij. Er zijn meerdere speeltoestellen op het erf, een trampoline en een zandbak.

’t Boshuis is geen veeteeltbedrijf, maar een kleinschalig fruitteeltbedrijf. Maar uiteraard vind je op deze boerderij ook de nodige dieren, er lopen namelijk ezels, geiten, kippen en een haan rond. Kinderen kunnen helpen om de dieren te voeren of een wandeling maken met een ezel. Bij het ‘t Boshuis geniet je vanuit een comfortabele tent van rust en ruimte. Ook kun je na een lange boswandeling in het groen genieten van een welverdiend saunabezoek op de boerderij. En je kan zelfs tenten reserveren met een hottub; olé!

BoerenBed boerderij de Lange Weide, Drenthe

Op het Drentse platteland vind je deze boerderij, een waar paradijsje voor kinderen! Er wonen op De Lange Weide ezels, kalkoenen, wandelgeiten, een big, een mini varken en heel veel katjes en konijnen om mee te knuffelen. En laten we ook de kippen niet vergeten: bij hen kun je iedere ochtend een vers eitje rapen! Daarnaast zijn er ieder voorjaar lammetjes die je de fles mag geven. Ook zijn er op De Lange Weide paarden en pony’s. Een paar keer in de week zijn de “paardenmeisjes” op de boerderij om met de liefhebbers een ritje te maken. Op de boerderij zorgt boer Rik voor de kalfjes en jonge koeien. De Boer en boerin vinden het erg fijn als kinderen helpen bij het voeren en verzorgen van alle dieren.

Activiteiten en faciliteiten op De Lange Weide

Naast de dieren zijn er ook skelters, een trampoline en een hele bijzondere buitenspeelplek: “Boeren Spetterpret”. Op deze plek kunnen de kinderen lekker spelen met zand en een waterpomp. Boerin Marian houdt ervan om haar gasten in de watten te leggen: zo bakt ze iedere dag vers brood. Dit kun je in het winkeltje bestellen, zodat je ‘s morgens een heerlijk vers brood bij het ontbijt hebt. Op deze boerderij zijn er ook speciale “kookkratten” te bestellen, die je zelf op de hout gestookte kachel in de Tent (of op je BakBecue) kunt bereiden. Of bestel een kant-en-klare ovenschotel (vers bereid door de boerin) die je makkelijk kunt opwarmen. Dit klinkt helemaal leuk toch?

BoerenBed: Overnachten bij de boer

BoerenBed is een van de aanbieders van dit soort overnachtingen bij de boer. Ze hebben zowel boerderijen in Nederland als in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en de UK. En…je kan dus ook een accommodatie boeken met je eigen hottub, drie keer raden wat ik ga doen!

Vind je dit artikel leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Nieuwsbrief

Volg ons

Plan je volgende vakantie