Kies je taal:

Malta met kinderen: onmisbare highlight, de leukste restaurants en fijne kindvriendelijke hotels

Wanneer ik word uitgenodigd voor een persreis naar Malta met kinderen is mijn eerste gedachte “Is Malta leuk voor kinderen? Ik dacht dat het een bejaarden eiland was…”. Maar persreisjes waarbij er een kind mee mag zijn schaars, dus uiteraard accepteren we deze persreis enthousiast.

 

Het “gelukkige kindje” is Floris (8 jaar) en zo staan wij de eerste dag van de herfstvakantie op Schiphol om ons druilerige kikkerlandje achter te laten en ons onder te dompelen in de zon op Malta.

Malta met kinderen  

Off we go!

We vliegen in ongeveer 3 uur naar de luchthaven van Malta met Air Malta. De service aan boord (eten en drinken) is niet inclusief bij het ticket. Maar aangezien ze zelfs een vegan optie hebben (vegan lasagna) ben ik, met mijn dodelijke melkallergie, als een kind zo blij. Malta is het grootste eiland (246 km²) van de eilanden die samen de republiek Malta vormen. Het eiland ligt in het midden van de Middellandse Zee, ten zuiden van Sicilië en ten noorden van Afrika. De hoofdstad van Malta is Valletta. Tijdens onze vlucht vliegen we over de Alpen en genieten we van het waanzinnige uitzicht. Wanneer we landen en uitstappen komt de warme lucht ons al tegemoet: welcome to Malta, Floris en ik hebben er zin in! 

De leukste dingen om te doen op Malta met kinderen

Ik dacht dus dat Malta een eiland was voor senioren, maar dat blijkt helemaal onjuist! Ja, Malta is een heerlijk eiland voor senioren, maar absoluut ook voor gezinnen. Wanneer je een bezoekje brengt aan Malta met kinderen, dan mag je deze bezienswaardigheden en activiteiten zeker niet missen:

De filmset van de 80-er jaren film “Popey” is nu omgetoverd tot een “funpark”. We lopen door de set van de film en wanen ons in het verleden. De leuke houten huisjes en de enthousiaste acteurs maken het een bijzondere beleving. In Popey village kun je, naast verkennen van het dorp (met of zonder rondleiding), ook allerlei leuke spelletjes doen, bijvoorbeeld midget golf, spijkerpoepen en corn hole.

 

Maar Popey Village heeft ook een mooi strandje, met azuur blauwe baai en een heerlijk zonnedek. Op het water ligt een opblaasbaar parcours waarop naar hartenlust gespeeld kan worden. Ook aan de allerkleinste is gedacht, want helemaal achter in het park vind je een pierenbadje met speeltoestel en zonnebedjes voor de ouders. Door de heerlijke baai en het mooie zonnedek is Popey Village een bestemming voor de hele dag.

 

Ook Malta heeft een aquarium. In dit geval klein, maar ook heel fijn! Het aquarium is mooi opgezet, waardoor het lijkt alsof je “in de zee wandelt”. Er zijn verschillende aquaria, grote favoriet van Floris is de tunnel met daarboven de haaien. Naast zeedieren als vissen en kwallen kun je ook reptielen bekijken. Bij alle dieren en aquaria kan je een QR code scannen en zo leer je allerlei (grappige) weetjes.

3. Mdina

Ik vind Mdina de mooiste stad van Malta! Is het een must do met kids? Misschien niet.. Maar is het een must do voor elk “niet kind”? Jazeker! En de kids zullen zich er ook echt niet vervelen. Mdine ligt centraal op Malta en is de voormalige hoofdstad. Mdina is geheel ommuurd en je vindt er alleen “oude” gebouwen, daterend van rond de Middeleeuwen. Waar in de meeste steden door de jaren heen flink bijgebouwd wordt, vaak in hele andere bouwstijlen, is dat in Mdina niet gebeurd. Dit maakt dit stadje ook zo bijzonder, je waant je echt in de Middeleeuwen. En als je er dan toch bent met de kids, vergeet dan niet een ijsje te halen bij ijssalon Fior di Latte.

Esplora is een science museum. Het is, op kleinere schaal, vergelijkbaar met Nemo. Een leuk en leerzaam interactief museum waar de kinderen zelf allerlei “proefjes” kunnen doen. Nemo is bij mijn kids altijd een hit en Esplora gelukkig ook! Wij hebben in 45 minuten alleen de begane grond kunnen ontdekken. Maar in de wetenschap dat er ook een “kelder” en eerste etage is, kan je hier met gemak 3-4 uur doorbrengen. Een must do wanneer je Malta met kinderen bezoekt!

Wij hebben helaas niet genoeg tijd om Playmobil Funpak te bezoeken (en ik twijfelde of Floris van 8 niet net wat aan de oude kant was), maar ik denk dat dit zeker een leuk uitje is wanneer je Malta met kinderen bezoekt. Playmobil Funpark heeft in- en outdoor allerlei gethematiseerde omgevingen (piraat, politie, kasteel etc) waar de kids naar harte lust kunnen spelen en bouwen. En als klap op de vuurpijl vind je hier ook “The World of Playmobil” winkel, 148m2 met alleen maar Playmobil spullen. Als jij een Playmobil fan thuis hebt zitten, dan is dit absoluut een must do!

6. Strand

Malta heeft ook een aantal mooie, kindvriendelijke stranden: Golden Sands Beach, Mellieha Beach en het strand bij Popey Village. Golden Sand Beach is een mooie, brede en uitgestrekte strook strand omringt door kliffen. Je kan er een bedje met parasol huren en wat te eten en te drinken kopen. Dit kan ook op Mellieha Beach.

 

Mellieha Beach heeft weinig stroming, de bodem loopt langzaam af waardoor het ideaal is wanneer je Malta met kinderen bezoekt. Het strand bij Popey Village is met name leuk voor iets oudere kinderen. Je hebt er een zonnedek met tweepersoons ligbedden een bar en een waterpretparkje met opblaas parcours op het water. Van deze 3 stranden is het strand (en met name de baai) van Popey Village absoluut de mooiste. Ik waande mij zowaar even in Thailand met het azuur blauwe water en de kleurrijke vissersbootjes.

7. Upper Barrakka Gardens

Dit bijzondere park vind je in de hoofdstad van Malta, Valletta. Het is niet erg groot, maar zeker wel een bezoekje waard. In de tuin vind je een grote fontein omringt door weelderige planten en bomen. Wanneer je onder de bogen van de oude muren doorloopt heb je een waanzinnig uitzicht over Malta. Ook staan er nog enkele kanonnen opgesteld (met kogels) wat Floris erg interessant vindt. Bij de Upper Barrakka Gardens vind je ook een lift. De lift is 58 meter hoog en heeft 2 cabines die tezamen 800 mensen per uur naar boven kunnen brengen. Het ritje omhoog kost maar 23 seconden.

8. The President's Kitchen Garden

Deze leuke (speel)tuin vind je in Attard en behoort officieel tot het paleis van San Anton. Je vindt hier moestuinen, speelvelden, speeltoestellen, dieren (ezels, pony’s geiten etc), een outdoor fitness plek, zitjes en een restaurantje met terras. Entree is ook nog eens gratis dus zeker een leuk plekje wanneer je Malta met kinderen bezoekt en na wat culturele uitstapjes de kinderen even lekker buiten wilt laten spelen.

Kindvriendelijke restaurants op Malta, waar ouders ook blij van worden

Wat mij positief verrast zijn de vele, goede restaurants op Malta. Wij hebben elke dag buiten de deur geluncht en gedineerd en alle keer erg goed gegeten. 

Dit restaurant is een pareltje! Het bevindt zich in hetzelfde gebouw als het aquarium en biedt een waanzinnig mooi uitzicht over de kust! De kaart is gevarieerd met uiteraard ook veel vis en een kindermenu.

Dit restaurant vind je op het strand van Mellieha. Wanneer het was frisser is kan je overdekt eten, maar wanneer de zon schijnt kan je uiteraard buiten op het strand spelen terwijl de kinderen zicht vermaken in het zand.

Dit is mijn favo. Niet perse een “kinderrestaurant” maar Flo heeft hier ook lekker gegeten en zich vermaakt en ik werd er heel blij van. Nine Lives is een wat hippere strandtent waar je zowel binnen kan eten als buiten op het terras of lounge gedeelte. Tijdens het eten kijken je uit over de strand en de zee. De keuken is gevarieerd, asian fusion achtig en varieert van verse guacamole tot overheerlijke sushi.

Browns Kitchen

Dit restaurant bevind zich in de haven van Valletta, Valletta Waterfront. Flo en ik eten hier met uitzicht op een gigantisch cruiseschip, waardoor deze lunch voor Floris sowieso al geslaagd is. Het eten is heerlijk, de plek perfect en op het overdekte terras heb je niet de zon continue op je bol, maar geniet je wel van het heerlijke weer.

Cargo

Tijdens de lunch bij Cargo waan ik mij in St Tropez. We zitten op een terras aan de kade met zicht op alle (super) yachts in de haven bij Birgu Waterfront. Birgu Waterfront ligt in een inham omringt door mooie gebouwen, het blauwe water en de witte yachten maken het plaatje af. Het eten is heerlijk en ook Flo heeft genoeg keuze van het kindermenu. Tijdens de lunch kijkt hij zijn ogen uit naar alle yachten die komen en gaan.

Malta met kinderen; kindvriendelijke hotels

Uiteraard heeft Malta ook een aantal kindvriendelijke hotels. Het hotel wij waar verblijven vind ik niet echt een aanrader, dus ik heb de gids gevraagd wat zij de beste kindvriendelijke hotels op Malta vindt. Hieronder haar antwoord. 

Paradise Bay Resort in Mellieha

En wat vind ik nu van Malta? Malta heeft mij absoluut positief verbaasd! De grote diversiteit, het heerlijke weer, de goede restaurants en de grote hoeveelheid kindvriendelijke activiteiten maken Malta met kinderen absoluut een goed idee!

Vind je dit artikel " Malta met kinderen : onmisbare highlight, de leukste restaurants en fijne kindvriendelijke hotels" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie: