Kies je taal:
  • Nederlands
  • Engels

Reizen door Europa in de zomer: welk land mag wel, welk land mag niet?

Reizen, ook reizen door Europa, is opeens niet zo vanzelfsprekend meer. Ik denk dat niemand dit zich in januari had kunnen voorstellen. Maar toch is het zo. Gelukkig zien we langzaam steeds meer landen, binnen Europa reizen weer mogelijk maken voor de zomer. Tot 15 juni zijn alle landen in Europa code oranje (alleen noodzakelijk reizen) daarna zullen een aantal landen geel worden (vakantie reizen mogelijk, let op risico’s). De situatie per land lees je hieronder. 

Reizen door Europa deze zomer  

België

Vanaf 15 juni opent België de grenzen voor EU landen, Verenigd Koninkrijk en Schengen landen. Vanaf dan is vakantie in België ook weer mogelijk. Ook kan je door België rijden als je zuidelijker op vakantie gaat. 

 

Ga je naar België? Kijk hier dan even voor leuke tips wanneer je Brussel bezoekt met kids

Denemarken

Vanaf 15 juni kunnen alleen toeristen uit Duitsland, Noorwegen en IJsland, Denemarken bezoeken. Nederlanders en België mogen Denemarken dus niet in. 

 

Er zijn echter uitzonderingen voor EU-burgers en inwoners van het Verenigd Koninkrijk, die buiten de 3 landen wonen die op vakantie mogen in Denemarken. Ook zij mogen Denemarken in als ze kunnen aantonen dan ze een huis hebben in Denemarken, als je kan aantonen dat je op doorreis bent, als je directe familie bent van een Deens staatsburger, als je een terminaal zieke wilt bezoeken, als je een uitvaart moet bezoeken of in Denemarken werkt. 

 

Duitsland

Vanaf 15 juni kan je weer op vakantie in Duitsland. Wel gelden er nog een aantal maatregelen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om in winkels en OV een mondkapje te dragen en geld in het hele land dat in openbare ruimtes minimaal 1,5 meter afstand moet worden gehouden. 

 

In enkele deelstaten gelden nog extra beperkingen, check dit voor je op reis gaat. 

Finland

Op dit moment is het nog niet duidelijk of je vanaf 15 juni naar Finland kan reizen. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid binnen 2 weken bekend worden. Op dit moment is het niet mogelijk om Finland als toerist te bezoeken. Wel mag je Finland op het moment in als je daar een vakantiehuis hebt, voor zaken komt, familie of je partner wilt bezoeken. 

Wel is er nog 14 dagen zelf quarantaine van toepassing wanneer je Finland binnen gaat. 

Frankrijk

Op dit moment wordt reizen naar Frankrijk nog tot een strikt minimum beperkt. Alle niet-Fransen die geen zwaarwegende reden hebben om Frankrijk te bezoeken worden aan de grens geweigerd. 

 

Voor EU-burgers (dus ook Nederlanders) zijn er een aantal uitzonderingen gemaakt voor specifieke situaties. Je mag onder andere wel het land in als je een hoofdwoning hebt in Frankrijk, je door Frankrijk moet reizen om bij je hoofdwoning te komen, je de echtgenoot bent van iemand met de Franse nationaliteit etc. 

 

Deze regels zijn tot 15 juni van kracht en worden dan weer herzien en hopelijk wat versoepeld. Als we weer naar Frankrijk mogen dan is deze route, die wij maakten in de camper met de kids, een enorme aanrader!

Griekenland

De Griekse regering heeft aangekondigd om vanaf 1 juli weer buitenlandse toeristen te willen ontvangen. 

Op dit moment wordt iedereen die Griekenland in reist getest. Bij een negatieve test moet je 7 dagen in thuis quarantaine, bij een positieve test moet je 14 dagen onder toezicht in quarantaine. 

Italie

 Vanaf 15 juni kan je ook zonder beperkingen naar Italië op vakantie. Wel kunnen er specifieke regels zijn voor bepaalde regio’s, check dit goed voor je gaat. 

Kroatië

Ook op vakantie gaan naar Kroatië is weer mogelijk vanaf 15 juni. 

Luxemburg

In Luxemburg geldt tot 21 juni de noodtoestand. Er is een kans dat dit eerder opgeheven wordt. Voor nu geldt dat je overal 2 meter afstand moet houden en is het verplicht mondkapjes te dragen wanneer het houden van 2 meter afstand niet mogelijk is (oa in het openbaar vervoer). 

Noorwegen

Het is nog niet duidelijk of het na 15 juni mogelijk zal zijn op vakantie te gaan in Noorwegen. Voor nu worden toeristen nog geweerd. 

Oostenrijk

Vanaf 16 juni mogen Nederlanders Oostenrijk weer bezoeken zonder beperkingen, zowel over de weg als per vliegtuig. 

Portugal

In Portugal geldt tot 14 juni middernacht, een staat van calamiteit. Na 14 juni kan dit verlengd worden. Reizen naar Portugal is op dit moment dus nog niet mogelijk, maar de verwachting is dat dit nog aangepast zal gaan worden. 

Slovenië

De Sloveense overheid heeft op 8 juni haar grensbeleid verder aangescherpt. Dit heeft tot gevolg dat Nederlanders niet langer welkom zijn op dit moment, alleen met 14 dagen quarantaine. De verwachting is dat dit versoepelt zal gaan worden. Wil je naar Slovenië, houdt de berichtgeving dan goed in de gaten. 

Spanje

Op dit moment is het niet mogelijk om naar Spanje te reizen. Er zijn enkele uitzonderingsgevallen zoals echtgenoten van Spanjaarden en enkele vitale beroepsgroepen waarvoor een uitzondering gemaakt wordt. 

Turkije

Op 11 juni heeft de Turks overheid de (in)reisbeperkingen voor Nederlanders opgeheven. Het is nu dan ook weer mogelijk om in Turkije op vakantie te gaan. 

 

Wel heb je voor binnenlandse vluchten in Turkije een HES code nodig. 

Verenigd Koninkrijk

Sinds 8 juni moet je bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk 14 dagen verplicht in zelf quarantaine. Binnen 48 uur vóór aankomst moet je een formulier invullen. 

 

Bij terugkomst in Nederland wordt je dringend geadviseerd om in Nederland ook 14 dagen in quarantaine te blijven. Dat is echter niet verplicht en kan thuis of op een andere verblijfplaats. 

Zweden

Op dit moment zijn alleen noodzakelijke reizen naar Zweden toegestaan. Een vakantie valt niet onder een noodzakelijke reis. 

Zwitserland

Op dit moment is het nog niet mogelijk om op vakantie te gaan naar Zwitserland. Het is nog niet duidelijk of dit na 15 juni anders zal zijn. 

Ik heb dit artikel met de grootste zorg samengesteld en bronnen gebruikt als nederlandwereldwijd.nl, anwb.nl en rvo.nl.

 

Zorg ervoor dat je de situatie voor jouw vakantiebestemming goed checkt voordat je boekt/ op vakantie gaat. 

Vind je dit artikel "Reizen door Europa in de zomer: welk land mag wel, welk land mag niet?" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: