Kies je taal:
  • Nederlands
  • Engels

Dit is waarom je met kinderen een rondreis door IJsland wilt maken!

Een rondreis door IJsland met kinderen is als een interactief en levensecht aardrijkskundeboek lezen over vulkanen, gletsjers, warmwaterbronnen en lavavelden. Voeg daar een lesje geschiedenis én biologie aan toe en je perfecte rondreis met kinderen is compleet. In dit artikel lees je waarom reizen met kinderen door IJsland zo leuk is, wat de unieke plekken zijn voor de mooiste belevenissen en op welke plekken je onvergetelijke nachten ervaart.

Wat maakt een rondreis door IJsland zo leuk?

IJsland zit vol geologische, historische én wildlife hoogtepunten en de leefwereld van IJslanders is heel anders. Dat is zowel voor jou als voor je kinderen fantastisch.

1# Overweldigend landschap

Samen duik je diep in de wereld van het vulkanisme. Wandelen over gestold magma, langs lavagesteente in de gekste vormen. Fietsen over hobbelige wegen door een decor dat iets weg heeft van een sciencefictionfilm. Beklimmen van metershoge kraters met uitzicht over buitenaards landschap, alsof je op de maan bent. Rijden door fjorden, langs kustlijnen, met steile rotswanden waar watervallen in zee te pletter vallen. Aan het einde van de dag duik je in een helderblauwe warmwaterbron, die – op een goede manier – naar zwavel ruikt. Ben je al benieuwd hoe je kinderen op dit alles gaan reageren?

2# Bijzondere geschiedenis en bijzondere levensstijl

De geschiedenisles speelt zich af bij de turfhuizen. Deze huizen werden in de 9e eeuw door de Vikingen gebouwd en bestaan, zoals de naam zegt, uit turf én hout. Het zijn super milieuvriendelijke kleine huisjes waar IJslanders tot laat in de 19e eeuw leefden. Je kunt het je bijna niet voorstellen dat ze hierin met grote families samenkwamen en de ijskoude winters overleefden.  In het noorden van IJsland zijn twee hele mooie originele turfhuizen: Laufás turfhouses , vlakbij Akureyri, en het Glaumbear turfdorp.

 

Tot op de dag van vandaag komen er meer toeristen in IJsland dan dat er IJslanders in het land wonen. IJsland is ontzettend dunbevolkt. Er wonen ongeveer 365.000 mensen waarvan 200.000 mensen in Reykjavík wonen. Tijdens het rondreizen zie je zelf hoe weinig huizen je tegenkomt. Een geïsoleerd leven dus. Maar daar is niets vervelends aan, want in de achtertuin genieten de IJslanders van prachtige landschappen, stilte en ruimte. En als er iets te vieren valt, of als de IJslanders graag samenkomen, dan komen ze goed samen: er wordt volop gelachen, muziek gemaakt, gedronken en gegeten. De IJslanders zijn gastvrij en humoristisch en hebben qua nuchterheid en grappen wel iets weg van de Nederlanders.

 

Veel IJslanders hebben een boerderij waar ze schapen, paarden of koeien houden. Ook veel IJslanders hebben visboerderijen waar diverse witvissen op een ecologische en verantwoorde manier worden gekweekt. IJslanders koken voornamelijk met ingrediënten die uit de regio komen. Veel kruiden, vruchten en groenten komen zelfs rechtstreeks uit de natuur. Het is daarom erg makkelijk, en eigenlijk vanzelfsprekend, dat je in IJsland vers en lokaal eten nuttigt.

3# Wilde dieren

IJsland is dé plek van Europa om walvissen te spotten. Het Noord-IJslandse vissersdorpje Húsavík wordt niet voor niets de walvissenhoofdstad van Europa genoemd. De kans is ontzettend groot dat jij en je kinderen de dieren zien. In de noordelijke fjorden zwemmen bultruggen, potvissen, grienden en zelfs soms blauwe vinvissen. Bij de west- en oostfjorden kun je ook op zoek gaan naar orka’s. Safari’s zijn mogelijk in razendsnelle en stoere RIB-boten en in traditionele eikenhoutenboten – die wel iets weg hebben van een piratenschip.

Naast walvissen kom je tijdens je rondreis door IJsland ook andere dieren tegen. Zeehonden bijvoorbeeld. In het Noord-IJslandse dorpje Hvammstangi kun je op zeehondensafari langs de ruige kustlijn. Onderweg zie je de zeehonden zonnebaden op de rotsen en stenen.

 

Denk je dat je een kat ziet? Knipper dan even een paar keer met je ogen, want waarschijnlijk is het een poolvos! Deze zeldzame dieren komen in heel IJsland voor en zijn té schattig voor woorden – tenminste, hoe ze er uit zien. Het zijn namelijk gewoon roofdieren die jagen op knaagdieren en vogels.

 

IJsland is ook een favoriet gebied voor tal van vogelsoorten, waaronder de papegaaiduiker. Deze ‘pinguïn van het noorden’, met zijn kleurrijke snavel en kraalvormige ogen, wordt ook wel eens de ‘clown van de zee’ genoemd. Ze zien er superleuk en grappig uit. Papegaaiduikers leven voornamelijk langs de steile kustlijnen in het noordwesten, noorden en noordoosten.

 

Wist je dat er in IJsland ook rendieren leven? Je treft ze alleen aan in het oosten. Daar grazen ze op de toendra’s tussen de bergen. Je kunt ze spotten tijdens het hiken, mountainbiken of wanneer je onderweg bent met je auto of camper.

Waar overnacht je met kinderen tijdens een rondreis door IJsland?

Je kunt op een aantal manieren door IJsland reizen: huur een auto en verblijf in hotels, lodges of bungalows of ga kamperen met een camper of tent. Je vindt in IJsland heel veel leuke en mooie accommodaties om te verblijven met je kids. Bijvoorbeeld de bungalows van Dimmuborgir Guesthouse in het Noord-IJslandse Mývatn. Dit zijn houten bungalows, met eigen hot tub en keuken, waar je met 4 personen kunt verblijven. Na een paar nachten pak je de spullen in en reis je door naar de volgende toffe lodge, bijvoorbeeld de farm lodge van Ytra Lon op het Langanes schiereiland. Hier proef van het echte IJslandse boerenleven en de oorverdovende stilte.

 

Met een camper of tent kun je gaan en staan waar je wilt, want in IJsland geldt het allemansrecht. Dat betekent dat je in het wild mag kamperen. Met de camper gelden er strengere regels. Daarom is het makkelijker en beter om met de camper op campings te staan. In IJsland zijn er veel mooie campings met goede faciliteiten en altijd mooi uitzicht.

Wat kost het om met kinderen door IJsland rond te reizen?

In IJsland liggen de prijzen hoger dan in Nederland en België. Een kop koffie of thee kost 4 euro, een glas frisdrank 3 euro en een glas bier (330 – 500 ml) is rond de 8 euro. Hoofdgerechten in restaurants variëren van 20 tot 45 euro. Een kindermaaltijd is ongeveer 15 euro. Je kunt in veel accommodaties ook zelf koken, zoals bijvoorbeeld in een bungalow, studio of in je eigen camper. De kosten van boodschappen zijn niet heel veel duurder, behalve producten die geïmporteerd worden. Kies, zowel voor je budget als voor het milieu, voor lokale producten. Koop ze bijvoorbeeld bij de boerderij waar je langsrijdt.

IJslandspecialist Voigt Travel biedt 2-weekse familierondreizen, inclusief huurauto, overnachtingen in kleinschalige lodges en farm stays, rechtstreekse vlucht en toegang tot de warmwaterbron van Mývatn vanaf 2.090 euro per persoon aan. Camperreizen beginnen bij Voigt Travel vanaf 1383 euro voor een 4-peroonscamper per persoon bij 8 dagen.

Hoe bereik je IJsland met kinderen?

Wil je het echte IJsland ervaren, weg van de massa? Vlieg dan met Voigt Travel en Transavia rechtstreeks vanaf Rotterdam The Hague Airport naar het Noord-IJslandse Akureyri. Op deze kleine luchthaven staat vervolgens je huurauto of camper klaar. Vanuit Akureyri kun je alle kanten op: blijf je in het noorden, ga je het ruige binnenland verkennen, rijd je door naar het westen of oosten of rijd je het hele land rond? Een ding is zeker: je begint je rondreis door IJsland met kinderen in het meest pure en onontdekte deel van het land!

Vind je dit artikel "Dit is waarom je met kinderen een rondreis door IJsland wilt maken!" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel is geschreven en gesponsord door Voigt Travel. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: